Şifa Kaynağı Pekmez, Geçim Kapısı Oldu - Son Dakika
Yerel

Şifa Kaynağı Pekmez, Geçim Kapısı Oldu

Kırklareli'de her yıl üretimi artan üzüm pekmezi, şifa kaynağı olmanın yanı sıra insanların geçim kapısı da olmaya başladı.

01.01.2012 12:42

Kırklareli'de her yıl üretimi artan üzüm pekmezi, şifa kaynağı olmanın yanı sıra insanların geçim kapısı da olmaya başladı.

Kırklareli'de her yıl artan bağ alanlarıyla birlikte, üzümün işlenmesiyle elde edilen ürün çeşitliliği de çoğaldı. Kırklareli'de üzümden yöreye özgü alkolsüz bir içecek olan hardaliyenin yanı sıra sirke, pekmez, komposto ve reçel üretimi hızla yaygınlaşıyor. Bu ürünler arasında hardaliye ilk sıralarda gelirken onu pekmez üretimi izliyor.

Kırklareli'nin Karahıdır Mahallesi sakinlerinden Şadiye Cebeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 40 yılı ışkın süredir sofralarında pekmezin eksik olmadığını söyledi.

Şifa kaynağı olan ve kış mevsiminde sofraların olmazsa olmazları arasındaki üzüm pekmezi sayesinde kışı doktor yüzü görmeden çıktıklarını ifade eden Cebeci, ilk zamanlarda kendileri için ürettikleri ve konu komşuya hediye olarak verdikleri üzüm pekmezinin aranmaya başlamasıyla bu işe daha fazla önem vermeye başladıklarını kaydetti.

Ürettikleri üzüm pekmezinin doğal olduğuna işaret eden Cebeci,"Geçmişte kendimiz için yaptığımız üzüm pekmezini artık daha fazla üretimini yaparak satmaya başladık" dedi. Cebeci, üzüm pekmezinin yapımının çok zahmetli olduğunu ve bir hafta kadar sürekli ateş karşısında olduklarını belirtti.

Karahıdır Mahallesi Muhtarı Metin Duygun da mahallelerinde çok sayıda kişinin üzüm pekmezi yaptığını ve faydalarının da televizyonlarda ele alınmasıyla tüketimin arttığını söyledi.

-Pekmez çeşitleri-

Kırklareli Üniversitesi öğretim görevlisi Ali Çakır da, yörede yaygın olarak pancar, üzüm ve karpuz pekmezi yapıldığını hatırlatarak, faydalarını şöyle sıraladı:

"Pekmezle beslenen bir kişi günlük demir ihtiyacının yüzde 35'ini alır. Pekmez iyi bir demir deposudur. Günlük enerji kaynağıdır. Kan yapıcı özelliği vardır. Özellikle hamile kadınlara yedirilir. Kan değeri düşük olanlara faydalıdır. Kış hastalıklarına karşı vücudun direncini arttırır. Üşümeyi önler ve vücut ısısını arttırır. Özellikle vücudun günlük kalsiyum, potasyum ve magnezyum ihtiyacının büyük kısmını karşılar. Pekmez günlük vitamin ihtiyacının yaklaşık olarak yüzde 20'sini karşılar.

Kan dolaşımını rahatlattığı için yüksek tansiyonu olanlara iyi gelir. İştah açıcı olduğu için kilo almakta zorluk çekenlere iyi gelir. İçinde yer alan mineraller bebek ve çocuk gelişimi için faydalıdır."

Eskiden Kırklareli'nin köylerinde şeker çok sık kullanılmadığını ve şekerin yerine pekmez ve pancar kullanıldığını vurgulayan Çakır, "Kuru erik hoşafı yapılacaksa şeker yerine tatlandırmak için kaynatırken içerisine pancar konurdu. Helva ya da kurabiye yapılırken içerisine şeker yerine pekmez konurdu" diye konuştu.

- KIRKLARELİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Şifa Kaynağı Pekmez, Geçim Kapısı Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement