Kardeş Türküler 20. Yılını Kutluyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Kardeş Türküler 20. Yılını Kutluyor

Kardeş Türküler 20. Yılını Kutluyor

Solistler, müzisyenler, dansçılar 30 kişilik büyük grup…

01.03.2013 16:33  Güncelleme: 16:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkçe, Kürtçe, Rumca, Ermenice, Lazca, Arapça, Çingene, Makedon dillerinde şarkılardan ve danslardan oluşan bu büyük sanat şölenini sakın kaçırmayın!

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu bünyesinde yer alan Kardeş Türküler Projesi, "halkların kardeşliği"ne müzikal bir çerçeveden vurgu yapıyor. Anadolu, Trakya ve Mezopotamya halk şarkılarını, kendi kültürel bağlamlarını dikkate alarak, orijinal dilleriyle yorumlamaya çalışırken, çok kültürlü bir coğrafyada kardeşlik içinde bir arada yaşama umudunu dile getiriyor.

Kardeş Türküler Projesinin Hikayesi

Proje, ilk kez 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü'nde hazırlanan bir konser çalışması olarak gündeme geldi. Bu konserin repertuarı, Türk, Kürt, Azeri ve Ermeni şarkılarından oluşuyordu. Daha sonraki dönemlerde, değişik kültürlere ait şarkı ve danslara da yöneldiler ve repertuar zenginleştirildi: Laz, Gürcü, Çerkez, Çingene, Makedon, Alevi... Şarkıları ve dansları icra edildi.

Kardeş Türküler Projesi'nde icracı olan müzisyen ve dansçılar, 1995'te kurulan Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu'nun (BGST) kurucuları arasında yer aldılar. Projenin bundan sonraki çalışmaları, konserleri, dans müzik gösterileri ve albümleri BGST çatısı altında sürdürüldü.

İlk albüm, 1997'de Kalan Müzik tarafından yayınlandı. "Kardeş Türküler" adı verilen bu albümde, Anadolu ve Mezopotamya'daki müzik geleneklerinin ürünlerinden örneklere yer verildi. Proje kapsamında yaklaşık dört yıl boyunca verilen konserlerden seçkiyle oluşturulan albümde çok kültürlülük ve halkların kardeşliğine vurgu yapıldı.

1998 yılında, İstanbul'da özel bir radyonun yaptığı dinleyici anketinde ''yılın grubu''seçilen Kardeş Türküler kadrosu, ikinci albümünü daha lokal ve spesifik bir projeye ayırdı: 'Doğu' (Kalan,1999). Anadolu'nun doğusu ile Mezopotamya coğrafyasını kapsayan, çok kültürlülüğün ve kültürler arasındaki geçişkenliğin vurgulandığı 'Doğu'da projenin ilk bestelerinden birine de yer verildi.

(Güneş ve Ay) adlı albümünün müzik yönetmenliğini ve düzenlemelerini üstlenen Kardeş Türküler kadrosu, daha sonra Yılmaz Erdoğan ve Ömer F. Sorak'ın yönetmenliğini yaptığı 'Vizontele' ve Yılmaz Erdoğan'ın yönettiği 'Vizontele Tuuba' filmlerinin müziklerini hazırladı. 'Vizontele' filminin müzikleri 2001'de, 'Vizontele Tuuba'nın müzikleri ise 2004'te film müziği albümü olarak Kalan Müzik etiketiyle yayınlandı. 'Vizontele' film müziği, Ekim 2001 tarihinde 38.si düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'En İyi Film Müziği' ödülünü aldı. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından da aynı ödüle lâyık görüldü.2002 yılında, yine çok kültürlülük konseptiyle hazırlanan 'Hemâvâz' (Kalan, 2002) albümü, Avrupa baskısıyla da (ConnectingCultures, 2003) uluslararası dinleyiciye ulaştı. Projenin son albümü "Bahar" yine Kalan Müzik etiketiyle 2005'te çıkarıldı. "Bahar" albümünde Anadolu, Trakya ve Mezopotamya halkları için "yeniden doğuşu" simgeleyen bahar bayramları şarkılarına ve bir arada yaşama umuduna vurgu yapıldı

Kardeş Türküler ve Yavuz Bingöl muhteşem bir konserle 9 Mart – 21.00'de Tim Show Center'da sevenleriyle buluşacak. Biletler Biletix'te…

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Kardeş Türküler 20. Yılını Kutluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement