Harp Tarihi Müzesi Olacaktı Balicilerin Mekanı Oldu - Son Dakika
Yerel

Harp Tarihi Müzesi Olacaktı Balicilerin Mekanı Oldu

Harp Tarihi Müzesi Olacaktı Balicilerin Mekanı Oldu

Kars'ta bulunan tarihi tabyalar sahipsizlik ve ilgisizlikten yıkılarak kayboluyor.

23.07.2012 13:34

Kars'ta bulunan tarihi tabyalar sahipsizlik ve ilgisizlikten yıkılarak kayboluyor.

Kentte 46 tane tabyadan sadece 30'u ayakta duruyor. Günümüze kadar ayakta durmayı başarmış tabyalarda ili yönetenlerin vurdumduymazlığı neticesinde kaybolmaya yüz tutmuş bulunuyor.

Kars'ın tabyalar şehri olduğunu ileri süren ili yönetenlerin ne yazık ki söylemde bulunduğu tabyaların kaybolmaması için her hangi bir girişimde bulunmamaları ise dikkat çekiyor.

Anadolu'nun savunulması ve bölgenin korunması için 18. yüzyıldan itibaren yapımlarına başlanan ve sayıları 46'ı bulan Kars tabyalarından günümüze kadar çoğunluğu yıkılarak tahrip edilmiş, kalanlarda balicilerin meskeni olarak her geçen gün biraz daha yıkılıyor.

BALİCİLER CİRİT ATIYOR

Halitpaşa Mahallesi Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü yanında bulunan Kanlı Tabya'da adeta baliciler cirit atıyor. Duvarları yıkılan içerisi tahrip edilen Kanlı Tabya kimliği belirsiz kişi veya kişilerin meskeni haline geldi. Her gün içerisine giren kimliği belirsiz kişilerin içki tezgahı ve belicilerinde bali çektiği mekan duruma gelen tabya mahalle sakinlerini de rahatsız etmeye başladı. Arkasında Devlet Hastanesi, girişinde DSİ ve etrafında da vatandaşların ikametgahı bulunan tabyanın içerisinde içki şişeleri poşetlere konularak çekilen bali atıkları durumun vahamiyetini bir kez daha gözler önüne seriyor.

SÖZDE HARP TARİHİ MÜZESİ OLACAKTI

Kanlı Tabya ile ilgili olarak 2009 yılında Valilikçe oluşturulan "Kars Tabyaları Bilimsel Danışma Kurulu" tarafından yapılan inceleme ve çalışmalar sonucu Kanlı Tabya'nın "Harp Tarihi Müzesi" olarak düzenlenmesi kararlaştırılmıştı. Buna rağmen 2012 yılının yarısı geride kalırken tabya da her hangi bir şey yapılmaması ise düşündürücüdür.

Danışma Kurulu tarafından alınan karar gereğince Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yazışmalar yapılmış,

yapılan değerlendirmeler sonucunda da, "Kanlı Tabya Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon Projeleri Yapımı", Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü 2009 Yılı Yatırım Programına dahil edilmiş,

gerekli ödenek ayrılmış ve Kanlı Tabya "Harp Tarihi Müzesi" olarak restore edilerek turizmine kazandırılacaktı.

Buna rağmen geçen 3 yıl içerisinde Kanlı Tabya iyice yıkılarak kullanılmaz hale geldi.

ÇOK ŞEY SÖYLENİYOR AMA HİÇ BİRŞEY YAPILMIYOR

Oysa her fırsatta Kars'ta 46 tane tabya olduğunu belirten yetkililerin tabyaların yıkılarak kaybolmasına karşı sessiz kalmaları ise dikkatlerden kaçmıyor. Kars Kalesi'nin etrafında bulunan tabyalarında birçoğunun yıkılması, taşlarının sökülerek götürülmesi vatandaşları da huzursuz etmeye başladı.

Çok sayıda vatandaş hiçbir ülke de, hiçbir şehirde tarihi eserlere bu kadar zarar verilmediği ifade ederek yetkilileri göreve çağırdılar.

Kars'ta İnönü Tabyası, Karadağ Tabyası, Hafız Paşa Tabyası, Arap Tabyası, Gaziler Tabyası, Kerim Paşa Tabyası, Kanlı Tabya, Cenup Tabyası, Çukur Tabya, Fevzi Paşa Tabyası, Hüseyin Paşa Tabyası, Kerim Paşa Tabyası, Yusuf Paşa Tabya, Thomson Tabyası, Dik Tabya, Veli Paşa Tabyası, Şimendifer Tabyası, Çakmak Tabyası, Çifte Gögüs Tabyası, Muhlis Paşa Tabyası, Churcil Tabyası, Süvari Tabyası, Çim Tabya günümüzde ya hayvan barınağı olarak kullanılıyor. ya içerisinde bali çekiliyor. ya da defineciler tarafından kazılarak yıkılmış vaziyette bulunuyor. - KARS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Harp Tarihi Müzesi Olacaktı Balicilerin Mekanı Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement