Organ Bağışına Dikkat Çektiler - Son Dakika
Güncel

Organ Bağışına Dikkat Çektiler

Organ Bağışına Dikkat Çektiler

Organ bağışı haftası nedeniyle Dicle Üniversitesi Hastaneleri ile İl Sağlık Müdürlüğü ortaklaşa düzenledikleri organ bağışı etkinlikleri yürüyüşle başladı.

05.11.2014 09:23  Güncelleme: 14:11

İlki geçen yıl yapılan 2. Bahar Organ Bağışı etkinlikleri Dicle Üniversitesi kampus alanında yapılan yürüyüşle start aldı. Etkinlik, Konferans AVM'lerde açılan organ bağışı stantları ile devam ediyor. Organ bağışı haftası etkinlikleri kapsamında Dicle Üniversitesi kampus alanında bulunan Diş Fakültesi önünde başlayan yürüyüşe D.Ü. Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Mehmet Baturay, doktorlar, organ nakli olmuş hasta ve hasta sahipleri ile vatandaşların başhekimlik konferans salonuna kadar devam etti.

Konferans salonunda yapılan toplantıda konuşan İl sağlık Müdür Yardımcısı Mehmet Baturay, organ bağışı tarihine kısaca değinerek, insandan ilk böbrek naklinin 1947 de Boston da, ilk başarılı kalp naklini ise 1967 gerçekleştirildiğini söyledi.

Türkiye'de ilk defa Ankara yüksek ihtisas hastanesine Dr. Kemal Beyazıt tarafından yapıldığını, İlk başarılı organ naklinin ise 1975 yılında Dr. Mehmet Haberal ve ekibince Hacettepe Üniversitesi Hastanesinde bir anneden oğluna canlıdan canlıya yapılan böbrek nakli olduğunu ifade etti.

Diyabet ve Hipertansiyon Böbrekleri Etkiliyor

D.Ü. Hastaneleri Organ ve Doku Nakli Merkezi sorumlusu Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu'da konuşmasında, 3-9 Kasım'ın Organ Bağışı Haftası olarak kutlanmasının anlam ve öneminin hekimler ve hastalar için büyük olduğunu belirterek;

"Çünkü hâlihazırda yetmezlik gelişmiş organlar için dışarıdan bir başkasının organını bekleyen yani organ nakli olmayı bekleyen yüzlerce hatta binlerce hasta vardır. Günümüzde böbrek hastalığı diyabet ve hipertansiyon hastalıklarının sayısının artmasına bağlı olarak artmaktadır. Son dönem böbrek hastalığının en sık sebebi bu iki hastalıktır." dedi.

Böbrek yetmezliği gelişen hastanın tedavisinin ya diyaliz ya da böbrek nakli ile yapıldığını söyledi. Prof. Dr. Kadiroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü;

"2013 yılsonu itibariyle ülkemizde 57.212 diyaliz, 9500 Böbrek nakli hastası olmak üzere toplam 67.000 son dönem böbrek hastası vardır. Yine 2013 yılsonu itibariyle 10.000 yeni diyaliz hastası ve 700 yeni böbrek nakli hastası olmuştur. Yani yılda yaklaşık 11.000 yeni son dönem böbrek hastası olmaktadır. Böbrek nakli, yaşam kalitesi, yaşam beklentisi ve tedavi maliyeti açısından diyaliz tedavisine üstün olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla böbrek naklinin sayısının arttırılması kaçınılmaz bir hedef olmalıdır. Günümüzde dünya verilerine bakıldığında böbrek nakli % 80 kadavra, % 20 canlı donörlerden gerçekleşmektedir. Ancak ülkemizde maalesef bu durum tam tersidir, yani % 80 canlı, % 20 kadavra donörlerden olmaktadır. Üniversite hastanemizde organ nakli koordinatörlüğünün yaptığı çalışmalarla bugüne kadar 40 beyin ölümü bildirimi yapılmış bunlardan 2'siden organ bağışı alınmıştır. Tabii ki bu sayı oldukça azdır. Bu anlamda kadavra nakillerin arttırılması için insanımızda organ bağışı bilincinin ve bununla ilgili farkındalığın arttırılması en büyük temennimizdir." dedi.

"40 Organ Nakli Yaptık"

Organ nakillerinin dünyada 65, Türkiye'de 35, ilimizde de 3 yıl önce Dicle Üniversitesi Hastanelerinde başladığına dikkat çeken D.Ü. Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, organ nakillerinin inanılmaz geri dönüşümü olduğunu söyledi." 14 yıl önce görmeyen bir hastamız batıda birçok hastaneye gitmesine rağmen bir netice alamayan bir hasta bize müracaat etti. Kendisine kornea nakli yaptık. Nakil sonrası görmeye başladı. Bu çok anlamlı bir duygudur" şeklinde dile getirdi.

Birçok hastanın organ ve doku nakli beklediğini de ifade eden alan;"Ülkemiz insanı işin kolayını yapıyor. Yani işin kolayına kaçıyoruz. Ülkemizde kadavra bağışı çok azdır. Yüzde seksen Canlı dünürden bağış alıyoruz. Bu konuda bize de iş düşüyor. Konuyla ilgili bilgilendirme yapmalıyız. Üç yıl önce hastanemizde organ ve doku nakli merkezini kurduk. Şimdiye kadar, yani üç yıl içerisinde 37 böbrek üç ciğer nakli yaptık" dedi.

Kaynak: Temsilci

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement