Kongo Cumhuriyeti'ndeki Siyasi Kriz - Son Dakika
Güncel

Kongo Cumhuriyeti'ndeki Siyasi Kriz

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde muhalefet ile iktidarın diyalog süreci çerçevesinde imzaladığı anlaşmaya uluslararası güçlerden destek geldi.

03.01.2017 10:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde muhalefet ile iktidarın diyalog süreci çerçevesinde imzaladığı anlaşmaya uluslararası güçlerden destek geldi.

BM Büyük Göller Temsilcisi Said Djinnit, yazılı açıklamasında, "Anlaşmayla Kongo Cumhuriyeti'nde uzlaşma ve demokrasinin sağlanması için çok önemli bir adım atıldı." ifadesini kullandı.

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, yaptığı açıklamada, imzalanan anlaşmanın hayata geçirilmesi için destek vereceklerini belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault da tarafları, anlaşma şartlarına uymaya çağırdı.

Kongo Cumhuriyeti'nde halkın 2016 sonuna kadar yerel ve genel seçim ile devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak geçen kasımda yapılması öngörülen devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti.

Seçimlerin düzenlenebilmesi amacıyla muhalefetin bir kısmıyla iktidar arasında Eylül 2016'da başlatılan diyalog görüşmeleri, ekimde imzalanan bir anlaşmayla sona ermişti. Anlaşmada, devlet başkanı seçimi için halkın Nisan 2018'de sandık başına gitmesi, Kabila'nın seçime kadar iktidarda kalması öngörülmüştü.

Ancak iktidarın, muhalefetteki bazı partilerin birleşmesinden oluşan Değişim için Kazanılmış Güçler Topluluğuyla uzlaşmaya varamaması nedeniyle Katolik Kilisesi'nin arabuluculuğuyla geçen ay söz konusu topluluğun da katıldığı yeni bir diyalog süreci başlatılmıştı. Bu ikinci diyalog süreci de hafta sonu imzalanan bir anlaşmayla sona erdi. Anlaşmaya göre, devlet başkanı seçimi bu yılın sonunda düzenlenecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kongo Cumhuriyeti'ndeki Siyasi Kriz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement