Rahibe Teresa, Doğum Gününde Unutulmadı - Son Dakika
Güncel

Rahibe Teresa, Doğum Gününde Unutulmadı

Hayırsever faaliyetlerinden ötürü Nobel Barış Ödülüne layık görülen Arnavut kökenli Katolik rahibe Anjeze Gonxhe Bojaxhiu, doğumunun 104. yıl dönümünde anıldı.

26.08.2014 18:50  Güncelleme: 19:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hayırsever faaliyetlerinden ötürü 1979 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Arnavut kökenli Katolik rahibe Anjeze Gonxhe Bojaxhiu, doğumunun 104. yıl dönümünde anıldı.

' 'Rahibe Teresa'' olarak bilinen Bojaxhiu'nun doğduğu Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki evde düzenlenen anma töreninde konuşan Rahibe Teresa Derneği Onursal Başkanı Lubço Aydinski, Teresa'nın 18 yaşında Makedonya'dan Hindistan'a göç etmiş ve hayatını ihtiyaç sahiplerine, hastalara, engellilere, yetimlere adamış bir hayırsever olduğunu söyledi.

Rahibe Teresa'nın doğum yeri Üsküp'ü de hiçbir zaman unutmadığını kaydeden Aydinski, ''Buraya 4 kez geldi. İlk gelişinde de arkamızda bulunan bu ağacı dikmişti'' dedi.

- ''Rahibe Teresa kimdir?

Arnavut bir ailenin üçüncü kızı olarak dünyaya gelen Anjeze Gonxhe Bojaxhiu, 26 Ağustos 1910'da, o dönemde Osmanlı idaresindeki Üsküp'te dünyaya geldi. Loreto Rahibeleri'ne 1928 yılında katılan Bojaxhiu, Dublin'de temel dini eğitim aldıktan sonra misyoner olarak Hindistan'a yerleşti. Hindistan'ın Kalkuta kasabasına yerleşen Bojaxhiu, buradaki bir lisede uzun yıllar görev yaptı.

Rahibe Teresa, 1948 yılında manastır hayatını terk ederek, Vatikan'ın izniyle fakirlere yardım etmeye başladı. Rahibe Teresa, 1953 yılından itibaren fakirlere hizmet verecek hastaneler inşa ettirmeye başlıyor. Hayırsever faaliyetleri nedeniyle 1979 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Rahibe Teresa, 5 Eylül 1997'de vefat etti. Rahibe Teresa'nın Kalkuta kasabaındaki mezarı her yıl binlerce insan tarafından ziyaret ediliyor.

Rahibe Teresa, anavatanı Makedonya'da da önemli bir şahsiyet olarak ön plana çıkıyor. Üsküp şehir merkezindeki bir müze, ve geçen yıl verilmeye başlanan bir devlet nişanı ''Rahibe Teresa'' adını yaşıyor.

Rahibe Teresa, Doğum Gününde Unutulmadı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Rahibe Teresa, Doğum Gününde Unutulmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement