Gradanska İnicijativa "Pravda Za Mahira": Preuzeti Odgovornost Kako Više Nijedna Školska Klupa Ne... - Son Dakika
Güncel

Gradanska İnicijativa "Pravda Za Mahira": Preuzeti Odgovornost Kako Više Nijedna Školska Klupa Ne...

Iz Gradanske inicijative "Pravda za Mahira" povodom pocetka drugog polugodišta školske godine pozvali su gradane, medije i nadlezne institucije da se pridruze apelu kojim se mora preuzeti društvena odgovornost za smrt tragicno stradalog djecaka Mahira Rakovca, prenosi Anadolu Agency (AA). "Pozivamo da svako od njih bude svjestan svoje odgovornosti, da izvrši svoju obavezu, i one koji su cutali o patnji Mahira i svih drugih da ih prokazu, a tuzilaštvo i sud da ih kazne", porucili su iz Gradanske inicijative "Pravda za Mahira". Takoder, iz Inicijative su uputili i pismo koje govori o Mahiru, praznoj školskoj klupi koja je ostala iza njega te "novcu umjesto savjesti". "Znamo, Mahire, sutra je pocetak novog polugodišta. Znamo da se tebe ne tice i ne boli te više. I znamo da po prvi put u dugo vremena nemaš straha ni od novog polugodišta, ni od novog dana. Znamo, ne nedostaje ti ništa od škole. Narocito Medunarodne škole na Ilidzi. I znamo da je besmisleno i da ti se obracamo sada.

31.01.2016 13:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Iz Gradanske inicijative "Pravda za Mahira" povodom pocetka drugog polugodišta školske godine pozvali su gradane, medije i nadlezne institucije da se pridruze apelu kojim se mora preuzeti društvena odgovornost za smrt tragicno stradalog djecaka Mahira Rakovca, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Pozivamo da svako od njih bude svjestan svoje odgovornosti, da izvrši svoju obavezu, i one koji su cutali o patnji Mahira i svih drugih da ih prokazu, a tuzilaštvo i sud da ih kazne", porucili su iz Gradanske inicijative "Pravda za Mahira".

Takoder, iz Inicijative su uputili i pismo koje govori o Mahiru, praznoj školskoj klupi koja je ostala iza njega te "novcu umjesto savjesti".

"Znamo, Mahire, sutra je pocetak novog polugodišta. Znamo da se tebe ne tice i ne boli te više. I znamo da po prvi put u dugo vremena nemaš straha ni od novog polugodišta, ni od novog dana. Znamo, ne nedostaje ti ništa od škole. Narocito Medunarodne škole na Ilidzi. I znamo da je besmisleno i da ti se obracamo sada. mi i bilo ko drugi. Jer nismo bili tu kad je trebalo. A znaš, Mahire, svih nas koji smo iole normalni ljudi se tice ta tvoja prazna školska klupa. Tice nas se, jer njena praznina je praznina naših srca, a hladnoca tvog groba je hladnoca srca onih koji su te u njega otjerali. Znaš Mahire, znamo da su tu. Gledaju, prate, išcekuju... I dobro je da je tako", navodi se pored ostalog u pismu.

Iz Gradanske inicijative "Pravda za Mahira!" pozivaju na odgovornost kako više "nijedna školska klupa ne bi ostala prazna."

"Ko smo mi da postanemo umorni, da cutimo? Odakle nam pravo, Mahire i prijatelju Mahirov, da cekamo sljedecu zrtvu? Nemamo prava, Mahire i prijatelju Mahirov, kao što nemamo namjeru pustiti našu djecu zvijerima na milost i nemilost. Nemaju pravo ni nastavnici, ni pedagozi, ni škole, ni ministri, ni zavodi... Nemaju pravo, jer trazimo da izvrše svoju obavezu, trazimo da one koji su cutali o tvojoj patnji prokazu, a tuzilaštvo i sud da ih kazne. da ih udalje od naše djece, da niciju bol i patnju više ne ignorišu. Tu smo, Mahire i Mahirov prijatelju, tu smo, sva djeco naša! Jer ovaj teret sami ne smijete nositi. mi cemo ga podijeliti izmedu sebe i iznijeti do kraja. Za tebe, Mahire, za tvog prijatelja, za nas... da nijedna školska klupa više ne ostane prazna", pišu iz inicijative.

Tuzilaštvo Kantona Sarajevo trenutno vodi istragu u slucaju Mahira Rakovca (15), koji je 14. decembra 2015. izvršio samoubistvo skokom sa osmog sprata zgrade u sarajevskom naselju Dobrinja.

Prema tvrdnjama njegove majke Alise Mahmutovic, koja se javno oglasila u nekoliko navrata, Mahir se na samoubilacki cin odlucio zbog zlostavljanja kroz koja je prošao u Medunarodnoj školi na Ilidzi ciji je bio ucenik.

On je, kako tvrde njegovi roditelji - majka Alisa Mahmutovic i ocuh Dubravko Lovrenovic - bio zlostavljan i silovan od drugih ucenika. Roditelji navode kako su o tome da je Mahir bio silovan saznali nakon njegove smrti, od školskog kolege. Tvrde i da su o zlostavljanju njihovog sina znali u Internacionalnoj osnovnoj školi, ali da nisu poduzeli ništa da to zaustave. Iz navedene škole su u pisanom saopcenju negirali tvrdnje roditelja.

Samoubistvo ovog djecaka pokrenulo je lavinu rekacija javnosti u Sarajevu i BiH, koja trazi da se provede detaljna istraga, najstrozije sankcioniraju odgovorni i izmijeni zakonska regulativa koja se odnosi na maloljetne delikvente kako bi se uvele strozije kazne.

Vijest o tragicnoj smrti djecaka prenijeli su i mediji u regionu.

Povdom tragicne smrti djecaka oglasila se i ambasada Republike Turske u BiH gdje se stice se da Internacionalna škola koju je pohadao Mahir te Bosna Sema obrazovne institucije pod kojima je i spomenuta škola, nemaju nikakve povezanosti sa drzavom Republike Turske. Dodaje se da su u Turskoj u toku sudski procesi protiv grupe sa kojom su ideološki povezani i upravitelji ovih škola, pod optuzbom da su "osnovali oruzanu teroristicku organizaciju".

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gradanska İnicijativa 'Pravda Za Mahira': Preuzeti Odgovornost Kako Više Nijedna Školska Klupa Ne... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement