Hayata "Çocuk Köyünde" Hazırlanıyorlar - Son Dakika
Yerel

Hayata "Çocuk Köyünde" Hazırlanıyorlar

Sevil Çelik - Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı şimdiye kadar Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nda kalan 0-6 yaş grubundaki 350 çocuğa, "çocuk köyü"nde sıcak bir aile ortamı sağladı.

02.01.2012 14:01

Sevil Çelik - Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı şimdiye kadar Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nda kalan 0-6 yaş grubundaki 350 çocuğa, "çocuk köyü"nde sıcak bir aile ortamı sağladı.

Gönüllü kişiler tarafından 1979 yılında kurulan vakıf, çocuk köyleri ile ailesi olmayan ya da terk edilen, kişisel varlığı tehdit altında olan, ihmal edilen ya da istismara uğramış, kötü alışkanlıklara karşı savunmasız bırakılmış, korunmaya muhtaç çocukları (koruncuk) toplumda başarılı bireyler haline getirmeyi amaçlıyor.

Bu doğrultuda kurulan "çocuk köylerinde" her çocuğun bir ailesi ve günün 24 saati beraber olabileceği bir annesi bulunuyor. Çocuklar aile ortamında sevgiyle büyüyor, öz güven kazanıyor, eğitimlerini en iyi şekilde sürdürerek geleceğe hazırlanıyor.

Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Pınar Aran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, korunmaya muhtaç çocukların, çocuk köyüne geldikleri andan itibaren anne şefkatiyle, sağlıklı bir ortamda büyümesi, eğitim ve öğretim görmesi, kişisel yeteneklerini geliştirmesi, geleceğe hazır ve topluma faydalı bireyler olması için çalıştıklarını söyledi.

Vakıflarının İstanbul Bolluca'da hizmet veren 120 çocuk kapasiteli bir çocuk köyü kurduğunu, bu köyde 12 aile evi, bir kadın gençlik evi, bir erkek gençlik evi, bir kültür merkezi ve idari binalar bulunduğunu ifade eden Aran, şöyle konuştu:

"Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu ile bir protokol dahilinde yaptığımız ortak çalışmalarda, kapasitemiz ve talebimiz doğrultusunda devlet tarafından koruma kararı çıkarılarak 0-6 yaş arasındayken çocuk köyümüze yönlendirilen çocuklara sağlıklı aile ortamı ve güven dolu bir yaşam sunuyoruz. Vakfın himaye altına aldığı bu çocuklar, yöredeki çeşitli okullara gidiyor, toplumun sosyal ve kültürel hayatına katılıyor. Çocuklar, yüksek tahsilleri de dahil olmak üzere, hayatlarını kendi başlarına idame edebilecek duruma gelinceye kadar vakfın güvencesi altında yaşayabilme imkanına sahip. Şimdiye kadar yaklaşık 350 çocuğa sahip çıktık. Şu anda ise çocuk köyümüzde 108 çocuğumuz kalıyor."

Aran, çocuk köyünden çıkmış, evlenmiş ya da tahsilini tamamlanmış koruncuklarla bağlantılarını kesmediklerini, şehir dışında üniversite kazanmış çocukları öğrencileri yurtlara yerleştirdiklerini ve öğrenim hayatları boyunca ihtiyaçlarını karşılamaya devam ettiklerini vurguladı.

-Beraber kız istemeye gidiyorlar-

Aran, çocuklarla manevi ve duygusal bağlarının ömür boyu sürdüğünü ifade ederek, "Koruncuklarımız evlilik kararı aldıklarında bile bütün gelenekler ve prosedürler çocuk köyümüzde, onu büyüten annenin himayesinde vakfımızın katkılarıyla yapılıyor. Mesela kızlarımız onu büyüten anneden isteniyor, oğullarımız için de onu büyüten anne ile kız istemeye gidiliyor. Hedefimiz Türkiye'nin en çok ihtiyaç duyulan illerinden 5'inde çocuk köyü kurmak" diye konuştu.

- GAZİANTEP

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hayata 'Çocuk Köyünde' Hazırlanıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement