'İyi Gitmiyoruz' - Son Dakika
Ekonomi

'İyi Gitmiyoruz'

\'İyi Gitmiyoruz\'

İş Bankası Genel Müdürü ve Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, Türkiye'nin Dünya Ekonomi Liginde Gerilediğine İşaret Etti.

27.08.2008 08:53

İş Bankası Genel Müdürü ve Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, Türkiye'nin dünya ekonomi liginde gerilediğini vurgulayan, "Ekonomi iyi durumda demek, üç ihracat rakamı, iki enflasyon rakamı değil ki. İhracat, dış ticaret iyi güzel durumda tamam da yeter mi" dedi.

Korhaber internet portalına konuşan İş Bankası Genel Müdürü ve Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, Merkez Bankası ve diğer kamu bankaları ile sermaye-finans piyasalarına yönelik özerk kurulların İstanbul'a taşınmasını "İstanbul-Ankara polemiği" olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, kurum ve kuruluş yöneticilerinin taşınmaya kendilerinin karar vermesi ve kimsenin buna "müdahil olmaması" gerektiğini söyledi. Kamu bankalarında da durumun böyle olması gerektiğini ifade eden Özince, "Çok yüksek tutarlarla burada araziler almak doğru mu tartışılır. Kamu bankaları maliyetli gayrimenkul yatırımlarından kaçınmalı. Ancak kamu bankaları açısından da en verimli çalışacakları yer neresiyse, merkezleri de orada olmalı" diye konuştu.

-"ABD'DE YAŞANAN KRİZ TAM BİR SKANDAL"-

ABD'de yaşanan finansal kriz sonrasında sektörün iyi durumda olduğunu dile getiren Özince, Türk bankacılık sektöründe 60 milyar dolarlık bir özvarlık sermayesinin oluştuğunu vurguladı. ABD'de yaşananları " tam bir skandal" olarak değerlendiren Özince, şöyle devam etti:

"Kapitalizm, piyasa ekonomisi, serbest piyasa ve rekabet ortamı adına çok büyük bir ayıp. ABD bütün dünyayı 'bizim burada 11 Eylül'den daha büyük bir yıkım var.' diye uyutuyor, oynatıyor. Bunun tsunamisi gelip bizi vuruyor. ABD'de finans sektöründe yaşanan kriz ve yapılanlar, uygulananlar, gösterilen ciddiyetsizlikler yüzünden tüm dünya ülkeleri ciddi faturalar ödemek zorunda kalacak. Dünyada bu kadar açlık, yoksulluk varken siz kalkıp tüm dünyanın ihtiyacı olan fonları heba ediyorsunuz. Bütün dünya, dünya uluslarını, ekonomilerini, piyasalarını yöneten kuruluşlar ayağa kalkmalı."

Tüm ülkelerin piyasalarını yöneten kuruluşların IMF'yi, BM'i, Dünya Ticaret Örgütü'nü(DTÖ), Dünya Bankası'nı göreve çağırması gerektiğini kaydeden Özince, "Buna tepki göstermeli, ABD'yi uyarmalı gerekirse yaptırım uygulamalı" dedi.

-"ULUSAL POLİTİKALAR ÖNDE TUTMALI"-

Türkiye gibi ülkelerde yaşanan ve yaşanacak olayların mali sektörün, mali disiplinin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirten Özince, dünya sermayenin ve ticaretin konsolidasyonunu yaşadığını söyledi. Türkiye'de 2001'de yaşananlar ve sonrasında ulusal sermayenin öneminin ortaya çıktığını anımsatan Özince, ulusal sermeye politikası "gütmeyen" ülkelerin gelecekte "yaya kalacağını" ifade etti.

Türkiye'nin ulusal politikaları önde tutması gerektiğini vurgulayan Özince, Türkiye'de bir krizin olup olmadığı, ne kadar başarılı olunduğu, işlerin yolunda olup olmadığının Türk halkının refah düzeyinin iyileşmesiyle ilgili olduğunu kaydetti. Özince, "Örneğin Fert Başına Milli Gelir artıyor ama dağılımı bozuluyorsa işler yolunda gitmiyor demektir. Kuran kurslarında bu ülkenin çocukları enkaz altında ölüyorsa, ülkenin önde gelen kurumları 'Haydi Kızlar Okula' diye kampanyalar yapıyorsa, bir şeyler düzgün gitmiyor demektir" diye konuştu.

-"EKONOMİ İYİ DURUMDA DEMEK, ÜÇ İHRACAT RAKAMI, İKİ ENFLASYON RAKAMI DEĞİL Kİ"-

"Ekonomi iyi durumda demek, üç ihracat rakamı, iki enflasyon rakamı değil ki" diyen Özince, ihracatın, dış ticaretin iyi durumda olmasının yeterli olmadığını ifade etti. Yabancı yatırımcı çekme yöntemlerini eleştiren Özince, "Yabancı yatırımcı geliyor diye her şey yolunda mı? Uluslararası yatırımcıyı, sermayeyi ya elindekileri satarak getiriyorsun ya da çok yüksek faiz vererek getiriyorsun. Bu kadar yüksek faiz vermezsen yabancı yatırımcı bu devletin riskini alır mı? O zaman işler yolunda mı" diye konuştu.

-"KAYIT DIŞI İSTİHDAM VE ÜRETİMDEN YAKINANLAR, KAYIT DIŞI TASARRUFTA SESSİZ KALIYOR"-

Türkiye'nin dünya ekonomi liginde gerilediğini dile getiren Özince, Türkiye'de hala sermaye açısından çok ciddi düzeyde "kayıt dışılık" ve "yurt dışılık" olduğuna dikkat çekti. Kayıt dışı istihdamda, kayıt dışı üretimden yakınanların kayıt dışı ve yurt dışında tutulan tasarruflar ve sermaye konusunda sessiz kaldığının altını çizen Özince, "Reel sektörün, Türk bankacılık sektöründen aldığı kaynaktan çok daha fazlasını yurt dışından alıyorsa burada bir şey var demektir. Enerji projelerinde finansmanın yurt dışından ve döviz olarak temin edilmesi koşulunun anlamı nedir? Türkiye'nin mali ve finans işleri çok büyük tutarda ya kayıt dışı ya yurt dışı" dedi.

-ÖZEL BANKALARLA KAMU BANKALARI ARASINDA AYRIMCILIK İMASI-

Özel bankalarda bankasını iyi yönetemeyen patrona ve yöneticiye "hortumcu" denilmesinden yakınan Özince, bankanın fona alındığını, patronların yargılandığını buna karşın kamu bankalarının görev zararlarının Hazine'ye yıkıldığını söyledi.

Bunun sorumluları nerede diye soran Özince, kamu bankalarının, belki de fona alınan özel bankalardan çok daha fazla zararı Hazine'nin üzerine yıktığını söyledi. Özince, konuşmasına şöyle devam etti:

"Diğeri hortumcu, peki bu ne? Bunu kim yargılayacak, var mı yargılanan? O dönemde de, bugün de bunlar konuşulmuyor. Bankacılığı bir dönem çok istismar ettik. Emlakbank, Töbank olayı, Pamukbank olayından daha mı az vahim? Bu ülkede pek çok kaynak heba edildi, sizin, benim, çocuklarımızın vergilerinden geleceğinden ödendi hep bu faturalar. Kime hesap soruldu, nerede sorumluları? Yargılanmalılar, aklanmalılar! Bankacılık lisanslarını, izinlerini verenler, hem bunu veriyorsun, hem bankaya el koyuyorsun zararı hepimize yıkıyorsun." (ANKA)

(HLY/NB/ZG)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi 'İyi Gitmiyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement