Selefiyyeler ve Farklılıkları" Saü'de Konulu Konferans Gerçekleşti - Son Dakika
Yerel

Selefiyyeler ve Farklılıkları" Saü'de Konulu Konferans Gerçekleşti

Selefiyyeler ve Farklılıkları" Saü\'de Konulu Konferans Gerçekleşti

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nce (ORMER) düzenlenen Teoloji Konuşmaları dizisinin 2’ncisi, “Selefiyyeler ve Farklılıkları” konulu konferansla devam etti.

19.10.2015 13:20

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Ortadoğu Araştırmaları Merkezi'nce (ORMER) düzenlenen Teoloji Konuşmaları dizisinin 2'ncisi, "Selefiyyeler ve Farklılıkları" konulu konferansla devam etti.

ORMER Kudüs Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak İstanbul Şehir Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara katıldı. Konferansta Selefiyye'nin ne olduğu, tarihi, farklılıkları ve çeşitleri konularına değinen Prof. Dr. Büyükkara, " Ahmed İbn Hanbel, İbn Teymiyye ve Muhammed İbn Abdülvehhab gibi alimlerin farklı tarihi düşünce çizgilerini biz çağdaş Selefiyye olarak tanımlıyoruz. Selefin din anlayışı, dine bakışı, dinden ne çıkardığı ile ilgili bütüncül bir dini formatı benimseyen kesimler, Selefiyye olarak adlandırılıyor" dedi.

Çok farklı Selefi anlayışların olduğuna işaret eden Büyükkara, "Selefiyye, dilinde söylediği veya kalbinde taşıdığı şeyi amele dökmektir. 20'nci yüzyılda kullanılmaya başlanan 'Selefiyye' tabiri yeni bir isimdir. Daha öncesinde ise bu ismin yerine 'Ehli Hadis', 'Hanbeliyye' gibi tabirler kullanılmıştır. Farklı Selefi yapıların her biri, kendisini Selefi olarak tanıtmış, fakat hiçbiri birbirlerini Selefi olarak kabul etmemiştir. Dünyadaki 1 milyar 600 milyon Sünni Müslüman nüfusun neredeyse yüzde 95'i Selefi olmayan, başta Hanefilik olmak üzere Şafilik, Malikilik, itikatta Maturidilik ve Eşarilik gibi mezheplerin etrafında buluşmuştur" diye konuştu.

Kökeni Selefiliğe dayanan Vahhabilik mezhebinin, Selefiliği siyasileştirdiğini ifade eden Büyükkara, "Selefilik, Vehhabilik ile beraber Suudi Nizam içinde siyasallaşmıştır. Tekfircilikle beraber siyasal gücü arkasına alıp silahlı anlamda taciz etmiş ve bunun ismini de cihat koymuştur. Selefilikte apayrı bir kanal açmıştır" diye konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara, konferansın sonunda ise katılımcıların sorularını yanıtladı. - SAKARYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Selefiyyeler ve Farklılıkları' Saü'de Konulu Konferans Gerçekleşti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement