Küresel Ekonomi ve İklim Komisyonu Açıkladı - Son Dakika
Güncel

Küresel Ekonomi ve İklim Komisyonu Açıkladı

Küresel Ekonomi ve İklim Komisyonu tarafından yayınlanan kapsamlı bir rapor, daha temiz ve iklime duyarlı büyümenin faydalarını önemli oranda azımsadığımızı ortaya koyuyor.

05.09.2018 13:51

Cesur iklim eylemleri, baz (BAU) senaryoyla kıyaslandığında, 2030 yılına kadar en az 26 trilyon ABD dolarlık ekonomik fayda sağlayabilir.

Rapora göre, son on yılda, teknolojide ve piyasalarda yaşanan büyük ilerlemeler yeni bir iklim ekonomisine geçişin başını çekti. Bu geçişin İstihdam, ekonomik tasarruflar, rekabet ve pazar fırsatları ve küresel refah açısından somut faydaları olduğu ortaya konuluyor. Bu değişim tüm dünyada çok sayıda şehir, hükümet, şirket, yatırımcılar ve diğer aktörlerin katılımıyla ivme kazanıyor olsa da, henüz hala yeterince hızlı değil.

Eski Nijerya Maliye Bakanı ve Küresel Komisyon Eş Başkanı Ngozi Okonjo-Iweala "Şu anda eşsiz bir "kullan ya da kaybet" anındayız. Politika yapıcılar ayaklarını frenden çekmeli, yeni büyüme hikayesinin zamanının geldiğinin ve beraberinde ekonomide ve piyasada heyecan verici fırsatlar getirdiğinin sinyalini net olarak vermelidir. Şu anda kararlı davranırsak, karşımızda 26 trilyon ABD doları ve daha sürdürülebilir bir gezegen fırsatı var" dedi.

"21. Yüzyılın Kapsayıcı Büyüme Hikayesinin Önünü Açmak" Raporu bugün New York Birleşmiş Milletler'de gerçekleştirilecek tanıtımla Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'e sunuldu. Rapor, San Francisco'da yapılacak Küresel İklim Eylemi Zirvesi'nden bir hafta önce yayınlanıyor.

Unilever CEO'su ve Küresel Komisyon Eş Başkanı Paul Polman: "Ülke, bölge, şehir, şirket, yatırımcı ve vatandaşların başını çektiği ivme artık durdurulamaz zira iklim değişikliğine karşı cesur adımlar atanlar şimdiden somut faydalarını görmektedir. Ancak, bu yeni düşük karbonlu büyüme yaklaşımının tüm ekonomik faydalarının önünü açmak ve iklim değişikliğini engellemek istiyorsak hem kamu hem de özel sektör içinden ekonomi ve finans liderlerinin daha da fazlasını gerçekleştirmeleri ve bunu hızla yapmaları gerekmektedir" diyor.

Rapor enerji, şehirler, gıda ve toprak kullanımı, su ve sanayi olmak üzere beş başlıca ekonomik sistemdeki fırsatlara vurgu yapıyor ve bu sistemleri kapsayan iddialı eylemlerin:

Baz senaryoyla (BAU) karşılaştırıldığında, net ekonomik faydalar sağlayabileceğini,

2030 yılına kadar 65 milyonun (Birleşik Krallık ve Mısır'ın toplam istihdamı) üzerinde düşük karbonlu yeni iş imkanı yaratabileceğini,

2030 yılına kadar, hava kirliliğine bağlı 700.000 erken ölümü engelleyebileceğini,

ve 2030 yılına kadar, sadece teşvik reformu ve karbon ücretlendirmeyle, diğer kamu öncelliklerine yatırım yapmakta için ya da çarpık vergi sistemini düzeltmekte kullanılabilecek ve bugünün Hindistan GSYİH'sına denk gelen 2,8 trilyon ABD doları değerinde kamu geliri üretebileceğini ortaya koyuyor.

"London School of Economics, Ekonomi Profesörü ve Küresel Komisyon Eş Başkanı Lord Nicholas Stern "Bu yeni büyüme hikayesinin çok güçlü dinamikler içerdiğini artık görebiliyoruz: Yenilikçilik, yaparak öğrenmek ve ölçek ekonomileri. Daha da ötesi, bu yeni büyüme hikayesi bize hareket edebileceğimiz, nefes alabileceğimiz ve üretken olabileceğimiz, temiz ve verimli altyapısının yanında sık ve aşırı iklim olaylarının etkilerini kaldırabilen şehirler ve daha verimli, güçlü ve dayanıklı ekosistemler sunuyor. Mevcut ekonomik modeller hem güçlü dinamikleri hem de yeni teknoloji ve yapıların etkilerini göz ardı ediyor. Dolayısıyla, bu yeni büyüme hikayesinin faydalarını epeyce azımsadığımızı biliyoruz. Ayrıca, iklim değişikliği risklerinin muazzam büyüklükte olduğu ve geri dönülmezlik noktasına hızla yaklaştığımız artık her zamankinden daha açık ve net" diyor.

Küresel Komisyon hükümetler, iş ve finans dünyası liderlerine önümüzdeki 2-3 yıl içinde aşağıda belirtilen dört cephede eyleme geçilmesini önceliklendirilmesi gerektiğini vurguluyor:

Karbon ücretlendirme çabalarını hızlandırmak ve zorunlu iklim ilişkili finansal risk beyanına geçilmesi;

Sürdürülebilir altyapı yatırımlarının hızlandırılması;

Özel sektörün gücünü dizginlemek ve yenilikçiliğinin önünü açmak;

Kazanımları eşitçe bölüşen ve geçişin adil olmasını temin eden insan odaklı bir yaklaşım inşa edilmesi.

New Climate Economy Program Direktörü ve raporun başyazarı Helen Mountford: "Bu raporun amacı bu yeni büyüme patikasına geçişin nasıl hızlandırılabileceğini göstermek. Rapor, bunu gerçekleştirmenin faydalarını, bizi bekleyen zorlukları ve daha güçlü, daha temiz ve daha adil bir büyümenin tüm ödüllerinden yararlanmak için süreci hızlandıracak etkenleri ve eylemleri ortaya koyuyor"

Meksika Eski Cumhurbaşkanı ve Komisyon'un Onursal Başkanı Felipe Calderon: "Bu bir rapordan çok daha fazlası. Daha iyi bir büyüme ve daha iyi bir iklimi nasıl gerçekleştirebileceğimize dair bir manifesto. Daha adil, daha güvenli ve daha sürdürülebilir bir dünya için kararlı yönetim, yasa, yenilik ve yatırım yapma zamanı."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Küresel Ekonomi ve İklim Komisyonu Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement