Sivil Toplum Kuruluşları Kervansaray İçin Bir Araya Geldi - Son Dakika
Yerel

Sivil Toplum Kuruluşları Kervansaray İçin Bir Araya Geldi

Sivil Toplum Kuruluşları Kervansaray İçin Bir Araya Geldi

Kuşadası’nın simgelerinden Tarihi Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı’nın Kuşadası Belediyesi’ne tahsis edilerek müze ve kültür merkezi olması için oluşturulan Kervansaray Müze Olsun Platformu ile Kuşadası Kent Konseyi, ortak bir toplantı düzenledi.

08.03.2017 16:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuşadası'nın simgelerinden Tarihi Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı'nın Kuşadası Belediyesi'ne tahsis edilerek müze ve kültür merkezi olması için oluşturulan Kervansaray Müze Olsun Platformu ile Kuşadası Kent Konseyi, ortak bir toplantı düzenledi.

Kuşadası Belediyesi Erkan Yücel Sahnesi'nde düzenlenen toplantıya, Platform bileşenleri ile Kent Konseyi temsilcilerinin yanı sıra Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, başkan yardımcıları ve Belediye Meclis Üyeleri katıldı. Kuşadası Kent Konseyi'nin çağrısıyla düzenlenen toplantıda ilk olarak bileşen temsilcilerinin yer aldığı bir divan oluşturuldu.

Toplantıda, Kervansaray'ın "Kent Müzesi" olması önerisini ilgili mecralara ulaştırmak üzere ortak bir metin kaleme alındı. Metinde şu ifadeler yer aldı: "25 Nisan 2014 tarihinde yapılan ihalede, Kuşadası Kervansarayı gibi, çok önemli tarihi değerlere sahip bir yerin, salt ticari hedef ve kazançlar doğrultusundaki kullanıcılara verilmesinin olumsuz sonuçları, yaklaşık 3 yıl içinde gün yüzüne çıkmıştır. Gelir hedefli kullanım, amacına ulaşmamış ve kira bedeli ödenmediği için, işletmecisi 2017 yılı Şubat ayında tahliye edilmiştir. Kervansaray, geçen sürede tarihsel kimliğine ve Kuşadası halkının beklentilerine aykırı biçimde kullanılmış; tarihi dokuya verilen tahribat da fotoğraflarla belgelenmiştir. Kuşadası Kervansarayı'nın Kent Müzesi ve Kültür Merkezi olması ile yeni bir turistik çekim merkezinin ilçemize kazandırılması; hem ilçe hem de ülke ekonomisine olumlu katkı sağlayacak ve yaşanan kayıplar bir nebze olsun telafi edilebilecektir. Yaşanan süreç ışığında, Kervansaray'ın Kuşadası Belediyesi'nin güvencesine; Kuşadası'nı bilen, değer veren, ilçemizin yönetiminde bulunan kişilerin kontrolündeki bir kuruma verilmesinin, tarihsel doku ve turizm için önemli bir adım olacağı muhakkaktır. Bu sebeplerle, biz aşağıda imzası olan Kuşadası'ndaki örgütlenmeler, sivil toplum temsilcileri ve bireyler olarak Vakıflar Genel Müdürülüğü'ne ait Kuşadası Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı'nın Kuşadası Belediyesi'ne tahsis edilmesini ve Kervansaray'ın, Kent Müzesi ve Kültür Merkezi olmasını talep ediyoruz.

Toplantıda konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Kuşadası'nın bir kent müzesine ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: "Karşı kıyımızda bulunan ve Kuşadası'ndan oldukça küçük bir yerleşim olan Samos Adası'nda bile çok sayıda müze bulunmasına rağmen Kuşadası'nın bir müzesi yok. İlgili yasa, bu tarz yapıların kamu kuruluşlarına tahsis edilebileceğini söylüyor. Biz de öncelikle Tarihi Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı'nın Kuşadası Belediyesi'ne tahsis edilerek kent müzesi olarak kullanılmasını talep etmeliyiz. Direk tahsis olmasa bile söz konusu ihaleye Kuşadası Belediyesi'nin de katılabilmesi için gerekli düzenlemenin yapılması gerekiyor. Kuşadası Belediyesi'nin kullanımına verilmese bile Kervansaray'ın kent müzesi haline gelmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sivil Toplum Kuruluşları Kervansaray İçin Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement