Irak Başbakanı İbadi'nin Barzani ile Görüşmesi - Son Dakika
Güncel

Irak Başbakanı İbadi'nin Barzani ile Görüşmesi

Irak Başbakanı Haydar El İbadi'nin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ve beraberindeki heyeti başkent Bağdat'taki başbakanlık konutunda kabul ettiği belirtildi.

31.01.2016 17:01

Irak Başbakanı Haydar El İbadi'nin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ve beraberindeki heyeti başkent Bağdat'taki başbakanlık konutunda kabul ettiği belirtildi.

İbadi'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, görüşme esnasında ülkenin içerisinde olduğu güvenlik durumu, Bağdat ve Erbil arasındaki ilişkiler ile Irak'ın gelirlerinin yükseltilmesi için yapılacak reform programların ele alındığı belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İbadi, "Ülkenin genel çıkarları göz önünde bulundurularak, bölgenin ve diğer vilayetlerin haklarının tam olarak verilmesi, net bir program çerçevesinde anlaşmaya varmak için yapılacak tüm ikili görüşmeleri önemli buluyoruz" ifadelerini kullandı.

Terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu tüm bölgeleri yıkmak istediğine dikkati çeken İbadi, "Peşmerge güçleri dahil olmak üzere tüm güvenlik güçleri Musul kenti ve işgal altında olan tüm bölgelerin kurtarılmasına odaklanmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan IKBY Başkanı Barzani ise ikili ilişkilerin önemine değinerek, Irak ordusunun Ramadi ve diğer bölgelerde elde ettiği başarılardan dolayı İbadi'yi tebrik etti.

Açıklamada ayrıca petrol fiyatlarında meydana gelen küresel düşüşten kaynaklı ekonomik krizin atlatılması için çıkarılacak tüm reform paketlerinin ülke için önem arz ettiği konusunda iki liderin hemfikir oldukları kaydedildi.

Irak Cumhurbaşkanı Masum

Barzani ve beraberindeki heyet daha sonra Cumhurbaşkanı Fuat Masum ile birlikte Selam Sarayı'nda bir araya geldi.

IKBY Başbakanı Barzani'ye Bağdat ziyaretinde IKBY Başbakanı Yardımcısı Kubat Talabani, Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Dışilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa ve Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin eşlik etti.

Erbil'in Bağdat'tan bağımsız bir şekilde petrol ihraç etmesinden dolayı, 2014 yılının ilk ayından itibaren gerginlikler yaşanmaya başladı. IKBY'nin bağımsız petrol ihracatına karşılık Bağdat, Erbil'in anayasal hakkı olan yüzde 17'lik bütçesi ve memur maaşlarının kesme kararı almıştı. Erbil ve Bağdat ihraç edilecek petrol karşılığında bütçenin verilmesi üzerine ortak bir mutabaka imzaladı ancak her iki tarafın da söz konusu anlaşmaya sadık kalmamasından dolayı herhangi bir mutabakata varılamadı. IKBY'deki memurlar yaklaşık iki yıldır kesintili ve gecikmeli bir şekilde maaşlarını alıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak Başbakanı İbadi'nin Barzani ile Görüşmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement