Roger Garaudy Son Yolculuğa Uğurlandı - Son Dakika
Dünya

Roger Garaudy Son Yolculuğa Uğurlandı

Roger Garaudy Son Yolculuğa Uğurlandı

Geçen hafta vefat eden, Fransız düşünür Roger Garaudy cenaze töreni düzenlendi.

19.06.2012 06:49  Güncelleme: 08:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geçen hafta vefat eden, Fransız düşünür Roger Garaudy için ikamet ettiği semte yakın olan Paris yakınlarındaki Champigny-sur-Marne mezarlığında bir cenaze töreni düzenlendi. Cenaze törenine katılanlara ünlü düşünür Garaudy'nin kitapları ve çalışmaları hakkında bir video gösterisi izlettirildi. ve sevenleri tarafından Roger Garaudy'nin kişiliği ve yaşamı üzerine kısa birer konuşma yapıldı. Garaudy Bir dönem Marksist İnceleme ve Araştırmalar Merkezi Müdürlüğü'nü de yürüten Garaudy, Fransız Parlamentosu'nda milletvekili, Millet Meclisi Başkan Yardımcısı, Milli Eğitim Komisyonu üyesi ve senatör olarak görev yaptığı anlatıldı.

Roger Garaudy, 17 Temmuz 1913'te Marsilya'da doğdu. Garaudy, 1952 yılında Sorbonne Üniversitesi'den edebiyat dalında, 1954 yılında da SSCB Bilimler Akademisi'nden bilim dalında doktor unvanını alan.Roger Garaudy, Fransız Komünist Partisi'nde en yüksek düzeyde görev yapan ve dış dünyaya, " Fransa'nın yüz akı" olarak takdim edilen bir düşünür olduğu ifade edildi. Garaudy, tanıyan bir konuşmacı, Charles de Gaulle, Stalin, Castro, Picasso, Aragon, Gaston Bachelard, Jean-Paul Sartre, Romain Rolland gibi dünya çapında lider ve sanatçılarla yakından görüşen Garaudy, 1982 yılında Müslüman oldu ve İslamiyet ile ilgili olarak da önemli eserler verdiğini hatırlattı.

Garaudy'nin cenaze törenine katılan müslümanlar, Paris'deki DİTİB Diyanet İşleri Türk İslam Birliği camii imamı Üzeyir hocanın eşliğinde törenin düzenlendiği yan taraftaki bir salonda bir grup Müslüman, ünlü düşünür için cenaze namazı kaldı. Törenin ardından vasiyeti üzerine yakılan Roger Garaudy'nin naşı, isteği üzerine Marsilya'da 15'li yaşlarda yüzme yarışı yaptığı sahile serpilmek üzere gönderileceği açıklandı.

Ünlü Fransız düşünür Roger Garaudy yakından tanıyan Paris'te yaşayan Dr. Ahmet Bakcan, şöyle tanımladı "Garaudy, yaşımı boyunca aykırı düşünmeyi aykırı yaşamayı sevmiş ve bunu da tatbik etmiş bir kişilikti.

Mücadele ve sürprizlerle dolu yaşamı süresince, Katolik bir Babanın ve Ortodoks bir Annenin evladı olmakla 1982 yılına kadar böyle yaşadı. 1982 yılında İslamiyeti seçen Garaudy, İslamiyete bakış açısı çok değişik idi, ünlü düşünürün düşüncesini anlamak kolay değildi. Aykırı düşünen bir insan olduğunu söylemiştim. Son yolculuğuna giderken de inancına belki aykırı davranarak kendisinin yakılmasını istemiş olabilir ama, İslamiyet için çok mücadele vermiş İslamiyete her yönüyle inanan bir kişiydi "dedi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Roger Garaudy Son Yolculuğa Uğurlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement