EİT Dışişleri Bakanları Toplantısı'ndan iş birliklerini geliştirme vurgusu - Son Dakika
Güncel

EİT Dışişleri Bakanları Toplantısı'ndan iş birliklerini geliştirme vurgusu

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Dışişleri Bakanları Konseyi 25. Toplantısı'nda ticari, ekonomik, enerji ve ulaştırma alanlardaki iş birliklerinin geliştirilmesi mesajı öne çıktı.

27.11.2021 12:23  Güncelleme: 17:11

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Dışişleri Bakanları Konseyi 25. Toplantısı'nda ticari, ekonomik, enerji ve ulaştırma alanlardaki iş birliklerinin geliştirilmesi mesajı öne çıktı.

Türkmenistan'ın Dışişleri Bakanı Raşid Meredov'un ev sahipliğinde, düzenlenen toplantıya Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev, Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojiddin Muhriddin, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mahdi Safari ve EİT Genel Sekreteri Khusrav Noziri katıldı. Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti.

Meredov, gerçekleştirdikleri toplantının EİT içindeki ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi ve geliştirilmesinde, ayrıca diğer konuların da müzakere edilmesinde en etkili araçlardan biri olduğunu kaydetti.

Bayramov ise ticaret, ulaştırma ve enerji alanlarındaki işbirliklerinin EİT'in öncelikli alanlarından olduğunu belirtti.

Bayramov, sürdürülebilir enerji ve bölgesel elektrik ticaretini EİT'in enerji gündemine dahil edilmesinin önemine değinerek EİT Temiz Enerji Merkezi'nin Azerbaycan'da kurulmasını önerdiklerini ve önerinin üye ülkelerce desteklendiğini kaydetti.

EİT bölgesinde ulaşım projelerinin geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Bayramov, "Azerbaycan, ulaşım altyapısının çeşitlendirilmesi ve modernizasyonuna büyük yatırımlar yaptı ve Avrupa ile Asya arasındaki ticareti ve lojistiği güçlendirmek için bir dizi ulaşım altyapısı projesini destekledi." dedi.

-"Kalıcı barış, Azerbaycan'ın gelecek vizyonunun temeli"

Karabağ savaşından da bahseden Bayramov, "Kalıcı barışı, kalkınmayı ve ilerlemeyi sağlamak, Azerbaycan'ın gelecek vizyonunun temelini oluşturuyor. Bu aşamada üçlü bildirilerin (Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan bildiriler) tam olarak uygulanması çok önemlidir. Azerbaycan'ın bu yönde attığı adımlara Ermenistan'ın karşılık vermesini bekliyoruz." diye konuştu.

Bayramov, Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan liderlerinin 26 Kasım'da imzaladığı bildiri da dahil olmak üzere üçlü bildirilerde yer alan "tüm ulaşım hatlarının açılması" konusunun hayata geçmesi halinde bölgede kalıcı barış ve istikrara yol açacağını vurgulayarak, "Ermenistan ve Azerbaycan aracılığıyla ticaret ve ulaşım hem bu iki ülkenin hem de ortaklarımızın yararına önemli ölçüde artacaktır. Bu anlamda Zengezur koridoru girişimi ön plana çıkmaktadır. Bu, Trans-Hazar Uluslararası Doğu-Batı Orta Koridorunda bağlantıyı daha iyi artırma potansiyeline sahiptir." ifadesini kullandı.

Afganistan konusuna da değinen Bayramov, şunları söyledi:

"Afganistan halkıyla yakın tarihi ve dini bağlarımız nedeniyle Azerbaycan, Afganistan'daki durumu büyük bir endişeyle izliyor. Afganistan'daki güvenlik ve istikrar, bölgedeki genel güvenlik ortamıyla yakından bağlantılı. Afganistan'ın egemenliği, toprak bütünlüğü ve sınırlarının dokunulmazlığı sağlanmalı ve etnik çeşitlilikteki nüfusunun barış içinde bir arada yaşamasını sağlayacak bir siyasi dönüşüm için gerekli koşullar yaratılmalı."

EİT içindeki ticareti artırmak için işbirliği çağrısı

Kırgızistan Dışişleri Bakanı Kazakbayev, konuşmasında, yeşil ekonomi, ticaret ve yatırım, ulaştırma, enerji, sağlık, turizm, ekoloji ve iklim alanlarında üye ülkelerin arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kazakbayev, dünyanın küresel gündeminde iklim değişiklikleriyle mücadele ve yeşil ekonominin geliştirilmesi konularının yer aldığını hatırlattı.

EİT sekretaryasına, üye devletler arasındaki ticaretin artmasına yönelik işbirliği konularına yoğunlaşması için çağrıda bulunan Kazakbayev, "2025'e Kadar EİT Vizyonu" belgesine destek vermeye hazır olduklarını belirtti.

Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov da EİT üyeleri arasında ekonomik bağların daha da geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kamilov, EİT bünyesinde ticari engellerin kaldırılmasının, gümrük ve diğer süreçlerin basitleştirilmesinin, ulaşım ve iletişimin geliştirilmesinin önemine dikkati çekti.

Afganistan konusuna da değinen Kamilov, bu ülkeyi bölgesel süreçlere dahil etmenin, ülkeye insani yardım sağlanmasına ve altyapı projelerinin uygulanmasına yardımcı olmanın önemine işaret etti.

Toplantıda, EİT Genel Sekreteri'nin raporu ve EİT'in (2021-2022) bölgesel projelerine ilişkin öneriler gözden geçirildi.

"2025'e Kadar EİT Vizyonu" ile EİT Temiz Enerji Merkezinin Kurulmasına İlişkin Şart'ın gözden geçirildiği toplantıda EİT alt birimlerinin yıllık raporları da dinlendi.

Yarın yapılacak EİT 15. Devlet Başkanları Zirvesi'ne hazırlık konularının da görüşüldüğü toplantının sonunda toplantının raporu kabul edildi ve EİT ile Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) arasında Mutabakat Muhtırası'nın da aralarında bulunduğu bir dizi belge imzalandı.

EİT Dışişleri Bakanları Toplantısı\'ndan iş birliklerini geliştirme vurgusu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel EİT Dışişleri Bakanları Toplantısı'ndan iş birliklerini geliştirme vurgusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement