Meyan Şerbeti Kuyruğu - Son Dakika
Yerel

Meyan Şerbeti Kuyruğu

Şanlıurfa'da, halk arasında 'Meyan Kola' olarak bilinen ve bir çok hastalığa iyi geldiğine inanılan meyan şerbeti, Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez içeceği olma özelliğini taşıyor.

02.08.2011 16:30

Şanlıurfa'da, halk arasında 'Meyan Kola' olarak bilinen ve bir çok hastalığa iyi geldiğine inanılan meyan şerbeti, Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez içeceği olma özelliğini taşıyor. Şanlıurfa'da onlarca vatandaş, iftar sofrasında içmek istediği meyan şerbetinden almak için uzun kuyruklar oluşturuyor.

Ramazan'ın gelmesi ile Şanlıurfa'da meyan şerbeti iftar sofralarının baş köşesindeki yerini almaya başladı. Satıcılar, poşetler içersine doldurdukları meyan şerbetini iftar vaktine saatler kala tezgahlarında ve seyyar olarak satışa sunuyor.

40 yıldır bu işi yapan 61 yaşındaki Abdullah Çulha'nın ürettiği şerbetten almak isteyenler, saatler öncesi Sarayönü Mahallesi'ndeki işyerinin önünde toplanıp uzun kuyruklar oluşturuyor.

Abdullah Çulha, meyan köklerini büyük bir titizlik içerisinde temizleyip dev kazanlar içerisinde şerbete dönüştürürken, iftarlarını şerbetle açmayı geleneksel hale getiren vatandaşlar ise, uzun kuyrukta bekleyip 1 liraya aldıkları şerbetle evlerinin yolunu tutuyor.

Uzun kuyrukta bekledikten sonra 1 lira ödeyerek aldıkları 1 litre şerbet ile evlerinin yolunu tutan vatandaşlar, "Meyan şerbeti, Ramazan boyunca tıpkı kola gibi soframızın baş köşesinde yerini alır. Meyansız bir iftar düşünemiyoruz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Meyan Şerbeti Kuyruğu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement