Mardin'de Paskalya Bayramı Kutlandı - Son Dakika
Güncel

Mardin'de Paskalya Bayramı Kutlandı

Mardin'de Yaşayan Hristiyanlar, 'Hz. İsa'nın Diriliş Günü' Olarak Kutladıkları Paskalya Bayramı'nı, 1400 Yılık Tarihi Kırklar Kilisesi'nde Metropolit Saliba Özmen'in Yönettiği Ayinden Sonra Yumurta Tokuşturarak Kutladı.

08.04.2007 15:13

Mardin'de yaşayan Hristiyanlar, 'Hz. İsa'nın Diriliş Günü' olarak kutladıkları Paskalya Bayramı'nı, 1400 yılık tarihi Kırklar Kilisesi'nde Metropolit Saliba Özmen'in yönettiği ayinden sonra yumurta tokuşturarak kutladı.

Kırklar Kilisesi'ne sabahın erken saatlerinde ailece gelen Süryaniler, çocuklarıyla birlikte kilise girişinde mum yakarak dua etti. Ayin süresince erkek ve kız ilahi koroları, Türkçe, Arapça, İbranice ve Süryanice ilahiler okuyarak ayine renk kattı. Şam'dan özel olarak getirildiği belirtilen kırk çeşit baharattan oluşan ve dünya Süryani Ortodoks ruhani lideri metropolitler tarafından hazırlanan özel kokular, gümüş tütsülükler içinde yakılarak ayine katılanlar kutsandı. Ayin sonunda Hristiyanlar, oruçlarını şaraba banılmış ekmekle açtı. Genç kızların ve bayanların ayin sonunda mum yakarak dua ettikleri gözlendi. Ayinin sonunda kilisenin avlusuna kurulan çadırda bayramlaşma yapıldı.

Törene katılan Vali Mehmet Kılıçlar, dini bayramlara önem kazandıran, anlam veren özelliklerin en önemlisinin yakınlaşma duygularının pekişmesi, ortak değerler etrafında kenetlenme, karşılıklı hoşgörü, saygı ve sevgi ortamının olduğunu ifade ederek, "İlimizde dini bayramların geçmişten gelen tarihsel ve kültürel zenginlikleri, bu coğrafyada yaşayan vatandaşlarımıza, tarihe ve kültürel zenginliğe tanıklık etme ayrıcalığını sağlamıştır. Her yerde 2 dini bayram kutlanırken, ilimizde Müslüman vatandaşlarımız 2, Süryani vatandaşlarımız da 2 olmak üzere 4 bayram kutluyoruz" dedi.

Toplumların geleceğe güvenle bakabilmeleri için manevi değerlerin etrafında kenetlenmeleri gerektiğini belirten Vali Kılıçlar, "Bu kenetlenme toplumsal ahlakı düzenleyici özelliğinin yanında, bireysel bazda da kişilerde özgüven ve yaşam rahatlığı sağlamaktadır. Türk toplumunun ayrılmaz bir parçası olarak gördüğümüz Hristiyan vatandaşlarımız, Müslüman vatandaşlarımızla bu topraklar üzerinde yüzyıllardır aynı gelenekleri görenekleri taşımakta, aynı sevinç ve üzüntüleri paylaşmaktadır. Türk toplumu, bu dinsel ve kültürel zenginliği, ortak yaşam geleneğini ve dayanışmayı geleceğe taşımaya kararlıdır. Bu duygularla Mardinli Süryani vatandaşlarımızın 'Paskalya Bayram'larını kutlar, bu bayramın dünya insanlarına huzur, barış, iyilik ve sağlık getirmesini temenni ederim" şeklinde konuştu.

Metropolit Saliba Özmen ise, kültürel ve tarihi yapısıyla Mardin'in, dünya ülkelerindeki yerinin ayrı bir özellik taşıdığını söyleyerek, "En etkili evrensel güç sevgidir, çünkü insanları bütünleştirmekle kalmıyor toplumsal etkinliği, kültürel yaratıcılığı da pekiştiriyor. Bayramların temelinde de sevgi vardır, hoşgörü vardır. Paskalya Bayramı'nın dünya insanlarına huzur, refah ve mutluluk getirmesini diliyorum" diye konuştu.

Bayramlaşma çadırına CHP Mardin Milletvekili Mahmut Duyan, Belediye Başkanı Metin Pamukçu, Emniyet İl Müdürü İsmet Taşhan, Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Yılmaz, İl Müftüsü Masum Taşçı, siyasi partilerin il temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Hazret-i İsa'nın dirilişinin kutlandığı Paskalya Bayramı'nda Hristiyanlar, kırmızıya boyatıp haşladıkları yumurtaları tokuşturma geleneğini sürdürdü. Metropolit Saliba Özmen, Vali Mehmet Kılıçlar ve Müftü Masum Taşçı ile yumurta tokuşturdu. Bayramlaşmaya katılanlara, özel olarak hazırlanmış çörek, pekmezli ayran çorbası ve yumurta ikram edildi.

(MNG-EST-NÇ-NÇ-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mardin'de Paskalya Bayramı Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement