Genel Liselerde Okumak İsteyenler Çok Programlı Liseleri Tercih Edebilecek - Son Dakika
Güncel

Genel Liselerde Okumak İsteyenler Çok Programlı Liseleri Tercih Edebilecek

Milli Eğitim Bakanlığının sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına ilişkin genelgesine, "genel lise" program türünde öğrenim görmek isteyen öğrenciler, bünyesinde "genel lise" bulunan çok programlı liseleri seçebilecek Sınavsız öğrenci alan "meslek lisesi" ile çok programlı liselerin bünyesindeki "genel lise" ve "imam hatip lisesi" programlarının 9. sınıflarına öğrenci kayıtları, e kayıt sistemiyle elektronik ortamda gerçekleştirilecek İl veya ilçe milli eğitim müdürlüklerinde il milli eğitim müdür yardımcısı ya da şube müdürü başkanlığında "Öğrenci Yerleştirme Komisyonları" kurulacak Yerleştirilen öğrencilerin ortak 9. sınıfa kayıtları yapılacak, 10. sınıftan itibaren "genel lise" program türünde öğrenim görecekler Öğrenciler, çok programlı liselerde meslek lisesi, imam hatip lisesi veya genel lise program türünü tercih edebilecekler ancak yalnız bir okul türünde öğrenim görecekler Herhangi bir okula yerleştirilemeyen öğrenciler için meslek lisesi, çok programlı lise ve imam hatip liseleri ikili öğretime geçirilecek

16.08.2013 16:49

YILDIZ AKTAŞ - "Genel lise" program türünde öğrenim görmek isteyen öğrenciler, bünyesinde "genel lise" bulunan çok programlı liseleri tercih edebilecek.

Herhangi bir okula yerleştirilemeyen öğrenciler için meslek lisesi, çok programlı lise ve imam hatip liseleri ikili öğretime geçirilecek.

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına ilişkin genelgesine göre, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında sınavsız öğrenci alan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okul/kurumların bünyesindeki ortaöğretim kurumlarının "meslek lisesi" ile çok programlı liselerin bünyesindeki "genel lise", "meslek lisesi" ve "imam hatip lisesi" programları ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı okulların "imam hatip lisesi" programlarının 9. sınıflarına öğrenci kayıtları, e-kayıt sistemiyle lektronik ortamda gerçekleştirilecek.

Sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarının 9. sınıflarına ortaokulların 8. sınıfını tamamlayan, daha önceki öğretim yıllarında tamamlamış ve herhangi bir ortaöğretim kurumunda kaydı olmayanlarla örgün ortaöğretim kurumlarına kayıt-kabul şartlarını taşıyanların 2013-2014 eğitim-öğretim yılına ilişkin kayıt işlemleri, https://e-okul.meb.gov.tr adresinden yapabilecek.

İl veya ilçe milli eğitim müdürlüklerinde il milli eğitim müdür yardımcısı ya da şube müdürü başkanlığında "Öğrenci Yerleştirme Komisyonları" kurulacak. Uygulama, tüm il merkezleriyle genelge kapsamında kayıt yapılacak birden fazla ortaöğretim kurumunun bulunduğu ilçelerde gerçekleştirilecek.

e-Kayıttan sorumlu il milli eğitim müdür yardımcısının ya da şube müdürünün başkanlığında, ilçe milli eğitim şube müdürleri ve ortaöğretim kurumu müdürleri ile bilgilendirme toplantıları yapılarak, başvuru ve kayıtlarda uygulanacak esaslar açıklanacak.

İl ya da  ilçe milli eğitim müdürlükleri, basın yayın organları aracılığıyla ilgili Genel Müdürlüklerin web sayfalarındaki bilgilerden de yararlanarak, sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarında uygulanan program/alan/dallar ile e-kayıt işlemlerinin tanıtımını sağlayarak kamuoyunu bilgilendirecek. Aynca, okul tanıtım bilgileri il/ilçe milli eğitim müdürlükleri ile okullann web sayfalarında yayımlanacak ve okullarda velilerin görebilecekleri yerlerde ilan edilecek.

Öğrenci Yerleştirme Komisyonları, okulların kayıt bölgeleri ile öğrenci kontenjanlarını, ilgili okul müdürlükleri ile koordineli olarak belirleyerek, ortaöğretim kurumu müdürlüklerine duyuracak.

Okullar, komisyonca belirlenen kontenjanlarını https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden kaydedecek.

Öğrenciler, 12-29 Ağustos'ta bölge sınırlaması olmaksızın 10 okul tercihini e-okul sistemi üzerinden yapabilecek.

"Genel lise" program türünde öğrenim görmek isteyen öğrenciler, bünyesinde "genel lise" bulunan çok programlı liseleri tercih edebilecek. Yerleştirilen öğrencilerin ortak 9. sınıfa kayıtları yapılacak, 10. sınıftan itibaren "genel lise" program türünde öğrenim görecek.

Çok programlı liselerde adaylar meslek lisesi, imam hatip lisesi veya genel lise program türünü tercih edebilecek ancak yalnız bir okul türünde öğrenim görecek.

Aday başvurularının belirlenen kontenjandan fazla olması durumunda yerleştirme işlemleri, ortaokul sınıflarının yıl sonu başarı puanı ortalaması, eşitlik halinde tercih önceliği, yine de eşitlik halinde yaşı küçük olan adaya öncelik verilmek suretiyle yapılacak.

Herhangi bir okula yerleştirilemeyen öğrencilerin söz konusu okulların ikili öğretime geçişleri yapılarak öğrenim görmeleri sağlanacak.

İl/ilçe Öğrenci Yerleştirme Komisyonları, internet sayfalarında okul müdürlüklerinin ve velilerin bilgi almak üzere ulaşabilecekleri kişileri ve irtibat telefonlarını ilan edecek.

Öğrencilerin tercih başvuruları tamamlandıktan sonra sonuçlar 2 Eylül 2013'te http://www.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecek.

İlan edilen sonuçlara göre kesin kayıt işlemleri okul müdürlüklerince 2-13 Eylül 2013'te yapılacak.

"2013 Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı" esasları ile yatılı bölge ortaokulu mezunlarından söz konusu ortaöğretim kurumlarını yatılı kazanan/yerleştirilen öğrencilerin kesin kayıtlannda e-kayıt başvurusu şartı aranmayacak.

Öğrenci Yerleştirme Komisyonlarınca sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarında görev yapan yönetici, öğretmen ve diğer personelin çocuklannın yeni kayıtları, istemeleri halinde görevli oldukları okullara yapılabilecek.

Kontenjan açığı bulunması halinde öğrencisini, kardeşinin öğrenim gördüğü veya anne-babanın çalıştığı iş yerinin bulunduğu alanın dahil olduğu okula kayıt yaptırmak isteyen veli talepleri de Öğrenci Yerleştirme Komisyonlarınca değerlendirilecek.

Terör saldırıları sonucu şehit olan ya da malul duruma düşen öğretmenlerin çocukları, şehit, malul ve muharip gazi çocukları ile özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler, durumlarını belgelendirmeleri ve istemeleri halinde, istedikleri mesleki ve teknik eğitim okulları ile imam hatip liselerine kayıt yaptırabilecek.

Mazeretleri nedeniyle 29 Ağustos'a kadar aday kayıtlarını yaptıramayan öğrencilerin mağduriyetine sebebiyet verilmemesi bakımından, yeni eğitim-öğretim yılı başlamadan valiliklerce belirlenecek bir takvim çerçevesinde, Öğrenci Yerleştirme Komisyonlarınca ilgili okul müdürlükleri ile koordine sağlanarak, kayıt ve yerleştirme işlemleri sürdürülecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Genel Liselerde Okumak İsteyenler Çok Programlı Liseleri Tercih Edebilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement