Sular Altında Kalacak Kutsal Mekanda Son Dua ve Big Jump - Son Dakika
Güncel

Sular Altında Kalacak Kutsal Mekanda Son Dua ve Big Jump

Sular Altında Kalacak Kutsal Mekanda Son Dua ve Big Jump

Tunceli’de bir grup doğasever, baraj projesi nedeniyle sular altında kalacak olan kutsal mekanda son dualarını etti.

13.07.2014 18:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli'de bir grup doğasever, baraj projesi nedeniyle sular altında kalacak olan kutsal mekanda son dualarını etti. Duanın ardından Türkiye ve dünyanın birçok yerinde aynı anda düzenlenen big jump (büyük atlama) etkinliği gerçekleştirildi.

Tunceli'nin Nazımiye ilçesine bağlı Aşağı Doluca köyünde bir araya gelen doğaseverler, Tunceli ile Elazığ arasında bulunan Peri Çayı üzerinde yapımı tamamlanmak üzere olan Pembelik Barajı nedeniyle sular altında kalacak olan Hızır Gölü'nde son dualarını ederek baraj projelerini protesto etti.

Köyde bir araya gelen grup, alkış ve sloganlar eşliğinde baraj şantiyesine yürümek istedi. Ancak grubun bu yürüyüşü güvenlik güçleri tarafından engellendi. Doğaseverler burada 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi.

Eylemin ardından doğaseverler, kısa bir süre sonra baraj suları altında kalacak olan ve Aleviler tarafından kutsal kabul edilen Hızır Gölü ziyaretine giderek mumlar yaktı, lokma dağıtarak dua etti. Grup adına konuşan Özkan Arslan, "Bu mekanda adaklar adanıyor, kurban kesilip lokma dağıtılıyor. Aleviler olarak bu inanç mekanımızı korumak için yaklaşık 4 yıldır şirketle, devletle ve onların uzantılarıyla mücadele içerisindeydik. Devlet bütün gücünü bu vadiye dökerek önce mezarlarımızı, köylerimizi sular altında bıraktı. Şimdi de kutsal mekanımız olan Hızır Gölü'nü sular altında bırakıyor. Yaklaşık üç ay sonra bu kutsal mekan sulara gömülecek. Burada son duamızı ediyoruz. Yeni kutsal mekanlarımızın suya gömülmesini görmemek için hep birlikte nehirlerimize, dağlarımıza, kutsal mekanlarımıza sahip çıkma çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Konuşmanın ardından Alevi Dedesi Veli Yıldız, Hızır Gölü'nde son duayı okudu. Eyleme katılan doğaseverler de ziyaret taşını öperek son dualarını etti.

BÜYÜK ATLAMA YAPTILAR

Ziyaretlerinin sular altında kalması ile baraj ve HES projelerini protesto eden doğaseverler, eylemde big jump etkinliği de gerçekleştirdi.

Doğaseverler Peri Çayı'nda üzerinde "Big Jump Dersim Peri 2014" yazan pankart açtı daha sonra hep birlikte Peri Çayı'na atlayarak yüzdü.

Big Jump/Büyük Atlama etkinliği 2005 yılından bu yana Avrupa'nın bir çok ülkesinin yanı sıra Türkiye'de de Temmuz ayının ikinci Pazar günü aynı saatte nehirlere atlanarak gerçekleştiriliyor. Etkinlikle, nehirlere yapılan müdahalelere ve nehirlerin, göllerin, denizlerin önemine dikkat çekiliyor. - TUNCELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sular Altında Kalacak Kutsal Mekanda Son Dua ve Big Jump - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement