Gunter Grass'tan Yeni Şiir: Yunanistan Çıplak Bırakılan, Teşhir Edilen Borçlu Konumuna Getirildi - Son Dakika
Güncel

Gunter Grass'tan Yeni Şiir: Yunanistan Çıplak Bırakılan, Teşhir Edilen Borçlu Konumuna Getirildi

Gunter Grass\'tan Yeni Şiir: Yunanistan Çıplak Bırakılan, Teşhir Edilen Borçlu Konumuna Getirildi

Kısa süre önce İsrail'i eleştirdiği şiiriyle tartışmalara neden olan 84 yaşındaki Nobel ödüllü Alman yazar Yunanistan krizini kaleme aldığı 'Avrupa'nın Ayıbı' başlıklı son şiirinde, Avrupa ülkelerinin derin mali kriz içerisindeki Yunanistan'a...

27.05.2012 11:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kısa süre önce İsrail'i eleştirdiği şiiriyle tartışmalara neden olan 84 yaşındaki Nobel ödüllü Alman yazar Yunanistan krizini kaleme aldığı 'Avrupa'nın Ayıbı' başlıklı son şiirinde, Avrupa ülkelerinin derin mali kriz içerisindeki Yunanistan'a yönelik politikalarını sert dille eleştirdi. Grass, Yunanistan'ın adeta çıplak bırakılan ve teşhir edilen bir borçlu konumuna getirildiğini söyledi.

D Almanya'nın prestijli gazetelerinden Süddeutsche Zeitung'da yayımlanan şiir, tüm medyada büyük yankı buldu. eutche Welle ve Alman kanalları Günter Grass'ın, Avrupa medeniyetine kaynaklık etmiş olan ve yıllarca Avrupa'nın müttefiki olmuş Yunanistan'a yönelik bugünkü tavrını eleştirirken, Yunanistan'ı 'Yoksulluğa mahkum edilmiş bir ülke' olarak nitelendirdi. 24 dizeden oluşan Grass'ın 'Avrupa'nın Ayıbı' başlıklı şiirinde, Yunanistan olmadan, Avrupa'nın da ruhsuz bir şekilde yok olacağı uyarısı yer aldı.

Günter Grass'ın Nisan ayında yazdığı 'Söylenmesi gereken' adlı şiiri, Almanya'da İsrail'e verilen geleneksel destek konusunda tartışma yaratmış, İsrail'in ise tepkisine yol açmıştı. Grass oşiirinde, 'Palavracı' tabiriyle İran yönetimini eleştirirken, 'İran halkının yok edilmek istendiği' sözleriyle İsrail'e eleştiriler yöneltmişti. İsrail'in de büyüyen bir nükleer potansiyel olduğunu belirten Grass, bugüne kadar susmasını, tarihi geçmişe 'Alman olmasına' bağlamış ve şiirinde 'İsrail'in zaten pamuk ipliğine bağlı olan dünya barışını tehlikeye attığını şu yaşlı halimle ve son damla mürekkebimle neden şimdi söylüyorum' Çünkü söylenmek zorunda, çünkü yarın çok geç olabilir, çünkü biz büyük bir suçun tedarikçisi olabiliriz? ifadelerine yer vermişti. Almanya'nın İsrail'e nükleer denizaltı satmasını eleştiren ve Batı'nın ikiyüzlü olduğunu belirten Grass şiirinin son dizelerinde, İran'ın nükleer tesislerinin olduğu kadar, İsrail'in nükleer potansiyelinin de uluslararası bir kurum tarafından sürekli olarak denetlenmesi ve hükümetlerin buna izin vermesi halinde bölgede barışın mümkün olabileceğine dikkat çekmişti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gunter Grass'tan Yeni Şiir: Yunanistan Çıplak Bırakılan, Teşhir Edilen Borçlu Konumuna Getirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement