Sigara İçen, İçmeyenden Daha Fazla Sigorta Primi Ödemeli! - Son Dakika
Güncel

Sigara İçen, İçmeyenden Daha Fazla Sigorta Primi Ödemeli!

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği (TSSD) Başkanı Dr. Mustafa Aydın, sigara kullanan bir insanın ödediği sigorta primiyle kullanmayanın ödediği primin farklı olması gerektiğini söyledi.

06.09.2017 16:38

Dr. Aydın, "Her ikisi de devletin hizmetlerinden eşit yararlanıyorsa, aynı primi ödemeleri doğru değil" dedi.

Türkiye genelinde sigaraya karşı1998 yılından bu yana verdiği mücadeleyle bilinen Türkiye Sigarayla SavaşDerneği (TSSD) Başkanı Dr. Mustafa Aydın, "Türkiye sigarayla savaşta halenistediğimiz noktada olmasa da, sigarayla savaşta son 10 yılda büyük bir gelişmekat edildi. Kanun koyucuların getirdiği yasaklar ve bilinç düzeyinin artmasısayesinde 10 yıl kadar önce 27 milyon olan sigara kullanıcısı sayısı bugün 21milyonlara indi. Ancak bu sırada da sigaraya başlama yaşı maalesef 11'lerekadar indi. Bu nedenle Türkiye'nin sigarayla savaş konusunda daha kat edeceğiçok yol var" dedi.

SİGARAYA HER YIL 25 MİLYAR DOLAR

Türkiye'nin sigara için her yıl25 milyar dolar harcadığını ifade eden Dr. Aydın, "Bunun 15 milyar dolarınınakit olarak sigaraya veriyoruz. Kalan 10 milyar dolarlık kısmı ise sigarakaynaklı hastalıkların tedavisinde kullanıyoruz. Bu nedenle de TürkiyeSigarayla Savaş Derneği olarak bir yasa teklif hazırladık. Hükümete diyeceğizki, 'Sigara tiryakisinin devlete ödediği sigorta primi, sigara içmeyeninödediğinden daha fazla olsun.' Çünkü burada bir haksızlık var. Bir insan sigaraiçince, sigara içmeyen bir vatandaşın hakkı olan, onun için kullanılabilecekolan sağlık harcamasını da ondan gasp ediyor. Madem öyle, o zaman bu harcamayakatkısı daha fazla olmalı. Yakın zamanda bu yasa teklifiyle ilgili çalışmalarıhızlandıracağız" diye konuştu.

"SİGARA İÇEN ANNE-BABALAR KENDİ ELLERİYLE ÇOCUKLARINI ÖLDÜRÜYOR!"

Sigara kullanımı nedeniyle yılda110 bin vatandaşın hayatını kaybettiğinin altını çizen Dr. Aydın, "Her yıl 15bin insanımız ise, pasif içicilik nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bir bakımasigara içenler tarafından öldürülüyor. En kötüsü de, her yıl, yaşları en fazla5-6 olan 10 bin yavrumuz, ebeveynleri sigara içtiği için yaşama veda ediyor.Yani sigara içen anne-babalar, tabiri caizse kendi evlatlarının yanında sigara içerekkendi elleriyle öldürüyor. Ormanlarımızın yarısına yakını, sigara kaynaklısebeplerle yanıp kül oluyor. Yine bir araştırmaya göre gençlerimizin dörttebirinden fazlası 'tiryaki' durumunda olacak şekilde sigara kullanıyor. Bunun arkasında,sigara kartelleri tarafından, sigaranın bir çeşit özgürlük ve genç olma sembolüolarak empoze edilmesi ve yakın zamana kadar sigaranın zararının terli terlisoğuk su içmekle bir tutulacak kadar düşük düzeyde algılanması yatıyor. Oysa dünyadaen kolay bağımlılık yaratan madde sigaradır. Belki alkol kadar zararlı olansigara, uyuşturucuya giden yolun başıdır diyebiliriz. Özellikle sigarakartelleri, sağladıkları ekonomik girdileri kaybetmemek için her türlü kirlireklama başvuruyor, üstelik zaman zaman ünlüleri de bu işe alet ediyor"ifadelerini kullandı.

"SİGARAYA KARŞI SEFERBERLİK İLAN EDİLMELİ"

Sigarayla savaşta eğitimin ya dacezalandırmanın tek başına bir anlam ifade etmeyebileceğini vurgulayan Dr.Aydın, "Bu işi bir çeşit seferberlik şeklinde yürütmemiz lazım. Anne-babaçocuğunu bilinçli yetiştirmeli, eğitimci okulda sigaranın zararlarını iyianlatmalı, kanun koyucu da bu işin ceza ve düzenleme ayağını iyi yürütmeli.Çünkü 21'inci yüzyılda bir ülkeyi kendinize sömürge etmek isterseniz, o ülkeyeordunuzu göndermenize gerek yok. O ülkeyi sigara bağımlısı yapmanız yeterlidir.Bu sayede o ülkeyi, hem ekonomik, hem sosyal, hem de kültürel olarak rahatçakendinize bağlayabilirsiniz" şeklinde konuştu.

"TİRYAKİ SAYISI ARALIK 2019'DE 18 MİLYONA İNECEK"

Türkiye'deki sigara savaşınınyavaş fakat olumlu bir yönde ilerlediğini kaydeden Dr. Aydın, "Yapılançalışmalarla Türkiye'deki toplam sigara kullanıcısı sayısının, 2018 yılınınaralık ayına kadar 18 milyona kadar indirilmesi hedefleniyor. Yine aynı şekildesigara yasaklarının genişletilmesi de düşünülüyor. Bazı ülkelerde sigarakullanmak tamamen yasak. Ümit ediyoruz ki günün birinde o ülkelerin arasındaTürkiye de olacaktır" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Sigara İçen, İçmeyenden Daha Fazla Sigorta Primi Ödemeli! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement