Şiirler ve Çeviriler Matthias Göritz ve Efe Duyan ile şiir akşamı - Son Dakika
Güncel

Şiirler ve Çeviriler Matthias Göritz ve Efe Duyan ile şiir akşamı

Matthias Göritz Efe Duyan ile birlikte 'Aşk Benim Dilsizliğim' adlı Türkçe yayımlanan şiir kitabından okuma gerçekleştiriyor.

07.06.2017 15:24

"Şiirler dünyanın hazine sandığıdır, ama bu sandıklarda başarısızlıklar da saklanır. Şairleri hasarlı hayatların ötesinde olanlara duydukları paradoksal umutlar birleştirir. Çoğunlukla matemde gibidirler, çünkü aşkın, sefaletin ve gündelik politikanın yıkıntılarını kelimelere dökerler, ama onları  iyileştiremezler. Geriye kalan saf enerjidir; hala konuşabiliyor oldukları için duydukları sevinç ve sahip oldukları cesaretten, dil dışında hiçbir araç kullanmadan okuyucunun gözünde canlandırdıkları anılardan kaynaklanır bu enerji. Güzel şiirler birer mucizedir;  duygu, isyan  ve müzikten oluşan melankolik hayal trenleridir."

Matthias Göritz

Matthias Göritz  11 Eylül 1969 yılında Hamburg'da doğdu.  Felsefe ve Edebiyat Bilimleri eğitimini tamamladıktan sonra uzun süre Moskova, Paris, Chicago ve New York'da yaşadı.  New York Üniversitesi Deutsches Haus'da Writer-in- Residence Programı çerçevesinde çalıştı. St. Louis Iowa  Üniversitesi'nin „International Writing Programme" çerçevesinde konuk yazar ve St. Louis Washington Üniversitesi'nde Max Kade  yazarı olarak bulundu. 2001 yılında ilk şiir kitabı Loops yayımlandı.

İlk romanı  Der kurze Traum des Jakob Voss (2005) için Hamburg Edebiyat Ödülü, Bayern Radyosu Jüri Ödülü ve Mara Cassens Ödülü'ne layık görüldü.  2006 yılında  ikinci şiir kitabı Pools yayımlandı. Göritz bu şiirler için Aşağı Saksonya İkinci Kitap Ödülü'ne layık görüldü.  Yazar 2008 yılında  Warsaw Haiku  Yarışması'nı kazandı. 2011 yılında Robert Gernhardt ödülüne layık görüldü.

2013 yılında  Träumer und Sünder adlı romanı yayımlandı. 2014 yılında ise  William Gass Ödülü'ne sahip olan ilk kişi oldu. St. Louis Washington Üniversitesi'nde Uluslararası Yazarlar Birliği bursiyeri olarak yaratıcı yazarlık dersleri  vermektedir. Shangai Blues adlı romanı Vanja Vukovic'in 20 sanat eseri ile birlikte  2015 yılında  yayımlandı. Matthias Göritz Frankfurt am Main'da yaşıyor. Şu sıralarda Tarabya Kültür Akademisi'nin burslu yazarı olarak İstanbul'da bulunmaktadır.

Efe Duyan 1981 yılında İstanbul'da doğdu. Nikbinlik ve Sanat Cephesi dergilerinde editör olarak çalıştı. Çeşitli dergilerde şiir ve yazıları yayımlandı. Yayın hayatına 2016'da başlayacak Çevrimdışı İstanbul dergisinin yayın kurulunda bulunuyor.

Word-Express Projesi, Riga Uluslararası Şiir Günleri, Lodè ve Akdeniz'in Sesi Şiir Festivali, Edinburgh Kitap Fuarı, Berlin Literatur Werkstatt Şiir Festivali, Malta İnizjamed Şiir Festivali, Sibiu Uluslarası Şiir Festavali başta olmak üzere çok sayıda uluslararası etkinliğe ve atölye çalışmasına davet edildi; bazı şiirleriAlmanca, Bosnaca, Bulgarca, Çekçe, Çince, Danca, Estonca, Fransızca, Hırvatça-Sırpça, Galce, İbranice, İngilizce, İtalyanca, Letonca, Litvanyaca, Macarca, Maltaca, Makedonca, Oksidanca, Romence, Slovence, Ukraynaca ve Yunanca'ya çevrildi ve bu dillerde yayımlandı. Romen şair Radu Vancu'nun seçme şiirlerinden oluşan Çiçek Açan Urgan kitabını çevirdi.

İstanbul Alman Lisesi'nin ardından, ODTÜ'de mimarlık ve felsefe bölümlerinde eğitim gördü. Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak çalışıyor.

Şiirlerini  Takas'ta (2006, Sanat Cephesi Yayınları; 2008, Daktylos Yayınları) ve Tek Şiirlik Aşklar (Yitikülke Yayınları, 2012) bir araya getirdi. 2008 yılında Nâzım Hikmet Şiirinde Karakter İnşası başlıklı çalışması yayımladı. (2008, Sanat Cephesi Yayınları.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Şiirler ve Çeviriler Matthias Göritz ve Efe Duyan ile şiir akşamı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement