"Sırp Kasabı" Ratko Mladiç'in yargılanması - - Son Dakika
Güncel

"Sırp Kasabı" Ratko Mladiç'in yargılanması -

"Sırp Kasabı" Ratko Mladiç\'in yargılanması -

Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), Bosna savaşında sivillere yönelik yaptığı katliamlar nedeniyle "Bosna Kasabı" olarak adlandırılan Sırp general Ratko Mladiç'in, hakkındaki "soykırım" suçlamasına yönelik yaptığı itirazı ve beraat talebini reddetti.

15.04.2014 21:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), Bosna savaşında sivillere yönelik yaptığı katliamlar nedeniyle "Bosna Kasabı" olarak adlandırılan Sırp general Ratko Mladiç'in, hakkındaki "soykırım" suçlamasına yönelik yaptığı itirazı ve beraat talebini reddetti.

Eski Yugoslavya topraklarındaki savaş suçlularını ve insanlığa karşı suç işleyen kişileri yargılamak amacıyla 1993 yılında kurulan ICTY, "soykırım" işlemekle suçlanan Mladiç'in avukatlarınca daha önce yapılan itiraz başvurusunu ve beraat talebini değerlendirdi.

Mladiç'in, soykırım konusundaki başvurusunu yersiz bulan mahkeme, itirazı kabul etmedi.

Beraat talebini de reddeden mahkeme, Mladiç'in tutukluluğunun devamına ve hakkındaki tüm suçlamalara ilişkin topluca savunma yapılması gerektiğine hükmetti.

-"Yüzyılın en büyük kasabı"

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ratko Mladiç'in, 1992 ile 1995 yılları arasında işlediği soykırımın hesabını vermesi lazım" dedi.

Mladiç'in, Balkanlar'da, 1990'lı yıllarda birçok sivilin öldürülmesinden sorumlu olduğunu kaydeden Subaşiç, "Sadece 3 gün içinde, 10 binden fazla insanı ölüme sürükledi. Yüzyılın en büyük kasabıdır. Onun yaptığını destekleyenlerin de bundan utanç duyması lazım" şeklinde konuştu.

Soykırım Tanıkları ve Kurbanları Derneği Başkanı Murat Tahiroviç de mahkemenin kararını, "beklenen bir karar" olarak nitelendirdi ve Mladiç'in avukatlarınca yapılan itirazların yargı sürecini yavaşlatmaya yönelik olduğunu savundu.

-Srebrenitsa katliamının sorumlusu olmakla suçlanıyor

Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildi. Bunun üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, bir süre sonra Sırplar'a teslim edildi.

Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklar'dan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cenazeleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü.

Sırbistan'ın kuzeyindeki Zrenyanin'de, 2011 yılında yakalanan ve Lahey'e götürülen eski Bosnalı Sırp komutan Mladiç, Eski Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi tarafından, 1995 yılında Srebrenitsa katliamının baş sorumlularından biri olarak soykırımla suçlanıyor.

-ratko mladiç

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Sırp Kasabı' Ratko Mladiç'in yargılanması - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement