Kadın Kuruluşlarından Hacıosmanoğlu'na Kınama... - Son Dakika
Güncel

Kadın Kuruluşlarından Hacıosmanoğlu'na Kınama...

İstanbul barosu Kadın Hakları Merkezi ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği, kadınlarla ilgili sözleri nedeniyle Trabzonspor Kulübü Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'nu kınadı.

30.10.2015 19:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul barosu Kadın Hakları Merkezi ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği, kadınlarla ilgili sözleri nedeniyle Trabzon spor Kulübü Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'nu kınadı.

İki kuruluş tarafından ortaklaşa yapılan ve İstanbul Barosu'nun internet sayfasında da yer alan açıklama şöyle:

"Trabzonspor Başkanı'nın hakemleri alıkoyma eylemi de, kadınları aşağılayıcı söylemi de hukuka aykırıdır, suç oluşturmaktadır.

Geniş kitleleri etkileyebilecek konumda olan bir spor kulübü başkanının 'Ben kadın gibi 100 sene yaşayacağıma, adam gibi 1 sene yaşarım, adam gibi ölürüm' sözleri tüm kadınlara ve insan haklarına saygılı herkese hakarettir.

Bu sözler kadının insan haklarını yok sayan, kadını birey olarak görmeyen bir zihniyetin dışa vurumudur ve Türk Ceza Kanunu 125. maddede düzenlenen '...insan onurunu rencide eden bir isnat...' olarak hakaret suçunu oluşturmaktadır. Hakaretin alenen işlenmiş olması ise cezayı ağırlaştırıcı nedendir.

Ayrıca bu sözler, Türkiye'nin taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi açısından da 'Kadınlara yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddet' niteliğindedir ve kovuşturulması gerekir.

Kadın kuruluşları olarak Türk Ceza Kanunu ve başta Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi olmak üzere uluslararası sözleşmelere dayanarak suç duyurusunda bulunacağız.

Bu sözleri söyleyen kişinin, tüm kadınlardan ve toplumdan özür dilemesi gerekmektedir.

Trabzonspor Başkanı'nın konuşmasındaki diğer vahim bir husus da, 'Benim ailem onurlu bir aile, bana önce adamlığı, adam gibi yaşamayı öğrettiler' cümleleridir. Ülkemizde ailede verilemeyen toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışının, eğitim yoluyla anaokulundan başlayarak ders olarak okutulmasına ne denli ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Aslında resmi müfredata bu konuda bir ders konulması İstanbul Sözleşmesi 14. md., CEDAW 5. md. ve 6284 sayılı K. gereği de zorunludur.

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği olarak başta Milli Eğitim Bakanlığı'na ve tüm ilgili kurumlara 'anaokulundan başlayarak toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi' verilmesinin önemini bir kez daha hatırlatıyoruz.

2011 yılında kaldırılan Kadın Bakanlığı'nın, seçim sonrasında yeniden kurulması gerektiğine bir kez daha dikkat çekmek istiyoruz.

Trabzonspor Başkanı'nı, kadınlara yönelik bu utanç verici ve suç oluşturan sözleri nedeniyle kınıyor, Futbol Federasyonu Başkanlığı'nı da acilen harekete geçmeye davet ediyoruz." - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kadın Kuruluşlarından Hacıosmanoğlu'na Kınama... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement