"Hababam Sınıfı" ile Üniversitede Kimya Öğreniyorlar - Son Dakika
Güncel

"Hababam Sınıfı" ile Üniversitede Kimya Öğreniyorlar

Selma Kasap - ODTÜ Kimya Bölümü'nde lisans ve lisansüstü öğrencilere, kimyanın patlama, zehirlenme gibi temel konularıyla ilgili dizi ve film sahneleri izletilerek, dersler keyifli hale getiriliyor.

26.08.2012 11:31

Selma Kasap - ODTÜ Kimya Bölümü'nde lisans ve lisansüstü öğrencilere, kimyanın patlama, zehirlenme gibi temel konularıyla ilgili dizi ve film sahneleri izletilerek, dersler keyifli hale getiriliyor. Kimyacı Şakir Hoca'nın laboratuvardaki başarısız deneyleriyle hafızalara kazınan Hababam Sınıfı'ndan, zehirlenme sahnelerinin yer aldığı Dr. House dizisine kadar birçok materyalle, öğrencilerin dersleri daha kolay anlaması sağlanıyor.

ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Salih Özçubukçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Popüler Kimya dersinin 4. sınıf ve yüksek lisans öğrencilerine yönelik bir ders olduğunu ifade etti.

Günlük hayatta kimya derslerinin ana konusunu oluşturan konularla sıklıkla karşılaşıldığını dile getiren Özçubukçu, televizyon dizilerinin bu konudaki en bol malzeme bulunan alanlar olduğunu söyledi.

Öğrencilerin kimya derslerini daha kolay ve akılda kalıcı şekilde öğrenmeleri ve bu sırada kimyayı sevmeleri için derslerinde televizyon dizilerini sıklıkla kullandığını anlatan Özçubukçu, şöyle konuştu:

"Özellikle filmlerde ve yabancı dizilerde kimyayı ilgilendiren pek çok konu bulunuyor. Bu dizilerdeki ilaçlar, patlayıcılar, uyuşturucular, anestezistler gibi kimyanın ana konularını belli ana başlıklar halinde topladık. Konu geldikçe öncelikle dizilerin o bölümlerini öğrencilere izlettirip sonra konuyu tartışmaya açıyoruz. Bu şekilde dersler çok keyifli hale geliyor."

-"Zırnık koklatmam da buradan geliyor"-

Derste materyal olarak kullandığı Dr. House dizisinden örnek veren Özçubukçu, Dr. House'un bir hastanın karısını bir altın çözeltisiyle zehirlediğini belirterek, "Dersimde önce bu sahneyi öğrencilerime izletiyorum. Konuyu sonra altın kimyasına, ağır metal içeren ilaçların kimyasına getiriyorum" diye konuştu.

Özçubukçu, derslerinde bir grup fizikçinin hayatını anlatan Big-Bang Theory, House Andy ve Breaking Bad gibi dizilerin sahnelerini de kullandığını söyledi.

Günlük hayatta sıklıkla kullanılan ancak çoğu kişinin anlamını bilmediği

"zırnık" kelimesini açıklayan Özçubukçu, "Zırnık kelimesi Farsça kökenli ve aslında arsenik sülfür bileşiği. Bu madde tabakhanede derilerin kıllarının koparılması için kullanılıyor, çok kötü koktuğundan 'zırnık bile koklatmam' deyimi buradan geliyor. Bir dersimde bu bileşiğin neden derideki kılları koparttığını öğrencilere sınav sorusu olarak sormuştum" dedi.

" Üsküdar'a Giderken" dizisinde de termodinamik kanunlarından esprili şekilde bahsedildiğini ifade eden Özçubukçu, Hababam Sınıfı'nın kimyacı Şakir Hoca'sının da laboratuvarda sürekli bir şeyleri patlattığından "patlayıcılar" dersi için iyi malzeme olduğunu kaydetti.

Mavi Boncuk filminde de Emel Sayın'ın kloroform kullanarak bayıltıldığını anımsatan Özçubukçu, anastezistler konusunda da bu filmin sahnelerinden yararlandığını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Özçubukçu, dizilerle anlattığı dersleri için öğrencilerden çok iyi geri dönüşler aldıklarını ifade ederek, "Dersin başında ve sonunda öğrencilere anket uyguluyoruz. Bu şekilde dersi çok iyi öğrendiklerini söylüyorlar. Kimya genel kültürlerinde de bir artış olduğunu görüyoruz. Öğrencilerimizin artık kendilerine bir soru sorulduğunda halkın seviyesine inerek konuyu açıklayabileceklerini düşünüyoruz" dedi.

-Öğrenciler ne dedi--

ODTÜ Kimya bölümü yüksek lisans öğrencisi Merve Aygün, dersleri çok eğlenceli bulduklarını söyledi. Aygün, televizyon dizilerinin sayısal derslerden korkan öğrenciler için büyük kolaylık sağladığına işaret ederek, "Bu şekilde bir derse girdiklerinde konunun arkasındaki kimyayı ve hikayenin devamlılığını merak edebilirler. O yüzden daha dikkatli şekilde derse ilgi gösterebilirler" diye konuştu.

Aynı bölümde yüksek lisans öğrencisi Sevda Kalyoncu da kimya derslerini çok sevdiğini ifade etti. Dersin ardından popüler kimyaya ilgisinin çok arttığını dile getiren Kalyoncu, "Örneğin patlayıcılardan korkardım ama işin ilginç kısımlarını öğrendim. Bilmek güzel bir şey" dedi.

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Hababam Sınıfı' ile Üniversitede Kimya Öğreniyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement