İtalya Öldürülen Eski Başbakanın Kaçırılışındaki Gizemi Tartışıyor - Son Dakika
Güncel

İtalya Öldürülen Eski Başbakanın Kaçırılışındaki Gizemi Tartışıyor

Aldo Moro’nun Kızıl Tugaylar örgütü tarafından kaçırılışına ilişkin bir mektup, eski bir konuyu yeniden gündeme taşıdı.

25.03.2014 02:09

İtalya, 1978 yılında kaçırıldıktan bir süre sonra öldürülen eski Başbakan Aldo Moro'nun, kaçırılışına ilişkin ortaya çıkan bir mektuptan olayın gizemini çözmeye çalışıyor.

Emekli bir polis müfettişi olan Enrico Rossi'nin açıkladığı mektup, İtalya'da 1978 yılında eski Başbakan ve Hristiyan Demokrat Partisi Başkanı Aldo Moro'nun kaçırılışı ve 55 gün sonra öldürülüşüne ilişkin İtalyan siyasi tarihindaki çetrefilli ve sansasyonel konuyu tozlu raflardan indirerek, yeniden gündeme taşıdı.

Rossi'nin İtalyan haber ajansı ANSA'ya açıkladığı mektupta; eski Başbakan Moro'nun 16 Mart 1978'de Roma Via Fani Sokağı'ndaki kaçırılışı sırasında Kızıl Tugay (Brigate Rosso) militanlarını korumak üzere 2 İtalyan askeri haber alma teşkilatı SISMI elemanının o an sokakta bulunduğunun belirtilmesi, "Moro cinayetinin arkasında kim var" şüphelerinin canlanmasına neden oldu.

Kendisine Şubat 2011'de gelen mektupta, "Bu mektubu aldığınızda ölümünün üzerinden 6 ay geçmiş olacak. Yaptıklarımdan ve yapmadıklarımdan dolayı hayatımı pişmanlıklar içinde geçirdim. Şimdi geç oldu. Kanser beni yiyip, bitiriyor. 16 Mart sabahı ben bir motosiklet üzerinde Albay Camillo Guglielmi'ye (Olay anında orda olduğu belirlenen SISMI yetkilisi) bağlı olarak, Torino'dan gelen yine benim gibi bir motosikletli ile görevimiz; olay sırasında Kızıl Tugaylıları rahatsız edecek eylemlerden onları korumaktı" ifadelerinin bulunduğunu aktaran emekli polis müfettişi Rossi, bir dost sesinin motosikletli adamın öldüğüne dair haber vermesinin ardından Ağustos 2012'den bu zamana kadar beklediğini, daha sonra ölenlere saygıdan bunu yapmaya karar verdiğini belirtti.

Rainews24 kanalına konuşan emekli polis müfettişi Rossi, "mektubu neden şimdi açıkladığı" sorusuna, "Bu konuyu tartışmak için ortam şu anda uygun, şimdi sonuna kadar gidilebilir" diye yanıt verdi.

Aldo Moro'nun kızı Maria Fida da resmi açıklamalardansa emekli polis müfettişine inanmayı tercih ettiğini söyledi.

-Savcılıktan soruşturma talebi-

Emekli polis müfettişinin, açıkladığı mektupla gündeme gelen Moro'nun kaçırılışında SISMI'nın ya da bir başka istihbarat teşkilatının olup olmadığı konusunun, son gelişmeler ışığında değerlendirilmesini Roma Başsavcılığı'nda talep edeceğini ANSA haber ajansına açıkladı.

Açılacak soruşturma kapsamında emekli polis müfettişinin dinleneceği basına yansıdı.

-Aldo Moro olayı-

1963-1968 ile 1974-1976 tarihleri arasında iki kez başbakanlık koltuğuna oturan dönemin Hristiyan Demokrat Partisi lideri Aldo Moro, bundan 36 yıl önce 16 Mart 1978'de Roma'nın kuzeybatısındaki Via Fani Caddesi'nde sabah saatlerinde kurulan bir pusu ile dönemin aşırı solcu militan örgütü Kızıl Tugaylar tarafından kaçırıldı.

Kızıl Tugaylar, Moro karşılığında hapishanedeki bazı militanlarının serbest bırakılmasını isterken, dönemin Başbakanı Giulio Andreotti ve İçişleri Bakanı Francesco Cossiga'nın pazarlık karşıtı tutumu, Moro'nun sonunu hazırladı.

Kaçırıldıktan 55 gün sonra Moro'nun kurşuna dizilmiş cansız bedeni, kaçırılmadan önce tarihi ortaklık hükümetinde buluşturacağı Hristiyan Demokrat ile İtalya Komünist partilerinin genel merkezlerinin bulunduğu Via Caetani Sokağı'nda, iki genel merkez arasına park etmiş bir otomobilin bagajında bulundu.

Aldo Moro'nun, cansız bedeninin bulunduğu yer, taşıdığı anlam itibariyle o dönem en çok dikkati çeken unsur oldu.

Moro olayında, Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı'ndan (CIA) Alman komünistlerine, ülkedeki Gladyo örgütlenmesinden İtalyan gizli servisine kadar pek çok kurumun arka planda parmağı olduğu iddiaları ara ara gündeme gelse de kaçırma ve cinayet hadisesinin asıl nedeni hiçbir zaman tam olarak açığa çıkarılamadı. - Roma

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İtalya Öldürülen Eski Başbakanın Kaçırılışındaki Gizemi Tartışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement