"Kibar Feyzo"Nun Köyü Şimdi Suriyelilerle Anılıyor - Son Dakika
Yerel

"Kibar Feyzo"Nun Köyü Şimdi Suriyelilerle Anılıyor

Zafer Akpınar/Salim Taş - Başrollerini Kemal Sunal ve Şener Şen'in paylaştığı Türk sinemasının sevilen eserlerinden 'Kibar Feyzo"nun yanı sıra Ezo Gelin, Kaçak ve Asi gibi birçok film ve diziye ev sahipliği yapan Kavalcık köyü, bir yıldan bu yana"...

30.04.2012 10:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zafer Akpınar/Salim Taş - Başrollerini Kemal Sunal ve Şener Şen'in paylaştığı Türk sinemasının sevilen eserlerinden 'Kibar Feyzo"nun yanı sıra Ezo Gelin, Kaçak ve Asi gibi birçok film ve diziye ev sahipliği yapan Kavalcık köyü, bir yıldan bu yana Suriye'den kaçanların geçiş noktasını oluşturuyor.

Yıllardır adeta film platosu olarak kullanılan Hatay'ın Reyhanlı ilçesine bağlı eski adıyla Harran, şimdiki ismiyle Kavalcık Köyü, Kibar Feyzo, Adak, Ezo Gelin, Kaçak, Asi, Kasaba gibi birçok film ve diziye ev sahipliği yaptı.

Filmler çekilirken Adile Naşit, Türkan Şoray, Tarık Akan, Fatma Girik, Kadir İnanır, Necla Nazır, Şener Şen, Kemal Sunal, Müjde Ar, İlyas Salman ile Asi dizisinin birçok oyuncusunu ağırlayan köyün son aylardaki misafirleri ise Suriyelilerden oluşuyor.

Bir yıldan bu yana Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye sığınanlar, Suriye sınırında bulunan Reyhanlı'ya bağlı Bükülmez, Kavalcık ve Kuşaklı köylerinden giriş yapıyor.

Sınırından geçenler ve kırsalında kurulu çadır kentte yaşayanlarla Kavalcık köyü, son aylarda Suriyelilerle anılıyor.

-"Onlar sendikalı/Ben de Harranlıyam"-

Kibar Feyzo filminde başlık parasını toplamak için köyden ayrılan ve çalıştığı yerde başkalarına 300 lira verilirken kendisine 100 lira verilmesine tepki gösteren Kibar Feyzo'nun (Kemal Sunal), aradaki farka itiraz etmesi ile

"onlar sendikalı" denmesi, Kibar Feyzo'nun da "Ben de Harranlıyam" diye yanıt vermesi, filmin en fazla akıllarda kalan repliğini oluşturuyor.

Filmde, Harran diye adlandırılan yer ise Kavalcık köyünün eski adı olarak biliniyor.

Yeşilçam'ın ve yeni dönem Türk dizilerinin vazgeçilmez platolarından birini oluşturan köyde, Kibar Feyzo filmindeki Maho Ağa'ya (Şener Şen) ait konak da bulunuyor. Bugünlerde filmdeki halinden eser kalmayan konak, aşırı yıpranma nedeniyle yıkılma tehlikesi yaşıyor. Konaktaki meşhur havuz ve eklentileri ise bakımsızlıktan adeta harabeye dönmüş durumda.

Kavalcık Köyü Muhtarı Hasan Ezer, eski günlerini arayan köylerinin eski adını alması için girişimlerde bulunduklarını belirterek, neden ve ne zaman değiştirildiğini bilmedikleri Harran adını geri istediklerini anlattı.

Köylerinin yıllarca televizyon kanallarında büyük ilgiyle izlenen filmlere ev sahipliği yaptığını dile getiren Ezer, şunları söyledi:

"Televizyonlarda, gazete ve radyolarda artık Kavalcık Köyü'nü Suriyelilerin geçişiyle duyuyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 8 bin Suriyeli, bizim köyün sınırından ülkemize giriş yaptı. Bundan kesinlikle şikayetçi değiliz. Biz elimizden geldiğince misafir etmek istedik ancak devletimiz sağolsun hepsine sahip çıktı. Biz de kucak açıyoruz, evlerimizde de kalabilirler. İnşallah, sorunları çözülür ve ülkelerinde huzurla yaşarlar."

Önceden çekilen filmlerde yapımcıların, oyuncuların köye sahip çıktığını anlatan Ezer, "Her gelen, son gelen dizi filmciler gibi olacaksa artık kimseyi istemiyoruz. Kibar Feyzo'nun konağı çok yıpratıldı. Her şeye zarar vererek gittiler. 100 yıldan eski konağı ve köyümüzü korumak istiyoruz" dedi.

Ezer, köylerinin ve konağın, sadece yurt içinden değil özellikle gurbetçiler tarafından da sıklıkla ziyaret edildiğine değinerek, özellikle konağın yıpranmış, harabeye dönmüş haliyle görülmesini artık istemediklerini ifade etti.

-Falakayı tutan köylü-

Kibar Feyzo filminde oynayan Hasan Demir (60), filmin kendisi 24 yaşındayken çekildiğini, o dönemde film oyuncularını ve ekibini taksiyle taşıdığını, günlük 500 lira para kazandığını söyledi.

Filmde de küçük bir rol aldığını anlatan Demir, "Ağa, Feyzo'ya falaka cezası veriyor. O sırada falakayı tutanlardan biri benim. Filmdeki düğün sahnesi de babamın evinde çekildi. Çok güzel bir film olmuştu. Öyle bir film bir daha çekilmedi. Buraya başkaları film çekmek için geldi ama bir daha öyle bir film çekilmedi" diye konuştu.

Köyleri sayesinde birçok sanatçıyla tanışma ve çalışma imkanı bulduklarını belirten Demir, "Kibar Feyzo çekilirken biz çok eğlendik, bütün köylü eğlendi. Kemal Sunal, otelde kalıyordu. Bisiklete binerdi, türkü söyleyerek gezerdi, millet de arkasında dolanırdı. Halen yayınlandığında tüm köylüler ilgiyle seyrediyoruz" dedi.

- HATAY

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Kibar Feyzo'Nun Köyü Şimdi Suriyelilerle Anılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement