"Kırk Ney Bir Nefeste" Buluşuyor - Son Dakika
Yerel

"Kırk Ney Bir Nefeste" Buluşuyor

Adem Yılmaz - Mevlana Celaleddin Rumi ile özdeşleşen, insanların "huzur içinde" kulak verdiği sazların başında gelen ney, neyzen Aziz Şenol Filiz'le farklı boyut kazandı.

23.02.2012 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adem Yılmaz - Mevlana Celaleddin Rumi ile özdeşleşen, insanların "huzur içinde" kulak verdiği sazların başında gelen ney, neyzen Aziz Şenol Filiz'le farklı boyut kazandı.

Filiz ve arkadaşları, 40 neyzenin oluşturduğu "Kırk Ney Bir Nefes" grubuyla ney tutkunlarına unutulmaz dakikalar yaşatıyor.

Neyi ve klasik Türk müziğini genç kuşaklara tanıtmak amacıyla 1980'li yıllardan bu yana üniversitelerde gençlere yönelik konserler hazırlayan Filiz, bugüne kadar birçok albüme imza attı.

Yansımalar, Bab-ı Esrar, Serzeniş, Vuslat ve Pervane gibi albümleri müzikseverlerin beğenisine sunan Filiz, neyzenlerin aynı anda neye üflemesinin bir hayal olduğunu, görüştüğü kişilere bu hayalinden bahsettiğini, aldığı olumlu cevaplardan sonra "Kırk Ney Bir Nefes" grubu kurmaya karar verdiğini söyledi.

Filiz, şöyle devam etti:

"Bu samimiyet karşısında en yaşlısından en gencine Türkiye'nin pek çok ilinden ağabeylerim ve hocalarım böyle bir anı yaşamayı kabul etti. 40 kişiyi bir araya toplamak zor olmadı. Toplulukta yer alan arkadaşlarımın hepsi işinin üstadı olduğu için akortta sıkıntı yaşanmadı. 2009'dan beri birlikte çalışıyoruz. Amacımız dinleyicilere 40 kişinin gönül akordunu yansıtabilmekti. Akordun insanların ruhlarından ve o beraberliği istemelerinden kaynaklandığını düşünüyorum. Hakikaten sahnede repertuvarı gönül akorduyla seslendiriyoruz."

Türkiye'nin farklı illerinde ney dinletisi sunduklarını, sunmaya devam edeceklerini kaydeden Filiz, İstanbul ile başladıkları "Kırk Ney Bir Nefes" konserlerine Bursa'yla devam ettiklerini, üçüncü konserlerini de Gaziantep'te verdiklerini söyledi.

"İnsan bir yolun sevdalısıysa o sevda bütün hataların yok olmasını sağlıyor. Bizimki de böyle bir sevda. Gönlümüzdeki sevdayı burada yaşıyoruz. O sevdanın bizde bıraktığı duyguyu ney vasıtasıyla sese dönüştürüyoruz" diyen Filiz, şöyle konuştu:

"Her çiçek meyve verecek diye bir şey yok ama ne kadar çiçek olursa o kadar da meyve olur. Ne kadarı dökülürse dökülsün önemli değil. Ney tutkunlarına, neyle çalışmak isteyenlere tavsiyem, gönüllerindeki sevdayla bu noktada nereye kadar gidebilirlerse gitsinler. Yılmadan, azimle ve disiplinle bu konunun üzerine eğilmelerini tavsiye ediyorum."

- GAZİANTEP

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Kırk Ney Bir Nefeste' Buluşuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement