Papa ve Bardakoğlu'nun Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Papa ve Bardakoğlu'nun Ortak Basın Toplantısı

Papa 16. Benediktus, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile Bir Araya Geldi.papa ve Bardakoğlu Görüşmenin Ardından Ortak Basın Toplantısı Düzenledi.basın Açıklamasının Yapılacağı Salona Birlikte Gelen Papa ve Bardakoğlu Elele Tutuşarak Basın Mensuplarına Poz Verdi.

29.11.2006 11:58

Papa 16. Benediktus, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile bir araya geldi.Papa ve Bardakoğlu görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın açıklamasının yapılacağı salona birlikte gelen Papa ve Bardakoğlu elele tutuşarak basın mensuplarına poz verdi.

-BARDAKOĞLU -

Besmele çekerek konuşmasına başlayan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu Türkiye`nin birçok dini içinde barındırdığını belirtti.

Bardakoğlu,¨Medeniyetin güzelliklerini bağrında toplamış olan anadoluyu yurt edinmiş Müslümanlar, dini ve kültürel çeşitliliği korumayı, kültürel mirası muhfaza etmeyi İslamın engin müsamasının gereği olarak telakki etmekteyliz.

İlahi din hiç şüphesiz barış ve esenlik kaynağıdır.Din yüce yaratanın insan oğluna dünyada mutlu olması için uzattığı bir yardım elidir.Onun sayesinde biz yaradanı ve kendimizi tanırız.Varoluşun nihayi anlamını kavrarız.Bütün peygamberler barış, sevgi ve kurtuluş çağrısının elçileri ve rehberleri olmuşlardır.Bize düşen görev Allah`ın gönderdiği bu kutlu mesajı gelecek nesillere aktararak insanların barış ve kurtuluşa ermesine hizmet etmektir.

Çağımızda dünyevileşme ile birlikte pek çok unsurun manevi, ahlaki ve insani hayatımızda büyük bir sapma meydana getirmişltir.Bunun sonucu olarak dünyevileşen ve yalnızlaşan günümüz insanımızın dine olan ihtiyacı dünden daha az değildir. Bu bunalıma karşı bizlerin özverili gayretlerine ihtiyaç vardır.En büyük engel, farklılıkları zenginlik olarak görme yerine çatışmaya dönüştürme eylimleridir.Bize hassas görev düşmektedir.Tüm dini farklılıkların, hikmetin tecellisi olduğu hakikatine uygun hareket etmek gerekmektedir. Farklı din ve inanç mensuplarını birbirlerinin dinlerini yargılamaya gerek duymaksızın bir araya gelerek konuşabilmelidir.Sorunlar karşısından ortak çaba gösterebilmelidir.Kimse bu ortak çabayı kendi din mensuplarının önünü açmak için araç olarak kullanmamalıdır.

Küreselleşme denilen bir dönemden geçmekteyiz.Eğitim, sağlık, güvenlik, açlık, sefalet, törer ve şiddet çıkar amaçlı savaşlar yaşadığımız sorunların birkaçıdır.Bu sorunların hiçbirisi dinden kaynaklanmamaktadır. Aksine dinler bu sorunların çözümüne katkı sağlacak güçlü söylemlere sahiptir.Biz dini kimliklerin ayrıştırıcı özelliklerini değil, bunların birleştirici özelliklerini esas olarak bu sorunlarla mücadele etmek durumundayız.Bu sorunların kalıcı kin ve nefrete dönüşmesini engellemeliyiz.Bu sosyal sorunların çözümüne katkı sağlamak durumundayız.Ortadoğu`da barış adına dökülen kan, her türlü terörü dini zemine kaydırma çabaları temennileri fiili zemine dökme zamanın geldiğinin göstergesidir.

Dünyamız, aile değerlerindeki hızlı gerileme, zararlı alışkanlıklar gibi bir çok tehlikenin tehditi altındadır. Bununla mücadele de inancın önemli bir rolü olduğu kesindir.Kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasında, çocukların istismar edilmeden yetiştirilmesinde dini kurumların öncülük yapması gerekir.Biz müslümanlar şiddet ve terörün her türlüsünü kınıyoruz ve onu insanlık suçu olarak görüyoruz.Bizler masum bir insanın kanını dökmeyi ağır suç sayan bir dine mensubuz.Son dönemlerde İslam dininin şiddeti içerip tahrik ettiği, İslam inancının kılıçla yayıldığını ifade eden İslamfobia artmaktadır. Bilimsel araştırmalara dayanmayan bu iddialardan rahatsızız.Ön yargılar önemli ölçüde tarihsel korku ve kaygılardan beslenmektedir.Bu korku ve kaygılara karşı önyargıların esiri olmamalıyız biz dini liderler.¨dedi.

-PAPA-

Bardakoğlu`ndan sonra söz olan Papa ise dinler arası diyaloğun arttırılması çağrısında bulunarak konuşmasında şunları söyledi;

¨Benim için burada bulunmak memnuniyet verici.Bu büyük ülkenin büyük halkına saygımı sunuyorum.

Bugün Müslüman ve Hristiyanların yeni bir döneme girmesinden dolayı ayrı bir önem taşıyor bu ziyaret. Ruhani bağların geliştirilmesi çok önemli.Bu dinler için çok önemlidir.Göreve geldiğim günden bu yana dinlerarası diyaloğun altını çizmeye çalışıyoruz.Diyaloğ artık seçenek değil, bir gerekliliktir.Her ikisininde temel fikri saygıdır, işbirliğidir ve uluslararası barışı sağlamaktır.Kiliselerimiz, Vatikan, dünya genelinde dinlerarası diyaloğu geliştirmek için çalışmalarını yürütmektedir.Bizi yaratan Tanrı`dır.İki dinde tek tanrıya inanıyor. Tanrının bize sunduğu budur. Ortak olarak çalışmamız gerekmektedir.Din adamları olarak çok uzun zamandır devam eden sorunlarla karşı karşıyayız.Zorlu meseleleri birlikte çalışarak çözmeye çalışıyoruz. Hepimiz dinlerimize karşılıklı olarak saygı duymalıyız.

Hristiyanlar ve Müslümanlar arası diyalog çok önemlidir.Bu diyaloğ gerçeklere ve samimi dileklere dayanmalıdır.Farklılıklara saygı gösterilmeli, ortak değerlere saygı gösterilmelidir.Müslüman ve Hristiyanların birlikte çalışabileceğini göstermekte önemlidir.

Ortaklaşa çalışmalarla dostluk ve barış yolunda yürümekle birçok şeyi başarırız. Uyum ve barış içinde yaşama hedefine ulaşabiliriz diye düşünüyorum. Önyargılardan kurtulmalıyız ve Tanrıya inanmalıyız.¨

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Papa ve Bardakoğlu'nun Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement