Teröre İnat Bahar Gezisi - Son Dakika
Kültür Sanat

Teröre İnat Bahar Gezisi

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Çemişgezek'ten genel detay Geziye katılanların kahvaltı yapması Gurubun Çemişgezek ilçe merkezinde gezmesi Gurubun tarihi mekanları gezmesi Çemişgezek Belediye Başkanı Ahmet Şadan Ersoy ile röportaj "İn Delikleri" ya da "Derviş Hücreleri" bölgesindeki yaban keçilerinden detay Gurubun Tağar Çayı kıyısındaki köprüden geçişleri "İn Delikleri" ya da "Derviş Hücreleri" bölgesi Gurubun yürüyüşü Dersim Gezginler Gurubu adına Malik Kaya ile röportaj Geziye Mersin'den katılan Aysel Durgun ile röportaj "İn Delikleri" ya da "Derviş Hücreleri"nden detaylar Katılımcılardan Sibel Sanay ile röportaj Tunceli'de teröre inat bahar gezisi Kentin tarihini, kültürünü ve doğal güzelliklerini tanıtmak için bir araya gelenlerin oluşturduğu Dersim Gezginler Grubu, terör olaylarına rağmen sezonun ilk gezisini tarih ve doğanın iç içe olduğu Çemişgezek ilçesine düzenledi Çemişgezek Belediye Başkanı Ersoy: "Burada doğa var, tarih var, yaban hayatı var, her türlü güzellikler var. İnsanların burayı gelip görmesini gönülden arzu ediyoruz.

18.04.2016 15:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Çemişgezek'ten genel detay

Geziye katılanların kahvaltı yapması

Gurubun Çemişgezek ilçe merkezinde gezmesi

Gurubun tarihi mekanları gezmesi

Çemişgezek Belediye Başkanı Ahmet Şadan Ersoy ile röportaj

"İn Delikleri" ya da "Derviş Hücreleri" bölgesindeki yaban keçilerinden detay

Gurubun Tağar Çayı kıyısındaki köprüden geçişleri

"İn Delikleri" ya da "Derviş Hücreleri" bölgesi

Gurubun yürüyüşü

Dersim Gezginler Gurubu adına Malik Kaya ile röportaj

Geziye Mersin'den katılan Aysel Durgun ile röportaj

"İn Delikleri" ya da "Derviş Hücreleri"nden detaylar

Katılımcılardan Sibel Sanay ile röportaj Tunceli'de teröre inat bahar gezisi

Kentin tarihini, kültürünü ve doğal güzelliklerini tanıtmak için bir araya gelenlerin oluşturduğu Dersim Gezginler Grubu, terör olaylarına rağmen sezonun ilk gezisini tarih ve doğanın iç içe olduğu Çemişgezek ilçesine düzenledi

Çemişgezek Belediye Başkanı Ersoy:

"Burada doğa var, tarih var, yaban hayatı var, her türlü güzellikler var. İnsanların burayı gelip görmesini gönülden arzu ediyoruz. Tüm gelen insanların da başımızın üzerinde yeri var"

Grup üyelerinden Kaya:

"Barış sürecinden önce gezilerimiz 15-20 kişiden ibaretti. Barış sürecinde biz bunu 150-200 kişiye çıkardık ancak şimdi çatışmalar tekrar başladığı için tekrar başa döndük. Biz ne olursa olsun, kaç kişi gelirse gelsin, bu gezilerimize devam etmeye çalışacağız"

Tunceli'yi tanıtmak amacıyla bir araya gelenlerin oluşturduğu Dersim Gezginler Grubu, bölgenin terör olaylarıyla değil, güzellikleriyle hafızalarda yer etmesi için sezonun ilk gezisini doğa ve tarihin iç içe olduğu Çemişgezek ilçesine düzenledi.

Kentin tarihi, kültürü ve doğal güzelliklerini ön plana çıkarmak amacıyla faaliyet gösteren Dersim Gezginler Grubu, "çözüm süreci" döneminde hız kazanan faaliyetlerini, terör olaylarının yeniden başlamasına karşın devam ettirme kararı aldı. Sezonun ilk gezisi, Tunceli'nin yanı sıra Mersin ve Elazığ'dan gelen katılımcılardan oluşan 70 kişilik grupla Çemişgezek'e gerçekleştirildi.

Araçlarla Tunceli merkezinden Çemişgezek ilçesine hareket eden grup, ilk olarak Payamdüzü köyünde mola verdi. Köy sakinlerince ikram edilen kahvaltının ardından yola çıkan grubu, Çemişgezek Belediye Başkanı Ahmet Şadan Ersoy ve ilçe sakinleri karşıladı.

İlçedeki tarihi camiler, çeşme, türbe, köprü, kaya mezarları, hamam ve tarihi kalıntıları ziyaret eden grup, ardından "derviş hücreleri" ya da "in delikleri" olarak adlandırılan kaya içine oyulmuş odaları gezdi.

"Kültürümüze, birlik beraberliğimize sahip çıkmak zorundayız"

Çemişgezek Belediye Başkanı Ersoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyledi.

İlçede insanların hoşgörüyü özümseyerek bir arada yaşadığını belirten Ersoy, şunları dile getirdi:

"Çemişgezek'imiz tarihin, doğanın, yeşilliğin, birik ve beraberliğin, hoşgörünün olduğu ilçelerimizden birisidir. Bizler tarihimize, doğamıza, kültürümüze, insanlarımıza, birlik ve beraberliğimize sahip çıkmak zorundayız. Çemişgezek, hoşgörünün yaşandığı ender ilçelerden biri olduğu için insanlarımız burada farklı mezheplerden, farklı inançlardan, farklı kültürlerden gelseler bile bunların harmanlandığı, bunların özümsendiği bir ilçedir. Bakın, burada Urartular'dan kalma in delikleri, kaya mezarları var, Osmanlı ve Selçuklulara ait camiler var, Ermenilere ait kiliseler var.

Biz bunları faaliyete geçirip buraya, Çemişgezek'e ne kadar çok insanı getirebilirsek ve insanlara buraları tanıtabilirsek bu, bizi mutlu edecektir."

Keban Gölü'nde feribotla gezi

Ersoy, Çemişgezek'in turizmden pay alması için ilçe ile Elazığ arasında, Keban Gölü'nde ulaşım amaçlı kullanılan feribotla gezi programı düzenleyeceklerini, bunun ilçedeki tarihi ve kültürel mekanları da kapsayacağını belirterek, "Burada doğa var, tarih var, yaban hayatı var, her türlü güzellikler var. İnsanların burayı gelip görmesini gönülden arzu ediyoruz. Tüm gelen insanların da başımızın üzerinde yeri var. Mutlaka ve mutlaka ilk önce çevre il ve ilçelerimizden, sonra yurt dışından tüm insanları buraya bekliyoruz." şeklinde konuştu.

"Ne olursa olsun, gezilerimize devam edeceğiz"

Dersim Gezginler Grubu adına konuşan Malik Kaya da amaçlarının kentin doğal ve tarihi güzelliklerini dünyaya tanıtmak ve turizme açılmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Tunceli'nin doğasının görülmeye değer olduğunu belirten Kaya, şunları ifade etti:

"Yaşamış olduğumuz bu coğrafyada bir tarafta çatışmalar yaşanırken, biz de gezilerimizi devam ettirmeye çalışıyoruz. Yaklaşık 8 senedir bu gezilerimizi yapıyoruz, barış sürecinden önce gezilerimiz 15-20 kişiden ibaretti. Barış sürecinde biz bunu 150-200 kişiye çıkardık ancak şimdi çatışmalar tekrar başladığı için tekrar başa döndük. Biz ne olursa olsun, kaç kişi gelirse gelsin, bu gezilerimize devam etmeye çalışacağız."

Geziye katılanlar memnun

Geziye Mersin'den katılan Aysel Durgun da Çemişgezek'e ilk kez geldiğini ve çok etkilendiğini anlattı.

İlçenin müthiş bir doğaya sahip olduğunu ve hayran kaldığını dile getiren Durgun, "Çok güzel tarihi eserler var, restore edilip değerlendirilirse aslında görülmeye değer yerler. İnsanların kesinlikle burayı gelip görmelerini isterim ama şu dönemde birazcık korkuları var haklı olarak ama bence çok da korkulacak bir şey yok. Neticede burası bizim kendi yerimiz, vatanımız. Korkulacak çok bir şeyin olduğunu düşünmüyorum ve ben buradayım." ifadelerini kullandı.

Geziye katılan Tunceli Üniversitesi öğrencilerinden Sibel Sanay da Çemişgezek gezisinden çok keyif aldığını ifade ederek, "Dersim'de zaten doğa müthiş bir şey. Çemişgezek de bunun artısı oldu. Şu ana kadar bütün ilçelerini gezdim ama Çemişgezek benim için ayrı oldu." görüşünü paylaştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Teröre İnat Bahar Gezisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement