Katran Ağaçları Kesilmesin Eylemi - Son Dakika
Yerel

Katran Ağaçları Kesilmesin Eylemi

Katran Ağaçları Kesilmesin Eylemi

Çığlıkara ormanları'nın taş ocakları tarafından tahrip edilmesini protesto etti.

07.01.2013 15:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Armutlu köylüleri Antalya, Isparta, Burdur, Denizli Kaş platformu üyeleri tarihin ilk yazılı tabletine konu olan gizemli gılgamış'ın, ölümsüzlük iksirini ararken, uzun yaşam iksirini işaret ettiği katran ağaçları'nın bulunduğu Elmalı'nın

Çığlıkara ormanları'nın taş ocakları tarafından tahrip edilmesini protesto etti.

Türk Tabiatını Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz ve bir grup, Yavuz Özcan parkı içerisinde bulunan Tıbbi Bitkiler Parkında katran ağaçlarının bulunduğu Antalya'nın Elmalı ilçesi Çığlıkara Ormanları'nın çevredeki taş ocakları tarafından tahrip edilmesi protesto etti.

Protestoda üyeler Skeç eşliğinde Mezopotamya'da yaşayanların giydiği kıyafet giydi Gılgamış kralını canlandırdı. Grup adına açıklama yapan Hediye Gündüz, tarihin ilk yazılı tabletine konu olan gizemli Gılgamış'ın, ölümsüzlük iksirini ararken, uzun yaşam iksirini işaret ettiği Kutsal Katran Ağaçları'nın bulunduğu Çığlıkara Ormanlarının taş ocakları tarafından katledildiğini öne sürdü.

Toroslar'da bulunan Katran ağaçlarının taş ocakları tarafından katledildiğini savunan Gündüz, "Dünya'nın en uzun ömürlü ağacı olarak da bilinen ve en az iki bin yıl yaşayabilen Toros Katran ağaçlarının olduğu bölgelere, taş ocağı ruhsatı verilerek, binlerce ağacın kesilerek, talan edilmesine göz yumuluyor. Neredeyse tüm kutsal kitaplarda geçen ve her bir çırası bile, bazı Avrupa ülkelerinde çok yüksek rakamlara satılan bu ağaçların, bir tanesinin bile, bir taş ocağı değerinde olduğu gizleniyor. Ruhsat izni verilen taş ocaklarına, 'yol açıyoruz' adı altında 'binlerce ağacın katledilerek', ranta kurban edilmesine göz yumuluyor" dedi.

BU AĞAÇ HAYAT KURTARIYOR

Gılgamış Destanı'nda, Gılgamış'ın sırrının sadece Toroslar'da bulunan Katran Ağaçlarında olduğunu belirtmektedir diyen Gündüz, "Bunlardan ilki; dünyanın ilk yazılı tableti olan Gılgamış Destanı'nda bile Katran ağaçlarının korunması gerektiğinin vasiyet edilmiş olmasıdır. İkincisi; Gılgamış Destanı'nda katran ağacının, insanlık için çok önemli bir şifa kaynağı olduğunun, işaret edilmiş olmasıdır. Katran ağaçlarının kutsal bir güce de sahip olduğunu ve Toros Katran Ağaçları'ndan elde ettiği bir içeceğin, birçok hastalığa iyi geldiği belirtilmiştir" diye konuştu.

Platform üyeleri daha sonra katran ağaçlarından elde edilen içeceği vatandaşlara dağıttı.

(SÇ)

07.01.2013 14: 38: 13

TSI

NNNN - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Katran Ağaçları Kesilmesin Eylemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement