Nijerya'da Kaçırılan Kız Öğrenciler - Son Dakika
Güncel

Nijerya'da Kaçırılan Kız Öğrenciler

Nijerya\'da Kaçırılan Kız Öğrenciler

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jackson: "Bu kirizi çözmek, ABD yönetiminin en öncelikli konularından biri"

15.05.2014 22:03

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Robert Jackson, Nijerya'da Boko Haram örgütü tarafından kaçırılan kız öğrencilere ilişkin, "Bu kirizi çözmek, ABD yönetiminin en öncelikli konularından biri" dedi.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nin Afrika ile ilişkiler alt komitesinde, Nijerya'da Boko Haram ve kız öğrencilerin kaçırılmasıyla ilgili oturum düzenlendi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Robert Jackson, oturumda, hem Nijerya'nın öneminin hem de Boko Haram'ın şiddet içeren saldırılarının giderek büyüdüğünü belirtti.

Senatörlerin Boko Haram'ın neden daha önceden ABD'nin yabancı terör listesine alınmadığına yönelik sorusu üzerine Jackson, Nijerya hükümetinden böyle bir talep geldiğini belirterek "Nijerya hükümeti, bu kişilerin ve örgütün terör listesine alınmasının dikkati onların üzerine daha çok çekeceği ve bu nedenle de ters etki yaratacağı korkusuna sahipti. Biz de bu bakış açısını bir müddet kabul ettik ancak 2012 yılında onları terör listesine almak için harekete geçtik" yanıtını verdi.

Jackson, ABD'nin Nijerya'da kaçırılan kızların bulunması yönündeki çabalarına işaret ederek "Bu kirizi çözmek, ABD yönetiminin en öncelikli konularından biri" diye konuştu.

-"Boko Haram'ın felsefesi, İslami felsefe değil"-

Senatör Jeanne Shaheen'in Müslüman dünyası liderlerinin Boko Haram'ın kız öğrencileri kaçırmasını kınayıp kınamadığına yönelik sorusu üzerine Jackson, tüm siyasi ve dini Müslüman liderlerin bunun İslam ile ilgisinin olmadığının altını çizdiğini aktardı. Jackson, "Boko Haram'ın felsefesi, İslami felsefe değil" ifadesini kullandı.

Shaheen de terörist grupların korkunç saldırılarının İslam ile ilgili kafa karışıklığı yaratmaması noktasında Jackson'un bu vurgusunun önemli olduğunu kaydetti.

Senatör Marca Rubio'nun Boko Haram'ın Hristiyan karşıtlığına yönelik güçlü unsurlar içerdiğine dair ısrarlı soruları üzerine Jakson, "Boko Haram içinde güçlü Hristiyanlık karşıtı unsurlar var ama Boko Haram'ın faaliyetleri sonucunda ölen binden fazla insan Hristiyan'dan çok Müslüman" diye konuştu.

-"Boko Haram tehdidi büyüyor"-

Savunma Bakanlığının Afrika ile ilişkiler direktörü Alice Friend de Boko Haram tehdidinin son beş yılda büyüdüğünü ve daha sofistike ve ölümcül hale geldiğini kaydetti.

Örgütün Nijerya ordusuna da sızabildiğine işaret eden Friend, Nijerya ordusunun ise örgütün taktikleriyle başa çıkmada başarısız ve yetersiz kalmasının da önemli kaygı oluşturduğunu bildirdi. Friend, bu nedenle askeri eğitim konusunda Nijerya ile görüştüklerini dile getirdi. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nijerya'da Kaçırılan Kız Öğrenciler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement