Samsun'un tescilli simidi ihracat yolunda - Son Dakika
Güncel

Samsun'un tescilli simidi ihracat yolunda

İLYAS GÜN - Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TSO) Türk Patent Enstitüsü'ne başvurarak "coğrafi işaret tescil belgesi" aldığı Samsun simidinin Arap ülkeleri ile Bulgaristan ve Aze...

25.10.2013 12:53

İLYAS GÜN - Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TSO) Türk Patent Enstitüsü'ne başvurarak "coğrafi işaret tescil belgesi" aldığı Samsun simidinin Arap ülkeleri ile Bulgaristan ve Azerbaycan'a ihraç edilmesi için çalışma başlatıldı.

Samsun TSO Başkanı Zeki Murzioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geleneksel anlamda birçok ürüne sahip Samsun'da en önemli gıdaların başında çıtır çıtır oluşu ve bol susamıyla simidin geldiğini söyledi.

Oda olarak, tadı diğer illerde üretilen simitlerden farklı olan Samsun simidine coğrafi işaret almak için 2012 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunduklarını hatırlatan Murzioğlu, "Türk Patent Enstitüsü, Samsun'a özgü olan simit için yaptığımız başvuruyu değerlendirdikten sonra kabul etti" dedi.

"Hamuru yarı sert, mayası olabildiğince az, elma, üzüm, armut ve dut pekmezine karıştırılıp bol susam kullanılarak yapılan Samsun simidinin ihraç edilmesi için saha araştırması yaptırıyoruz" diyen Murzioğlu, şöyle konuştu:

"Özellikle damak tadı bize yakın olan Arap ülkeleri ile çok sayıda Türk'ün yaşadığı Bulgaristan ve Azerbaycan'a ilk etapta pişirilmeden, dondurucuda simidi göndererek ihracat yapılmasını amaçlıyoruz. Bu konuda Samsun'da günlük 20 binin üzerinde simit üreten bir firmamız gerekli saha ve alan çalışmasını yapıyor."

- Samsun'da günde 100 bin simit tüketiliyor

Simidin 600 yıllık bir tarihe sahip olduğunun vurgulayan simit üreticisi İbrahim Özçelik, Samsun'da 1920 yılında beri simit üretimi yaptıklarını ifade etti.

Simit üretiminin "dede mirası" olduğunu vurgulayan Özçelik, şunları kaydetti:

"Samsun'da her yaştan ve kültürden 20 bin kişiye günde 22 bin civarında simit satıyoruz. Bizim üretimimiz Samsun'da tüketilen simidin yüzde 20'sini oluşturuyor. Çünkü Samsun'da günde 100 bin simit tüketiliyor. Amacımız Samsun simidini önce Türkiye genelinde sonra dünyada tanınır ve tüketilir hale getirmek. Bunun için öncelikle İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyükşehirlerde alan çalışması yaptık. Yakında buralarda bayilikler oluşturacağız. Ardından Azerbaycan, Bulgaristan, Arap ülkelerinde üretime geçeceğiz."

Samsun\'un tescilli simidi ihracat yolunda
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Samsun'un tescilli simidi ihracat yolunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement