Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Kanbak: - ''İstihdamın Üzerinde Asgari Ücretin Yüzde 81'i Kadar Yük Var'' - Son Dakika
Güncel

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Kanbak: - ''İstihdamın Üzerinde Asgari Ücretin Yüzde 81'i Kadar Yük Var''

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Yılmaz Kanbak, istihdamın üzerinde asgari ücretin yüzde 81'i kadar yük olduğunu öne sürdü.

31.05.2006 16:01

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Yılmaz Kanbak, istihdamın üzerinde asgari ücretin yüzde 81'i kadar yük olduğunu öne sürdü.

Kanbak, KSO Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, istihdamın üzerindeki vergi yükünden dolayı yeni işyerlerinin açılmadığını iddia etti.

Türk-İş'in yaptığı araştırmaya göre Türkiye'de istihdam edilenlerin yüzde 53'ünün kayıt dışı çalıştığını ve bu sayının 5,7 milyon kişi olduğunu belirten Kanbak, şunları kaydetti:

''İstihdamın üzerinde asgari ücretin yüzde 81'i kadar yok var. Kesintilerin net ücrete oranı yüzde 81. Kesintilerin brüt ücrete oranı yüzde 50. Bu bir dünya rekoru.

Asgari ücretten yapılan hesaplamada 18 milyar YTL yıllık vergi ve prim kaybı yaşanıyor. İstihdam edilenin yarısından fazlasının ücreti asgari ücretten gösteriliyor.

Buna göre, gerçek ücret-asgari ücretten doğan kayıp sigortasız yabancı işçi istihdamı ile birlikte 25 milyar YTL. Neredeyse 2005 bütçe açığının iki misli. Yani işveren, düşük ücretle sigortasız işçi çalıştırıyor. Yeni işyeri açmıyor, problemden kaçıyor.''

Kanbak, Avrupa ülkelerinde yüzde 30 ila 40 arasında olan dolaylı verginin Türkiye'de yüzde 70 oranında olduğunu, bunun aşağıya çekilmesi gerektiğini de kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Kanbak: - ''İstihdamın Üzerinde Asgari Ücretin Yüzde 81'i Kadar Yük Var'' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement