M.Ö. 2. Yüzyıldan Kalma, Almanya'nın En Eski Kütüphanesi Bulundu - Son Dakika
Dünya
BBC

M.Ö. 2. Yüzyıldan Kalma, Almanya'nın En Eski Kütüphanesi Bulundu

Almanya'nın Köln kentinde arkeologlar, MÖ 2. yüzyıldan kalma, ülkenin bilinen en eski kütüphanesini buldu.

03.08.2018 11:11  Güncelleme: 12:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'nın Köln kentindeki Roma-Germen Müzesi'nden uzmanlar, kütüphanenin temellerine, yeni bir Protestan kilisesi için yapılan temel kazısında ulaştı. Kazı ekibinden Dr. Dirk Schmitz, binanın 20 bin kadar parşömene ev sahipliği yaptığını söyledi. Schmitz buluşu "hakikaten müthiş" diye tanımladı.

M.Ö. 2. Yüzyıldan Kalma, Almanya'nın En Eski Kütüphanesi Bulundu

20 METREYE 9 METRE BÜYÜKLÜĞÜNDE

Kütüphane binasının boyutlarının 20 metreye 9 metre ve iki katlı olduğu belirtildi. Roma-Germen Müzesi'nin Direktörü Marcus Trier, "Başta halkın toplandığı bir meydanın kalıntılarını bulduğumuzu düşündük, ancak duvarlar alışılmadık derecede kalın ve büyüktü" dedi.

EFES'E BENZİYOR

Yoğun araştırmalar ve Türkiye'deki Efes harabelerinde bulunan antik yapılarla karşılaştırmaların ardından uzmanlar bir kütüphaneye ait kalıntıları bulduklarına emin oldular.

Arkeolog Dr. Schmitz, "Parallellikleri belirlememiz biraz uzun sürdü, içerideki nişlerin heykeller için çok küçük olduğunu gördük. Bunlar kütüphaneler özgü nişlerdi, aynılarını Efes'teki kütüphanede de görebiliyorsunuz" diye konuştu.

Kalıntılarda 20 bin kadar parşömen ve papirüsün saklandığı nişler ve kutular da bulundu.

M.Ö. 2. Yüzyıldan Kalma, Almanya'nın En Eski Kütüphanesi Bulundu

Ren Nehri kıyısındaki 2 bin yıllık tarihi bulunan Köln'de sık sık antik kalıntılara rastlanıyor.

Köln, tarihi milattan önce ikinci yüzyıla kadar giden tek Alman kenti. Orijinal adı "Colonia" olan Köln, kentteki büyük Gotik katedralle tanınıyor.

Bulunan kütüphane binası temeli, yeni Protestan kilisesinin bir parçası olacak ve halkın ziyaretine açık tutulacak. Kütüphanede bulunan diğer kalıntılar ise arkeolojik incelemelere tabi tutulacak.

M.Ö. 2. Yüzyıldan Kalma, Almanya\'nın En Eski Kütüphanesi Bulundu
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya M.Ö. 2. Yüzyıldan Kalma, Almanya'nın En Eski Kütüphanesi Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • Emre : Kardeşim Türkiye cennet ya . Bu haberi boşuna yapmayın bir yerleri kalkmasın onların . Bizim her ilimizde nereyi kazsan bu çıkar . Almanya'daki Bergama altarı bizim hicbirseyleri yok onların !!! 1 4 Yanıtla
  • Çılgın Prens: Çılgın Prens. Dubai Prensi ve Dubai Yürütme Kurulu Başkanı Şeyh Hamdan bin Muhammed bin Raşit el Maktum bu kişi Şeyh filansa ben de Peygamber makdulüm. .. 2 2 Yanıtla
  • Geçici Delilik Krizi: Geçici Delilik Krizi Geçirdi, Baltayla Önüne Çıkanlara Saldırdı haberinde insanlar Walking Death gibi filmleri izledikten yıllar sonra bilinç altı olarak etkisinde kaldıktan sonra gerçek zamanla fantasyi ayıramıyor ve nörolojik kriz etkisine bağlanıyor. Bu gibi filmleri izleyen kişiler psikodepresif etkilerini sorgulamaları için psikolog ünitelerine danışmalılar. Psikomanyak olmayalım her filmden sonra arkadaşlar.!!! 2 1 Yanıtla
  • Emre : Kardeşim Türkiye cennet ya . Bu haberi boşuna yapmayın bir yerleri kalkmasın onların . Bizim her ilimizde nereyi kazsan bu çıkar . Almanya'daki Bergama altarı bizim hicbirseyleri yok onların !!! 1 2 Yanıtla
BBC

Advertisement