DSÖ'den şaşırtan açıklama: Trump'ın bile tedavi için kullandığı 'Remdesivir' isimli ilaç koronavirüste etkili değil - Son Dakika
Dünya
BBC

DSÖ'den şaşırtan açıklama: Trump'ın bile tedavi için kullandığı 'Remdesivir' isimli ilaç koronavirüste etkili değil

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ABD Başkanı Donald Trump'ın da koronavirüs tedavisinde kullandığı 'Remdesivir' adlı ilacın Kovid-19 tedavisinde iyileşme ihtimaline veya hastanede kalma süresine bir etkisinin olmadığını açıkladı. Yapılan açıklamaya itiraz eden Gilead, DSÖ'nün verilerinin 'aslısız' olduğunu söyledi.

16.10.2020 13:03  Güncelleme: 16:59

Koronavirüs tedavisi için ilk kullanılmaya başlayan ilaçlardan biri olan Remdesivir'in yanı sıra hidroksikolorokin, HIV ilaçları lopinavir ile ritonavir ve inferon adlı ilaçların etkilerini 30 ülkede 11 bin 266 yetişkin üzerinde gözlemleyen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu ilaçların ölüm oranı veya hastanede kalma süresi üzerinde hiçbir etkisi olmadığını veya çok az etkisi olduğunu duyurdu.

TEDAVİYİ 5 GÜN KISITLADIĞI İDDİASI

İlk olarak Ebola ile mücadele için piyasaya sürülen Remdesivir hakkında DSÖ'nün yaptığı bu deney henüz diğer bilim insanları tarafından denetlenip onaylanmadı. Gilead 1062 kişi üzerinde yaptığı ve sonuçlarını bu ay açıkladığı deneyde Remdesivir'in tedavi süresini 5 gün kısalttığı belirtiliyordu.

DSÖ'nün bulgularına itiraz eden Gilead, Reuters'a yaptığı açıklamada "DSÖ verileri tutarsız gözüküyor. Akademik dergilerde yayımlanan, kontrol edilmiş araştırmalar, Remdesivir'in etkisini ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.

DSÖ'den şaşırtan açıklama: Trump'un bile tedavi için kullandığı Remdesivir isimli ilaç koronavirüste etkili değil

'HAYAT KURTARICI HİÇBİR ETKİSİ YOK' İDDİASI

DSÖ verilerinde bir miktar muamma olsa da araştırma Remdesivir'in tedaviye ciddi katkısı olabileceği fikrini kesinlikle reddediyor ve hayat kurtarıcı hiçbir etkisi olmadığı konusunda da açık bulgular olduğunu belirtiyor. DSÖ'ye göre ilaç solunum cihazına bağlı insanların sayısını azaltmaya da yardımcı olamıyor.

Dünya çapında doktorlar hastalarına, koronavirüs salgını öncesi piyasaya çıkmış bu ve benzeri antiviral ilaçlardan veriyordu.

TEK ETKİLİ İLAÇ DEKSAMETAZON

Araştırmada hayat kurtarmada etkisi olan tek ilacın deksametazon adlı eski bir streoid olduğu görüldü. Bilim insanları bu noktadan sonra laboratuvarda üretilmiş antikorlar ve yeni geliştirilmiş, henüz test edilmemiş antiviral ilaçlara odaklanacak.

İLAÇLAR PAHALI

Tıp camiasındaki esas endişe ise, bu yeni ilaçların pahalı olma ihtimali. Bu durumda bu ilaçlara kimin erişebileceği, devletlerin bunları vatandaşlarına dağıtıp dağıtmayacağı tartışma konusu olacak.

DSÖ ise hidroksikolorokin ve HIV ilaçları lopinavir ile ritonavir deneylerini, bu ilaçlarının bir etkilerinin olmadığının kesinleşmesi üzerine Temmuz ayında sonlandırdıklarını, diğer ilaçlar üzerindeki deneylere 500'den fazla hastanede devam ettiklerini belirtti. Örgütün kıdemli bilim insanlarından Soumya Swaminathan, bundan sonraki süreçte monoklonal antikorlar, immünomodülatörler ve son aylarda çıkan yeni antiviral ilaçlar üzerindeki deneylerinin süreceğini açıkladı.

DSÖ\'den şaşırtan açıklama: Trump\'ın bile tedavi için kullandığı \'Remdesivir\' isimli ilaç koronavirüste etkili değil
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya DSÖ'den şaşırtan açıklama: Trump'ın bile tedavi için kullandığı 'Remdesivir' isimli ilaç koronavirüste etkili değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • Ha : Bu dso iyice saçmaladı. Yap dediğini yapmayacak yapma dediğini yapacaksin 0 0 Yanıtla
  • yalanlar,yalanlar: adam fosur fosur sigara içiyor bizimkiler de virüsten bahsediyor şaka gibi,resmen insanlarla dalga geçiyorlar.demek ki sigara içene virüs bulaşmıyor.ben bunu anlıyorum. yoksa sigaranın yasaklanması lazım,dışarıda kadını,erkeği maskesini çıkarıp sigara içiyorsa bunda bir gariplik olduğu bariz belli,ben salak değilim gözümle görüyorum.sağlık bakanıda bıkmadı mı artık, her gün aynı şeyleri söylemekten acaba, ben dinlemekten bıktım da baydı artık, birazda ülke ekonomisiyle ilgilenirlerse sevinirim. 0 0 Yanıtla
BBC

Advertisement