Irak'tan Katar'a Konferans Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Irak'tan Katar'a Konferans Tepkisi

Irak Dışişleri Bakanlığı, Irak ile ilgili Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen siyasi konferansı, ülkenin iç meselelerine karışma ve iki ülke arasındaki ilişki prensiplerine aykırı olarak nitelendirdi.

06.09.2015 17:41

Irak Dışişleri Bakanlığı, Irak ile ilgili Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen siyasi konferansı, ülkenin iç meselelerine karışma ve iki ülke arasındaki ilişki prensiplerine aykırı olarak nitelendirdi.

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Cemal, yaptığı yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Irak hükümetini bilgilendirmeden Doha'da Irak ile ilgili siyasi konferansın gerçekleşmesini garipsedi. Bakanlık ayrıca, teröre destek vermek ve bazı terör gruplarıyla işbirliği yapmak suçlarından aranan bazı kişilerin konferansta yer almasını kınıyor" ifadelerini kullandı.

Konuya ilişkin Irak'ın, Katar'dan bir açıklama beklediği belirtilen açıklamada, "Bu tür yanlış adımlar, Irak'ın iç işlerine açık bir şekilde müdahale sayılıyor ve iki ülke arasındaki ilişkilerin prensiplerine aykırıdır. Ayrıca Irak Cumhuriyeti ile kardeş Katar'ın kardeşlik ilişkilerini zedeliyor. Irak hükümetinin bilgisi dışında ülkenin iç meselelerini ilgilendiren hiçbir konferansın yurtdışında gerçekleşmesini kabul etmiyoruz ve bunlar, konferansları düzenleyen ülkeler ile ilişkilerimizi olumsuz etkiler" denildi.

Sünni bloklardan oluşan "Ulusal Güçler Birliği" üyesi Nura el-Becari ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, Katar'daki konferansa mevcut yönetim karşıtı bazı şahsiyetlerin katılımı nedeniyle hükümetin tepki gösterdiğini belirterek, " Hükümet, ülkenin içişlerine karışanlar meselesini dile getiriyorsa İran da dahil istisnasız herkes Irak'ın iç meselelerine karışıyor" şeklinde konuştu.

"Hükümet, Irak'ın iç işlerine karışma konusunun önüne geçmek istiyorsa önce gerçek anlamda bir uzlaşı sağlasın" diyen Becari, "Katar'ın, Irak konusunda ciddi etkisi var ve hükümet de bölgede yeni düşmanlar yerine bu ülkeyle olan koordinasyonu arttırmalıdır" ifadesini kullandı.

Geçen hafta Katar'ın başkenti Doha'da, hakkında tutuklama kararı çıkmış eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi ve eski Maliye Bakanı Rafi el-İsavi'nin de aralarında bulunduğu kişilerin katılımıyla Irak'la ilgili siyasi bir konferans gerçekleşmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'tan Katar'a Konferans Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement