"Sakarya Türk Edebiyatı İçin Önemli Bir Kent" - Son Dakika
Yerel

"Sakarya Türk Edebiyatı İçin Önemli Bir Kent"

Doç. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, Sakarya'nın Türk edebiyatı için önemli bir kent olduğunu belirterek, birçok önemli şairin burada yetiştiğini söyledi.

22.12.2013 16:13  Güncelleme: 15:32

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen- Edebiyat Fakültesi Türk Dili Bölümü Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, Sakarya'nın Türk edebiyatı için önemli bir kent olduğunu belirterek, birçok önemli şairin burada yetiştiğini söyledi.

Daşçıoğlu, Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından Ofis Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Sardunya Aşığı Adam Faik Baysal" konulu söyleşide yaptığı konuşmada, kentlerin edebiyat için önemli bir unsur olduğunu anlattı.

"Sakarya, edebiyatta anlatım türü olarak mümbit bir şehirdir" diyen Daşçıoğlu, "Ulusal olarak en öne çıkan isimlere baktığımızda SaitFaik, Faik Baysal, Necati Mert ve daha birçok ismin Türk Edebiyatı'na katkı sağladığını görüyoruz. Özellikle 1940'lı yıllardan itibaren toplumcu gerçekçi anlayış ile önemli bir yer edinen Faik Baysal, edebiyatımız için değerli bir yazardır" ifadesini kullandı.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aydemir de Faik Baysal'ın hayatı boyunca dürüstlüğü elden bırakmayan önemli bir şair olduğunu aktardı.

Baysal'ın askerlik görevini yaptığı dönemde de şiirle ilgilendiğine işaret eden Aydemir, "Askerlik süresince Büyük Doğu Dergisi'nde 'Karıma Mektup' isimli şiir yayımlar ve orada geçen bir mısradan dolayı yargılanarak tutuklanır. Gözyaşı yasaktır askere, mısrası onu mahkum eder ancak tutuklanması kendisi için rahmet olmuştur. Öyle ki gönderildiği cezaevinde Orhan Veli ile tanışır. Baysal'ın şiir anlayışı olarak bazen Orhan Veli'ye yakın olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Sakarya Türk Edebiyatı İçin Önemli Bir Kent' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement