Tarihi sokak restorasyonla 100 yıl öncesine döndü - - Son Dakika
Güncel

Tarihi sokak restorasyonla 100 yıl öncesine döndü -

Kayseri'de Ali Dağı'nın eteklerinde taş evleri ve yeraltı şehirleriyle ünlü Talas'ta, restorasyonu tamamlanan 67 tarihi konak ile kiliselerin bulunduğu sokağın açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

02.03.2014 09:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayseri'de Ali Dağı'nın eteklerinde taş evleri ve yeraltı şehirleriyle ünlü Talas'ta, restorasyonu tamamlanan 67 tarihi konak ile kiliselerin bulunduğu sokağın açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Bir zamanlar Türk, Ermeni ve Rumların iç içe yaşadığı sokağın açılışında konuşan Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Türkiye'ye yılda yaklaşık 36 milyon turist geldiğini ancak Kayseri'ye gelen turist sayısının bunun yüzde 1'ini oluşturduğunu söyledi.

Düzgün, Kayseri'ye turist çekmek ve kentin sahip olduğu tarihi, doğal zenginlikleri tanıtmak için açılışı yapılacak sokağın turizme kazandırılmasının önemli olduğunu dile getirdi.

Ali Saip Paşa Sokağı'ndaki pek çok evin restore edildiğini anlatan Düzgün, "İnşallah bu sokak bundan sonra yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği bir sokak olacak. Buradaki binaların kimisi butik otel, kimisi restoran, gümüş ve sinema atölyesi olarak hizmet verecek. Kayseri sahip olduğu mekanlarla milyonlarca turisti ağırlayabilecek özelliklere sahip. Buranın önemli özelliklerinden birisi de Türklerin, Ermenilerin Rumların yıllarca yan yana yaşaması, cami ve kiliselerin bir arada olmasıdır. Yıllarca aynı sokak içinde farklı kültürler bir arada, kardeşçe yaşamışlardır. Bize düşen görev bu medeniyetin ortak yönlerini ortaya çıkarmak" diye konuştu.

- 100 yıl önceki kent dokusu canlandırılıyor

Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım ise Talas'ın değerlerini ortaya çıkarma çalışmaları kapsamında Gölbaşı Meydanı ile birlikte 67 konak ve evin restorasyonunu tamamladıklarını belirtti.

Projeye 8 yıl önce başlandığını anımsatan Yıldırım, şunları kaydetti:

"İnsanları yaşadıkları evden çıkarmakla başlayan bu sürecin ne kadar zor olduğunu tahmin edersiniz. 67 evi ve mabetleri restore ettik. Bu projeyle 100 yıl önceki Osmanlı sokağına dönüldü. Yüzyıl öncesinin sokağını yakalamayla kalmadık, bazı yer altı şehirlerini de ortaya çıkardık. Bu sokakta gümüş atölyesi, antika ürünleri, klasik hediyelik eşyalar, film atölyesi, ebru, hat ney, tezhip gibi geleneksel sanatların icra edileceği galeri, butik oteller yer alacak. Talas canlı bir mekan. Komple bir mahallenin ortaya çıkartılması, 100 yıl öncesini otantik olarak burada görmek ilçemiz tarihine büyük bir değer katıyor."

Konuşmaların ardından ateş ve havai fişek gösterileriyle tarihi sokağın açılışı yapıldı.

Açılışa AK Parti Kayseri Milletvekili Ahmet Öksüzkaya da ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Tarihi sokak restorasyonla 100 yıl öncesine döndü -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tarihi sokak restorasyonla 100 yıl öncesine döndü - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement