Hakkari Üniversitesi'nde Kürdoloji Konferansı Sona Erdi - Son Dakika
Güncel

Hakkari Üniversitesi'nde Kürdoloji Konferansı Sona Erdi

Hakkari Üniversitesi\'nde Kürdoloji Konferansı Sona Erdi

Hakkari Üniversitesi tarafından düzenlenen ve 5 gün süren '1'inci Uluslararası Kürdoloji Konferansı' sona erdi.

31.05.2011 12:00

Hakkari Üniversitesi tarafından düzenlenen ve 5 gün süren '1'inci Uluslararası Kürdoloji Konferansı' sona erdi. Kürdoloji Konferansı Bilim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Seydo Aydoğan, konferansın sonuç bildirgesini, önce Kürtçe sonra da Türkçe okudu. Aydoğan, konferansta özellikle sorun haline gelen anadilin ve diğer kültürel hakların güvence altına alınmasını da tartıştıklarını söyledi.

Çeşitli ülkelerden ve Türkiye'den öğretim üyesi, gazeteci ve yazarlarlardan oluşan 54 kişinin katıldığı '1'inci Uluslararası Kürdoloji Konferansı'nda Kürt sorunu, anadil ve çişitli kültürel konular ele alındı.

Konferansa ev sahipliği yapan Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr İbrahim Belenli, Hakkari Üniversitesi'nin başlangıçtan itibaren özgürlüğe ve serbest ortama önem verdiğini ve bundan sonra da vereceğini belirterek şunları söyledi:

"Bu konferansımız dünyanın bir ücra köşesi olan Hakkari'de dağların arasın yapıldıysa da, bugünkü teknolojik gelişmelerle dünyanın her tarafından izlenebiliyor. Biz de Hakkari'de ilk kez böyle bir uygulama yaptık ve toplantımızı baştan sona kadar canlı olarak internetten yayınladık. Dünyanın 16 farklı ülkesinde konferansımızı dinleyenler oldu. Konferansımıza katılan insan sayısı 54 kişi. Fakat 4 bine yakın izleyicimiz vardı. İnsanların, Kürtlerin kültür birikiminden elde edeceği çok faydalar var. Biz bunlara bugün bir başlangıç yapmaya çalıştık. Eğer bu ülkede huzur olacaksa, eğer bizim ülkemizde barış olacaksa. Bunun yolu yine bilimden geçiyor, kültürden geçiyor ve sosyal hayatın zenginleştirilmesinden, insanların birbirlerini anlamaya çalışmalarından geçiyor. Umarım bu konferansımız, ileri ülkemizin daha yaşanılabilir bir ülke olmasını katkı sunar. "

'ANADİL VE KÜLTÜREL HAKLARA GÜVENCE'

Kürdoloji Konferansı Bilim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr İbrahim Seydo Aydoğan, ise konferansın sonuç bildirgesini önce Kürtçe, ardından da Türkçe okudu. Yrd. Doç Dr. Aydoğan, konferansta özellikle sorun haline gelen anadilin ve diğer kültürel hakların güvence altına alınmasını da tartıştıklarını söyledi.

Konferans sonunda da İlkay Akkaya ve çeşitli yerel sanatçılar, okudukları Türkçe ve Kürtçe şarkı ve türkülerle izleyenleri coşturdu. - Hakkari

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hakkari Üniversitesi'nde Kürdoloji Konferansı Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement