Temmuz Ayı İhracat Rakamları Açıklandı - Son Dakika
Güncel

Temmuz Ayı İhracat Rakamları Açıklandı

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, son 15 yılda önemli kazanımlar sağlayan Türkiye ekonomisinin güçlü bir büyüme sergilediğini belirterek, "Fakat bu yetmez. Daha güçlü bir büyümeye yüksek katma değerli ihracat ile ulaşabiliriz. Bunun yolu ise Ar-Ge'den ve inovasyondan geçiyor.

01.08.2017 14:48

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, son 15 yılda önemli kazanımlar sağlayan Türkiye ekonomisinin güçlü bir büyüme sergilediğini belirterek, "Fakat bu yetmez. Daha güçlü bir büyümeye yüksek katma değerli ihracat ile ulaşabiliriz. Bunun yolu ise Ar-Ge'den ve inovasyondan geçiyor." dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) temmuz ayına ilişkin ihracat verileri Vestel City'de düzenlenen toplantıda açıklandı.

Zorlu, burada yaptığı konuşmada, Vestel'i 1994 yılında satın aldıklarında "Buradan dünyaya ihracat yapacağız" dediklerini anımsatarak, "Açıkçası o gün birçok kişinin bize bıyık altından güldüğünü görüyorduk. Çünkü Türkiye'den teknoloji ürünlerinin ihraç edilebileceğine kimse inanmıyordu. Fakat biz kendimize, ülkemize, insanımıza inandık ve başardık." ifadelerini kullandı.

O günlerde Türkiye'den teknoloji ihracatının hayal olduğunu anımsatan Zorlu, ancak 1995 yılında 150 milyon dolar olan Vestel'in ihracatının bugün 2 milyar doları aştığını dile getirdi.

Zorlu, bugün Vestel City'den 155 ülkeye ihracat yaptıklarına işaret ederek, "Büyük bir gururla ve mutlulukla ifade etmek istiyorum ki Vestel kendi alanında 19 yıldır üst üste ihracat şampiyonu oluyor." diye konuştu.

Bir zamanlar teknolojisine bakıp hayran kaldıkları Japonların Vestel City'deki fabrikalarına "Mükemmel Fabrika Ödülü" verdiğini aktaran Zorlu, şunları kaydetti:

"Geçen yıl mükemmelliğimizi Avrupa'da da tescil ettirerek Endüstriyel Mükemmellik Ödülleri'nde Avrupa Şampiyonu olduk. Bu gelişmeler hem Zorlu Grubu adına hem de ülkemiz adına gurur ve mutluluk vericidir. Ülke olarak özellikle son 15 yılda önemli kazanımlar sağladık. Ekonomimiz güçlü bir büyüme sergiledi. Fakat bu yetmez. Daha güçlü bir büyümeye yüksek katma değerli ihracat ile ulaşabiliriz. Bunun yolu ise Ar-Ge'den ve inovasyondan geçiyor. Biz de Vestel'i ilk aldığımızda işe Ar-Ge'den başlamıştık. Elbette o gün ortada Ar-Ge diye bir şey yoktu. Bugün 5'i Türkiye'de olmak üzere 8 Ar-Ge Merkezimiz ve bin 600 Ar-Ge çalışanımız var."

"Seneye Türkiye'nin Endüstri 4.0'a geçen ilk fabrikası olacağız"

Ahmet Nazif Zorlu, "Ülke olarak ihtiyacımız girişimci bir ruh, geniş hayal gücü, yeniliğe açık şirket kültürü, teknolojiyi ve inovasyonu merkeze alan üretim felsefesi ve yüksek özgüven." dedi.

Tesislerin en üst düzey teknolojiyle donatılması ve bu teknolojiyle uyumlu çalışacak insan kaynağı yetiştirilmesinin şart olduğunu aktaran Zorlu, Endüstri 4.0'a ülke olarak geç kalınmaması gerektiğini dile getirdi.

Zorlu, Vestel City'de çalışmalarının son hızla devam ettiğini, robotlarla insanların birlikte çalıştığı bu kompleksin seneye Türkiye'nin Endüstri 4.0'a geçen ilk fabrikası olacağını belirterek, "Fakat bu yetmez. Biz Endüstri 4.0'a geçtiysek iş ortaklarımız da hızlıca buna geçmeli. Verimli çalışmak için ülkemizdeki büyük şirketlerden KOBİ'lere kadar herkesin adım adım Endüstri 4.0'a geçmesi gerekiyor." yorumunu yaptı.

Ahmet Nazif Zorlu, şöyle devam etti:

"Bugün çok şükür ki ihracatın ekonomiye katkısı yeniden artmaya başladı. İlk çeyrekteki yüzde 5'lik büyümeye 2,2 puan katkı ihracattan geldi. Bu yıl ihracatımızın daha da güçleneceğine inanıyorum. Yıl sonunda ihracatımızın 155 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Eğer katma değer yaratan bir ihracat modeli oluşturabilirsek ben büyümeye ihracatın katkısının çok daha yüksek olacağını ve ilerleyen yıllarda bu rakamların çok çok üstüne çıkacağımızı düşünüyorum."

Zorlu, 5 farklı sektörde faaliyet gösteren bir grup olarak bugün Türkiye'de en çok istihdam yaratan 3 gruptan ve en büyük 6 ihracatçıdan biri olduklarını ifade ederek, dün olduğu gibi, bugün ve yarın da yaptıkları ihracatla ülke için katma değer yaratmaya devam edeceklerini bildirdi.

"(Venus) Türkiye'nin en çok satan 4 telefonundan biri olmayı başardık"

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zorlu, Türkiye'nin dijitalleşme sürecinde üstlendikleri öncü rolü güçlendirerek sürdürdüklerini söyledi.

Türkiye'nin ilk yerli üretim akıllı telefonu Venus ile kısa sürede yüzde 7 pazar payına ulaşarak Türkiye'nin en çok satan 4 telefonundan biri olmayı başardıklarını belirten Zorlu, dünya televizyon üretiminin yüzde 5'ini gerçekleştiren bir grup olarak 2020'de 40 milyon akıllı telefon üretmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

İngiltere ve Almanya gibi teknoloji ve ekonomileri üst seviyede olan ülkelere ihraç ettikleri ürünlerin büyük bir kısmının akıllı ürünlerden oluştuğuna işaret eden Zorlu, "Akıllı ürünlerimizin ihracatını daha da artırırken geleceğin akıllı evleri ve şehirlerine çözüm üretecek sistemler geliştirmek için çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.

NATO standartlarına uygun insansız hava araçlarını devletin ve milletin hizmetine sunduklarına değinen Zorlu, Karayel'in silahlı versiyonunu da ürettiklerini bildirdi.

Zorlu, dünyadaki teknoloji ile yarışmak için sürekli gelişim, yenilik ve yatırım peşinde olduklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Çok kısa bir süre önce burada 70 milyon avro yatırımla çamaşır makinesi ve kurutma makinesi fabrikamızın temelini attık. 2018 yılının ortalarında tamamlamayı planladığımız, modern üretim ve Endüstri 4.0 uygulamalarına sahip olacak bu fabrikada 1,5 milyon çamaşır makinesi ve 750 bin kurutma makinesi üretmeyi, bu çerçevede de 1100 kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz. İhracat bir takım işi, bir gönül işi... Ülkemizi çok daha ileri taşıyacak ve dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline hep birlikte getirecek olan da ihracatçılar, yani bizleriz.

Ülkemiz için, insanımız için daha iyisini nasıl yapabiliriz diye sürekli istişare halindeyiz. Ben, bu birlik ve beraberlik duygusu devam ettikçe ortaya koyduğumuz tüm hedefleri yakalayabileceğimize tüm kalbimle inanıyorum."Kendimize, ülkemize ve insanımıza inanalım. Çok çalışalım, birlikte üretelim ve tüm dünyada ülkemizin bayrağını dalgalandıralım. Gitmediğimiz ülke, girmediğimiz hane kalmasın. Ülkemizin parlak geleceğini el ele vererek, hep birlikte inşa edelim."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Temmuz Ayı İhracat Rakamları Açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement