Orta Amerika ülkesi Belize'den "Tayvan ile diplomatik ilişkilerin devam edeceği" vurgusu - Son Dakika
Güncel

Orta Amerika ülkesi Belize'den "Tayvan ile diplomatik ilişkilerin devam edeceği" vurgusu

Orta Amerika ülkesi Belize\'den "Tayvan ile diplomatik ilişkilerin devam edeceği" vurgusu

MEXICO Orta Amerika ülkesi Belize, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'la diplomatik ilişkilerinin devam edeceğini bildirdi.

04.04.2023 10:53  Güncelleme: 10:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MEXICO Orta Amerika ülkesi Belize, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'la diplomatik ilişkilerinin devam edeceğini bildirdi.

Tayvan lideri Tsai Ing-wen, Orta Amerika ülkeleri ve ABD'yi kapsayan gezisi çerçevesinde Belize'yi ziyaret etti.

Başkent Belmopan'da Belize Başbakanı Johnny Briceno ile bir araya gelen Tsai, Tayvan'ın Çin tarafından "sürekli tehdit ve baskısıyla karşı karşıya" olduğunu söyledi.

Belize Başbakanı Briceno, Ulusal Meclis'in önünde yaptığı konuşmada, "Birlikte demokrasi, halkın kendi kaderini tayin hakkı ve uluslararası hukuka saygı gibi ortak değerlerimizi destekleyebiliriz." dedi.

Tayvan'ı tanıyan az sayıdaki ülkelerden biri olan Belize, Tsai'nin ziyareti sırasında Tayvan ile ilişkisini "değişmez" ilan eden Guatemala'nın ardından ilişkilerini yeniden teyit etti.

Çin'in Latin Amerika'da etkisi büyüyor

Çin son yirmi yılda yaptığı büyük altyapı, enerji ve uzay projeleriyle Latin Amerika'daki etkisini artırdı ve müttefikler kazandı.

ABD Barış Enstitüsüne göre, 2005 ile 2020 arasında Çinliler bölgeye 130 milyar dolardan fazla yatırım yaptı.

Çin ile bölge arasındaki ticaretin, 2035'e kadar 700 milyar doları aşması bekleniyor.

Orta Amerika ülkelerinden Kosta Rika 2007'de, Panama 2017'de, El Salvador ve Dominik Cumhuriyeti 2018'de, Nikaragua 2021'de ve son olarak Honduras 26 Mart 2023'de Tayvan ile diplomatik ilişkilerini keserek Çin'i resmen tanımıştı.

Orta Amerika'da Tayvan'ı Çin'in temsilcisi olarak tanımayı sürdüren yalnızca Guatemala ve Belize kalmıştı. İki ülke, Tayvan'ın dünyadaki 13 resmi müttefikinden ikisini temsil ediyor.

Çin'in topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hala devam ediyor.

Pekin, "tek Çin" ilkesini vurgulayarak Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Orta Amerika ülkesi Belize'den 'Tayvan ile diplomatik ilişkilerin devam edeceği' vurgusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement