"Kırım'ın Ebedî Sesi" Cengiz Dağcı yâd edilecek - Son Dakika
Güncel

"Kırım'ın Ebedî Sesi" Cengiz Dağcı yâd edilecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Kırım Türklerinin dünyadaki sesi olan ünlü roman yazarı Cengiz Dağcı'yı doğumunun 98. yıl dönümünde yâd edecek.

28.02.2017 11:15

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, kültür sanat hayatımıza katkı sağlayan öncü şahsiyetleri özel etkinliklerle hatırlamaya ve günümüz gençliğine tanıtmaya devam ediyor. İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ile Türk Edebiyatı Vakfı, Kırım Türkleri davasının efsânevî savunucusu olan Türk edebiyatının usta yazarlarından Cengiz Dağcı'yı özel bir program ile anacak.

"Kırım'ın Ebedî Sesi: Cengiz Dağcı" etkinliği, 3 Mart Cuma günü Fatih Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek. Program, Zafer Karatay'ın TRT'de yayınlanan "Cengiz Dağcı" belgeselinin gösterimi ile başlayacak. Akabinde şair ve gazeteci Özcan Ünlü'nün moderatörlüğünü yapacağı panel ile devam edecek. Panele; Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulvahap Kara, Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi İsa Kocakaplan ile televizyoncu ve yazar Zafer Karatay konuşmacı olarak katılacak. Panelistler; Dağcı'nın hayatı, eserleri, görüşleri, meslekî yaşamı, anıları ve ilmî şahsiyeti hakkında katılımcıları bilgilendirecek. Program kapsamında İsa Kocakaplan'ın kaleme aldığı ve Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları tarafından çıkartılan "Kırım'ın Ebedî Sesi: Cengiz Dağcı" kitabı dağıtılacak.

Halka açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek program, 19.00'da başlayacak.

Cengiz Dağcı kimdir?

Kırım Tatar roman yazarı Cengiz Dağcı, Kızıltaş (şimdiki adıyla Krasnokamenka) köyünde 9 Mart 1919 tarihinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini köyünde ve Akmescit'te tamamladı. Kırım Pedagoji Enstitüsü ikinci sınıfında iken İkinci Dünya Savaşı çıktı ve esir düştü. 1946'da Londra'da Wimbledon yakınlarına yerleşti.

Cengiz Dağcı, Türkiye'ye hiç gelmediği hâlde kitaplarını Türkiye Türkçesi ile yazdı. Kitaplarının ilk redaksiyonunu şair Ziya Osman Saba yaptı. Türkiye'de yayınlanan eserleri sayesinde Türkiye'deki birçok insan Kırım'ı ve Kırım Tatarları'nın yaşantılarını öğrendi. Yazar kaleme aldığı eserlerinde Kırım Türklerinin çektikleri sıkıntıları hüzünlü bir üslûpla dile getirdi. Cengiz Dağcı'nın yayınlamış eserlerinden bazıları şunlardır: Korkunç Yıllar, Yurdunu Kaybeden Adam, O Topraklar Bizimdi, Dönüş, Ölüm ve Korku Günleri, Badem Dalına Asılı Bebekler, Üşüyen Sokak, Yoldaşlar ve Bay Markus Burton'un Köpeği.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Kırım'ın Ebedî Sesi' Cengiz Dağcı yâd edilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement