Sırbistan, Kosova'da eski Sırp polisin tutukluluğunun ev hapsine çevrilmesinden memnun - Son Dakika
Güncel

Sırbistan, Kosova'da eski Sırp polisin tutukluluğunun ev hapsine çevrilmesinden memnun

Sırbistan, Kosova\'da eski Sırp polisin tutukluluğunun ev hapsine çevrilmesinden memnun

Sırbistan hükümeti, Kosova ile Sırbistan arasında gerginliğe neden olan eski Sırp polis memuru Dejan Pantic'in tutukluluk halinin ev hapsine çevrilmesini büyük bir memnuniyetle karşıladı.

28.12.2022 20:28  Güncelleme: 20:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sırbistan hükümeti, Kosova ile Sırbistan arasında gerginliğe neden olan eski Sırp polis memuru Dejan Pantic'in tutukluluk halinin ev hapsine çevrilmesini büyük bir memnuniyetle karşıladı.

Sırbistan Hükümeti Kosova Ofisi Direktörü Petar Petkovic, başkent Belgrad'da, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic tarafından kabul edildi.

Petkovic, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, iki ülke arasında arasında tansiyonun yükselmesine neden olan eski Sırp polis memuru Pantic'in tutukluluk halinin ev hapsine çevrildiği haberini büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını söyleyerek "Bu bizim için büyük bir zafer. Kosovalı Sırpların barikatları kaldırmasına ilişkin talepleri için de Avrupa Birliği (AB) ve ABD'den güçlü garanti aldık." dedi.

Taleplerden ilkinin Pantic'in serbest bırakılması olduğunu anımsatan Petkovic, "İkinci talep için de onay aldık. Barikatlarda yer alan Sırpların gözaltına alınması veya sürgün edilmesine ilişkin bir listenin olmadığını öğrendik. Bir diğer talebe ilişkin açıklama da NATO'nun Kosova'daki Barış Gücünden (KFOR) geldi." diye konuştu.

Petkovic, Vucic'in de barikatların kaldırılmasından yana olduğunu işaret ederek "Bu akşam Vucic, helikopter gideceği sınırda Kosovalı Sırplarla bir araya gelecek. En zor zamanda, çatışmanın eşiğinde bile barışı korumayı başardık. Kosovalı Sırpların ne karar vereceğini bekleyip göreceğiz." ifadesini kullandı.

Öte yandan, son gelişmeleri değerlendiren Kosova'daki Sırp Listesi Başkanı Goran Rakic de Vucic'in barikatların kaldırılmasından yana olduğunu yineledi.

KFOR'un açıklaması

KFOR, Sırbistan Silahlı Kuvvetleri birliklerinin Kosova sınırına bin metreden daha fazla yaklaşması durumunda kendilerinin bilgilendirilmesi gerektiğini açıkladı.

KFOR'dan yapılan açıklamada, Sırbistan Silahlı Kuvvetlerinin, Sırbistan topraklarında eğitim yapmak için kendilerinden izin alması gerekmediği belirtilerek "Sırbistan Silahlı Kuvvetleri, mevcut anlaşmalara uygun olarak, birliklerinin Kosova sınırına yalnızca bin metreden daha fazla yaklaşması gerektiğinde KFOR'u bilgilendirmelidir." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada ayrıca Kosova Güvenlik Gücü'nün, Kosova'nın kuzeyine gitmesi için mevcut anlaşmalara göre önceden KFOR komutanının onayını alması gerektiği dile getirildi.

KFOR, tarafların bugüne kadar mevcut anlaşmalara saygı duyduğunu ve bu durumun devam etmesi konusundaki çağrısını yineledi.

Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vucevic ve Sırp Ordusu Genelkurmay Başkanı Milan Mojsilovic, birkaç gün önce Kosova sınırına yaklaşık iki kilometre uzaklıktaki Raşka bölgesinde konuşlanmış orduyu ziyaret etmişlerdi.

Kosova-Sırbistan gerginliği

Eski Sırp polis memuru Dejan Pantic'in gözaltına alınmasının ardından Kosova ile Sırbistan arasındaki tansiyon yükselmişti.

Pantic'in gözaltına alınmasına tepki gösteren Kosovalı Sırplar, 10 Aralık'tan bu yana Jarinje ve Bernjak sınır geçişlerine kurdukları barikatlarda nöbet tutuyor.

AB, NATO ve ABD, Kosova'nın kuzeyindeki gerginliğin azaltılması ve barikatların kaldırılması çağrısı yapmış; Sırbistan, NATO'nun Kosova Barış Gücüne (KFOR) Sırp ordusu ve polisinin Kosova'nın kuzeyinde konuşlandırılması için talepte bulunmuştu.

Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor.

Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, AB arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad- Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor.??

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sırbistan, Kosova'da eski Sırp polisin tutukluluğunun ev hapsine çevrilmesinden memnun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement