Tüfenkci, Angola Dışişleri Bakanı Chikoti ile Bir Araya Geldi - Son Dakika
Ekonomi

Tüfenkci, Angola Dışişleri Bakanı Chikoti ile Bir Araya Geldi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, resmi ziyaret kapsamında gittiği Angola'nın başkenti Luanda'da Angola Dışişleri Bakanı Georges Rebelo Pinto Chikoti ile bir araya geldi.

12.07.2017 12:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, resmi ziyaret kapsamında gittiği Angola'nın başkenti Luanda'da Angola Dışişleri Bakanı Georges Rebelo Pinto Chikoti ile bir araya geldi. Görüşmede, aralarında yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması ile Türk Hava Yollarının (THY) Luanda'ya direkt uçak seferlerine başlamasının da olduğu konular değerlendirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Tüfenkci, Türkiye'den Angola'ya gerçekleştirilen bakan düzeyindeki ilk ziyaret kapsamında Angola Dışişleri Bakanı Chikoti ile görüştü.

Görüşmede, Angola ile hukuki alt yapının tamamlanması için yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması, çifte vergilendirmeyi önleme, tarım, savunma sanayi, eğitim alanlarında iş birliği anlaşmalarının imzalanması, ikili ticaretin geliştirilmesi ve bu kapsamda tercihli ticaret anlaşmasının imzalanması, THY'nin Luanda'ya doğrudan uçuşlara başlaması konuları ele alındı.

Tüfenkci, buradaki konuşmasında, iki ülke özel sektörleri arasında temasların artırılması ve en yakın zamanda Türkiye-Angola İş Forumu'nun düzenlenmesi gerektiğini belirterek, gerçekleştirdiği ekonomik atılımla tüm Afrika ülkelerine örnek olan Angola'ya özel önem atfettiklerini bildirdi.

Anlaşması 2008'de imzalanan Karma Ekonomik Komisyon mekanizmasının ilk toplantısını gerçekleştireceklerini belirten Tüfenkci, toplantı kapsamında ticari ve ekonomik gündem maddelerinin yanı sıra gümrükten enerjiye, eğitimden lojistiğe kadar bir dizi konuyu ele alacaklarını ifade etti.

Bakan Tüfenkci, iki ülke arasında imzalanacak asimetrik bir modele dayalı tercihli ticaret anlaşmasının önemine değinerek şunları kaydetti:

"Bu anlaşmanın öncelikle sınırlı sayıda ürünü kapsayacak şekilde hazırlanması ve ürün sayısının tedrici olarak artırılmasının uygulamada kolaylık sağlayacağı kanaatindeyim. Bu kapsamda heyetlerin anlaşma kapsamını belirlemek için 2017 bitmeden Ankara'da görüşmesi taraftarıyım. 2015 yılında kurulmuş olan Türkiye-Angola İş Konseyi'nin etkin şekilde işlemesi özel sektörler arasındaki temasları artıracaktır. Bu yıl sonuna kadar Türkiye-Angola İş Forumu Türkiye'de gerçekleştirilmeli."

Enerji ve tarım sektöründe de iş birliklerine açık olduklarını belirten Tüfenkci, Angola'daki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) bağlantılı okulların kapatılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tüfenkci, Angola Dışişleri Bakanı Chikoti ile Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement