Tarihi Kingston Hapishanesi'ne Ziyaretçi Talebi - Son Dakika
Güncel

Tarihi Kingston Hapishanesi'ne Ziyaretçi Talebi

Kanada'nın 178 yıllık tarihi Kingston Hapishanesi'ni gezme hakkı kazanmak isteyen binlerce kişi, tur biletine sahip olabilmek için mücadele ediyor.

27.09.2013 11:18  Güncelleme: 11:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarihi, Kanada tarihinden bile eski olan ve dünyanın en ünlü hapishaneleri arasında gösterilen Kingston Hapishanesi, kapatılmasına günler kala ilgi odağı oldu. Bu ayın sonunda resmen kapanacak dünyanın faaliyetteki en eski hapishanesi olan Kanada'nın 178 yıllık tarihi Kingston Hapishanesi'ni gezme hakkı kazanmak isteyen binlerce kişi, tur biletine sahip olabilmek için kıyasıya yarışıyor.

-20 dolarlık bilete 100 dolar teklif-

Kanada Hükümeti'nin, 1835 yılında kurulan hapishane için geçen yıl aldığı kapatma kararının ardından, kilise kuruluşu United Way'in düzenlediği tur, beklenenin üzerinde ilgi gördü. Sadece 7 bin kişi ile sınırlandırılan Kingston Hapishane turuna katılmak isteyen binlerce kişi, tur biletine sahip olabilmek için çabalıyor. Turun tüm biletleri, dün satışa çıktıktan 1 saat sonra tükendi. Bilete ülke genelinde çok fazla talep olması, olayı biletlerin bazı internet sitelerinde açık artırma ile satışa çıkarılmasına kadar vardırdı.

20 dolarlık bilete, internet sitelerinde 100 dolara varan teklifler verilmeye başlandı. Bunun üzerine açıklama yapan United Way yöneticileri, biletlerin isme satıldığını ve bir başka kişiye devri halinde geçersiz olacağını açıklamak zorunda kaldı.

-Amaç tasarruf tedbirleri-

30 Eylül'de kapatılacak tarihi hapishaneye 2 Ekim'de düzenlenecek turlar, 20 Ekim'e kadar sürecek. Kanada'da hükümet, federal bütçe açığını kapatmak için alınan tasarruf tedbirleri kapsamında, 178 yıllık tarihi Kingston Hapishanesi ile Quebec eyaletindeki Lecrec Cezaevi'ni kapatma kararı almıştı. Federal Halk Güvenliği Bakanlığı, iki hapishanedeki mahkumların başka tesislere nakledilmesini kararlaştırırken, bu yolla yıllık 120 milyon dolar tasarruf sağlanacağını açıklamıştı. Tarihi bina, restore edildikten sonra turizm amaçlı kullanılacak.

-Birçok ünlü suçluya evsahipliği yaptı-

Ontario eyaletinin Kingston kentinde inşaa edilen Kingston Hapishanesi'ne ilk mahkumlar 1 Temmuz 1835'de Toronto'dan getirildi. O tarihten bugüne birçok ünlü suçluya evsahipliği yapan tarihi hapishane, mahkumlara uygulanan işkencelerle birçok film ve romana da konu oldu.

Yazar Charles Dickens'ın Amerika Notları isimli eserinde de bahsettiği Kingston Hapishanesi'nde, Grace Marks, James Donelly, Mary-Anne Houde, Kanada Komünist Partisi Genel Sekreteri Tim Buck, Kızıl Ryan lakaplı Norman Ryan, ünlü banka soyguncusu Edwin Alonzo Boyd, yazar Roger Caron, seri katil Clifford Olson, 1980'lerin ünlü zengini ve karısını öldürmekten ömürboyu hapse mahkum olan Helmuth Buxbaum ceza çektiler. Hapishanede halen, oğlu ve ikinci eşi ile bir olup ilk karısı ve 3 kızını öldüren Muhammed Shafia ve oğlu Hamid ve  Kanada Ordusu'nun yıldızı en parlak subaylarından iken, birlikte olduğu kadınları öldürmekten mahkum olan Russel Williams'la birlikte 421 mahkum bulunuyor.

Mahkumların tamamı, 30 Eylül'den önce başka hapishanelere nakledilmiş olacak. - Kanada

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tarihi Kingston Hapishanesi'ne Ziyaretçi Talebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement