'hayvan Sayısı Azalmadı, Talep Arttı' - Son Dakika
Ekonomi

'hayvan Sayısı Azalmadı, Talep Arttı'

\'hayvan Sayısı Azalmadı, Talep Arttı\'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kayhan, Türkiye'de küçük ve büyükbaş hayvan sayısının azalmadığını, talep arttığı için sorun yaşandığını söyledi. 16 Eylül'e kadar sürecek 7'nci Ulusal Zootekni Bilim Kongresi'nin açılışı Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mithat Özsan Amfisi'nde yapıldı.

14.09.2011 12:23

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kayhan, Türkiye'de küçük ve büyükbaş hayvan sayısının azalmadığını, talep arttığı için sorun yaşandığını söyledi.

16 Eylül'e kadar sürecek 7'nci Ulusal Zootekni Bilim Kongresi'nin açılışı Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mithat Özsan Amfisi'nde yapıldı. Çukurova Zootekni Derneği ve ÇÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü işbirliğiyle yapılan kongreye, Adana Vali Yardımcısı Halis Arslan, ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden, Türkiye'nin değişik üniversitelerinde görevli akademisyenler ve hayvancılık sektöründen temsilcilerle öğrenciler katıldı.

'HAYVan SAYISI AZALIYOR'

Toplam 183 bildirinin sunulacağı, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvancılıkla ilgili çok sayıda oturumun gerçekleştirileceği kongrenin açılış töreninde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kayhan, ülkede hayvan sayısının azaldığı yönündeki eleştirilere yanıt verdi.

Türkiye'de son 10 yılda çok ciddi bir değişim ve gelişim yaşandığını söyleyen Kayhan, "Küçük ve büyükbaş hayvan sayısının düşmesi söz konusu değildir. Türkiye'de yaşanan gelişime bağlı olarak, tüketimle ilgili talep artışı yaşanıyor. Çünkü insanlarımızın alım gücü yükseldi. Bakanlık, hayvan sayısının artması ve hayvancılığımızın sorunlarının çözülmesi için de durmaksızın çalışmaktadır" dedi.

Suriye, Mısır, Libya gibi ülkelerde yaşanan sorunlarla, Somali'de yaşanan açlık ve kuraklığın gıda fiyatlarına etki ettiğini anlatan Cebeci, "Öğrenciyken hocalarımız bize, 'Buğday ve koyun, gerisi oyun' derlerdi. Aslında açlığa karşı bu iki temel kaynağı anlatmak istiyorlardı. Hayvancılıkta koyun ve keçi varlığında görülen azalma sorunun temel kaynağını oluşturuyor. Düşük süt fiyatları, azalan meralar buna etki ediyor. Hayvansal üretim, talebi karşılayamaz hale geldi, ama çözüm için bazı adımlar atılıyor" diye konuştu.

Türkiye'de çalışabilir nüfusun yüzde 25'inin tarım sektöründe bulunduğunu aktaran ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden de hayvan sayısında yaşanan azalmaya bağlı olarak, hayvansal tüketimin azaldığını açıkladı. - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 'hayvan Sayısı Azalmadı, Talep Arttı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement