Lübnan'da 10 Aydır Cumhurbaşkanı Seçilemiyor - Son Dakika
Güncel

Lübnan'da 10 Aydır Cumhurbaşkanı Seçilemiyor

Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçimi için gerçekleştirilmesi beklenen 20'nci oturum, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için yine ertelendi.

11.03.2015 13:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçimi için gerçekleştirilmesi beklenen 20'nci oturum, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için yine ertelendi.

Meclis Başkanı Nebih Berri, görev süresi geçen yıl 25 Mayıs'ta dolan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın yerine, 13. cumhurbaşkanını seçmek üzere düzenlenen oturumun, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı gerekçesiyle 2 Nisan'a ertelendiğini açıkladı.

Görev süresi Haziran 2017'ye kadar uzatılan Lübnan parlamentosunda seçilecek cumhurbaşkanının, ilk turda 128 sandalyeli meclisin üçte ikisinin, ikinci turda ise 65 milletvekilinin oyunu alması gerekiyor. Ancak gruplar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle meclis 10 aydır, yeni cumhurbaşkanını seçemiyor.

Lübnan'da 1943'te varılan milli mutabakata göre, "Maruni Hristiyan" olması gereken cumhurbaşkanı, meclis tarafından seçiliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için resmi adaylık başvurusu gerekmiyor. Meclis, adaylık başvurusunda bulunmayan bir kişiyi de seçebiliyor.

Ülkede Hizbullah başta olmak üzere bazı gruplar, Suriye rejiminin yanında savaşırken, eski Başbakan Saad Hariri'nin başkanlığındaki Müstakbel Hareketi ise Suriyeli muhaliflere destek veriyor.

Hizbullah ve Müstakbel Hareketi temsilcileri, geçen yıl 23 Aralık'ta seçimler içim "uzlaşı adayı" belirlemek üzere Şii Meclis Başkanı Nebih Berri'nin Ayn et-Tine'deki konutunda "diyalog görüşmelerine" başlamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Lübnan'da 10 Aydır Cumhurbaşkanı Seçilemiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement