Kocaeli'de Hava Kirliliği Araştırması - Son Dakika
Sağlık

Kocaeli'de Hava Kirliliği Araştırması

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof Dr.

08.06.2011 19:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof Dr. Onur Hamzaoğlu, " Dilovası'nda hava, ABD ve Avrupa standartlarının 3, 5 katı, Kandıra'da ise 1, 7 katı daha kirlidir" dedi.

Prod. Dr. Hamzaoğlu, Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneğinde Kocaeli'nin Dilovası ve Kandıra ilçelerinde hava kirlilik oranları konusunda 3 yıl süren araştırmasını düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Araştırma kapsamında havadaki toz ve tozda ağır metal ölçümleri, gebe izlenimleri yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Hamzaoğlu, annelerin ilk sütünde ve bebeklerin ilk dışkılarında ağır metal ölçümlerinin de gerçekleştirildiğini ifade etti.

Dilovası'nda izledikleri hamile kadınların yüzde 85'i ile Kandıra'dakilerin yüzde 72'sinin bu yılın ocak ayından önce doğum yaptığını belirten Prof. Dr. Hamzaoğlu, analizlerin bitmesinin ardından da verileri kamuoyuna açıklamak istediklerini söyledi.

Araştırmada havadaki tozların içerisinde bulunan ağır metallerin miktarının ölçümü ve analizlerinin yapıldığını anlatan Prof. Dr. Hamzaoğlu, şöyle konuştu:

"Kasım 2009-Ocak 2011 tarihleri arasında Dilovası ve Kandıra'da eş zamanlı olarak her ay bir gün, 24 saat boyunca havadan toz toplandı. Daha sonra bu tozların analizleri Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK-MAM) Çevre Enstitüsi tarafından gerçekleştirilmiştir. Proje araştırmacıları ve TÜBİTAK MAM Çevre Enstitüsi görevlileriyle birlikte Dilovası ve Kandıra ilçelerinde, araştırma süresince değişmeyecek ve her ay 24 saat süreyle havadan toz toplanacak yerleri belirlenmiştir. Proje kapsamında kasım 2009 tarihinden itibaren havada partiküller maddenin varlığı ve birim hava hacmindeki miktarı Alman Akreditasyon Kurumu tarafından belirlendi. "

Toplanan tozların üniversitenin değil, ulusal ve uluslararası kurumlar tarafından analiz edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Yapılan araştırmada Dilovası'nda bir metreküp havada 140 mikrogramdır. Kandıra'da ise 69 mikrogramdır. Avrupa Çevre Ajansı ile ABD Çevre Koruma Ajansı bir metreküp havadaki partiküller 10 için en üst sınırı 40 mikrogram olarak belirlemiştir. Dilovası'nda hava, ABD ve Avrupa standartlarının 3, 5 katı, Kandıra'da ise 1, 7 katı daha kirlidir. Dilovası ve Kandıra'da uluslararası değerlere göre bir kirlilik var. Bunun altının çizilmesi gerekiyor. "

Erişkin bir insanın günde normal koşullarda 9 metreküp hava soluduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Hamzaoğlu, "Böylece Kocaeli halkı günde ortalama olarak toplam 841 mikrogram partiküler madde yutuyor. Dolayısıyla artık bu kentte tehlike aşaması bitmiştir, bir risk vardır. Artık bunlar hastalık yapabilecek düzeye gelmiştiri ifade edebiliriz" diye konuştu.

Dilovası ve Kandıra'da 18-35 yaş arasında gebeliği ve herhangi bir sağlık problemi bulunmayan anne adaylarıyla görüştüklerini de belirten Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, gebeliğin sonlanacağı tarihe kadar olan sürede hamilelik takibinin yapıldığını söyledi.

Metal ölçümleri annelerin sütünde ve bebeklerin ilk dışkılarında yapıldığını belirten Prof. Dr. Hamzaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Anneler doğumdan sonra sütlerini polietilen kaplara sağdılar. Bebeklerin ise ilk yaptıkları dışkıları beze değmeyen iç kısımdan alındı. Numuneler soğuk zincir uygulaması sağlanarak gruplar halinde TÜBİTAK Bursa Test ve Analiz Laboratuvarında incelendi. Numunelerden alınan örnekler -48 dereceye alınarak toz haline getiriliyor. Araştırmada Dilovası'ndan 70, Kandıra'dan 35 olmak üzere 105 kişi katıldı. Katılımcıların 56'sı gebe 49 bebektir. Bunların biyolojik materyallerini test ettirdik. Araştırmada, Dilovası'nda doğan bebeklerin yüzde 65'in dışkısında alüminyum saptandı. Bebeklerin ilk dışkılarından alınan bir gramlık numunede 4, 8 mikrogramından alüminyum belirledik. Demir çinko ve bakır her annede var. Dilovası'nda annelerin ilk sütlerindeki ağır metal miktarları 1 gramlık numunede 3 mikrogram, Kandıra'da ise 2, 9 mikrogramdır. Bu veriler hep beraber oturulup konuşulmalıdır. "

- KOCAELİ

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Kocaeli'de Hava Kirliliği Araştırması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement