SİVAS Anadolu'nun 'El Hamrası', restorasyona rağmen ziyaretçi çekiyor - Son Dakika
Güncel

SİVAS Anadolu'nun 'El Hamrası', restorasyona rağmen ziyaretçi çekiyor

Anadolu'nun 'El Hamrası', restorasyona rağmen ziyaretçi çekiyorSİVAS'ın Divriği ilçesinde, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nda restorasyon çalışmaları devam ediyor.

13.07.2019 11:01  Güncelleme: 11:05

Anadolu'nun 'El Hamrası', restorasyona rağmen ziyaretçi çekiyor

SİVAS'ın Divriği ilçesinde, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nda restorasyon çalışmaları devam ediyor. Tarihinin en kapsamlı çalışmasının yürütüldüğü eseri, dışında oluşturulan platform sayesinde isteyenler ziyaret edebiliyor. Restorasyona rağmen eseri görmek isteyenler ilçenin yolunu tutuyor. Çalışmaların en geç 2023 yılında bitirilmesi hedefleniyor.

Türkiye'den Dünya Miras Listesi'ne alınan ilk üç alandan biri olan ve Mengücekoğlu Ahmet Şah ile eşi Melike Turan tarafından 1228-1229 yıllarında yaptırılan ve 'Anadolu'nun El Hamrası' olarak nitelendirilen Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nda 2017 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünce başlatılan restorasyon çalışmaları titizlikle sürdürülüyor. Yaklaşık 800 yıllık tarihinin en kapsamlı restorasyon çalışmalarının yürütüldüğü eserin üzerine, bu süreçte yağmur, çamur ve kardan zarar görmemesi için çelik konstrüksiyondan membran örtü ile kaplanmış geçici çatı yapıldı. Titiz bir çalışma gerçekleştirilen eserde, her ayrıntı özenle değerlendiriliyor. İç kısmı ibadet ve ziyarete kapatılan Ulu Cami ve Darüşşifa, dış kısmında oluşturulan platform sayesinde ziyaret edilebiliyor. Yurt içi ve yurt dışından gelen tarih meraklıları, eserin en önemli bölümleri olan cennet kapısı, taç kapı ve batı kapısındaki muhteşem Selçuklu motiflerini görme imkanı buluyor.

Restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Sivas Valisi Salih Ayhan, hem ilçede kaymakamlık yapmış olması hem da önceki dönem İl Özel İdare Genel Sekreterliği görevleri nedeniyle Divriği Ulu Camiyle ilgili süreci çok iyi bildiğini belirterek, Rabbim bana Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'na hizmet etmeyi nasip eyledi. Divriği ilçesine ilk tayinim çıktığı zaman kendimi çok şanslı hissetmiştim. Ecdadımız bize bu eserleri miras bıraktı. Bizim sorumluluğumuz çok fazla dedi.

Restorasyon çalışmalarının çok hassas bir şekilde devam ettiğini anlatan Vali Ayhan, Şu an iş planlanana uygun şekilde devam ediyor. Buna rağmen çok fazla ziyaretçi gidiyor. Biliyorsunuz Doğu Ekspresi hem Sivas'ta hem de Divriği'de mola veriyor. İnsanlar oraya giderek geziyor ve ziyaret ediyor. Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası benim özel olarak takip ettiğim bir eserdir. Çok hassas ve incelikli bir iş olduğundan dolayı bilim kurullarının da yol haritasına ve yönlendirmesiyle belki biraz yavaş gibi görünse de çok güzel bir iş çıkıyor. Restorasyonu yapan firma da nitelikli bir firma. Maalesef geçmişte restorasyonlar konusunda Sivas'ta iyi bir sınav verilemedi. Ama Divriği'de bir şekilde bu süreç yürümektedir. Divriği'de kısa bir süre içerisinde, 2 veya 3 yıl içerisinde eserimiz bütün ihtişamıyla ortaya çıkacaktır dedi.

'EN GEÇ 2023'TE TAMAMLANACAK'

Bu tür eserlerin restorasyonunun hassasiyet gerektirdiğini ifade eden Vali Ayhan, Arzu edilen takvimde bazen gecikme olabiliyor. Bazen bir malzeme alıyorsun dayanıklılık testi yapıyorsun belki 'buna gerek yok, muhafaza edelim' diyorsun bazen de 'değişsin' diyorsun. Dolayısıyla böyle bir tarihi eser de hassas olmak lazım. Öngörülemeyen işler ve teknik uygulamalar çıkabiliyor. Restorasyonun çok uzayacağını düşünmüyorum. Ben restorasyonun 2023 yılını geçmeyeceğini düşünüyorum. Divriği geleceğin en gözde en muhteşem ilçelerinden birisi olacak. Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası restorasyonunda mevsimsel yönden deforme olan yerler giderilmeye çalışılıyor. Böyle bir tarihi mekanda kopan bir parçanın yerine aynısını yapmak mümkün değil. Aslolan mevcut yapıyı muhafaza etmektir. Eser eski orijinal haline getirmeye çalışılmaktadır. Bir de binanın mukavemeti artırılıyor. Orada bir parçanın kopması ve yerine aynısını yapıp monte edilmesi çok ucube olur. Çatıdaki tüm yük kaldırıldı. Arkada galeriler oluşturulmuştu, onların hepsi temizlendi ve açıldı. İşin içerisinde çok iyi uzmanlar çalışıyor. Bu çalışmayı en dikkatli,en düzenli ve en iyi işlerden biri olarak da değerlendirebilirim diye konuştu.

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nın çevre projesi ile ilçe meydanına entegre edileceğini aktaran Vali Ayhan, Cami, kale ile de bütünleştirilecek. Doğal bir yürüyüş alanı olacak. Sosyal donatılarla şehirle bütünleşmiş bir yapı olacak. Allah'ın izniyle 800 yıldan bu zamana kadar gelen eser, daha nice 800 yıllar ayakta kalacak dedi.

SİVAS Anadolu\'nun \'El Hamrası\', restorasyona rağmen ziyaretçi çekiyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel SİVAS Anadolu'nun 'El Hamrası', restorasyona rağmen ziyaretçi çekiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement